ELÄINLÄÄKÄRIASEMA JA VERKKOKAUPPA | SUOMEN SUURIN ERIKOISRUOKAVALIKOIMA | ENSITILAAJILLE -15% ALE KAIKISTA TUOTTEISTA - KLIKKAA TÄSTÄ!
ENSITILAAJILLE -15% ALE KAIKISTA TUOTTEISTA - KLIKKAA TÄSTÄ
Ruokintaletku toipumisen tukena

Ruokintaletku toipumisen tukena

Ruokintaletku toipumisen tukena

Kun toipuva lemmikki ei pysty tai jaksa itse syödä riittävästi, voidaan ravitsemukseta huolehtia osittain tai kokonaan ruokintaletkun avulla.

Tyypillisimmin ruokintaletku asetetaan yleisanestesiassa kirurgisesti potilaan ruokatorveen. Ruokintaletku on yleensä hyvin siedetty ja se mahdollistaa ruuan ja lääkkeenannon pitkäaikaisessa hoidossa silloin kun eläintä pitäisi muuten pakkoruokkia ja lääkitä. Ruokintaletku ei estä lemmikin vapaaehtoista syömistä ja ruokintaletku poistetaan kun eläin syö hyvällä ruokahalulla itse. Ruokintaletkun poistaminen ei yleensä vaadi anestesiaa.

Ruokintaletkun käyttö

- ruuaksi toipilasruokaa nestemäiseksi velliksi veden kanssa sekoitettuna

- ruuan on oltava kädenlämpöistä

- ruokamäärät alkuun maltillisia, lisätään hiljalleen

- letku huuhdellaan aina ruokinnan jälkeen 2 ml:llä kädenlämpöistä vettä

- jos letku tukkeutuu, hiilihapollinen juoma voi avata tukoksen

Ruokintaletkun käyttöön liittyy vain harvoin komplikaatioita. Yleensä lemmikkiä on ruokittu liian isoilla annoksilla, liian nopeasti tai ruoka on ollut liian kylmää.

 

Kuva: Tupu-kissalle asetettiin ruokintaletku ruokatorveen ruokinnan ja lääkkeiden annon helpottamiseksi. Ruokintaletku poistettiin noin kahden viikon kuluttua kun kissan vointi oli parantunut ja kissa söi hyvällä ruokahalulla itse.

 

Edellinen artikkeli Kissojen märkäruoat