Sieni-infektiot, niiden hoito ja tartuntojen ehkäisy

Kirsi Juuti, ELL, Pieneläinsairauksien erikoiseläinlääkäri CatVet Kissaklinikka

Kissoilla tavataan useita eri sienitartuntoja. Yleisin aiheuttaja on Microsporum canis; sen osuus tartunnoista on yli 90%. Muita aiheuttajia ovat Trichopython, Epidermophyton ja muut Microsporum-sukuihin kuuluvat sienet. Microsorum canis -tartunnan lähteenä on pääsääntöisesti aina kissa, kun taas Trichopython-tartunnan taustalla ovat jyrsijät ja toisinaan karja (T.verrucosum). Tartunta voi myös tulla välillisesti harjojen, lelujen tai saastuneen ympäristön seurauksena. Ulkomailla sienitartunnat kissaloissa ja löytöeläintaloissa ovat huomattavasti yleisempiä kuin Suomessa eikä niiden torjuntaan panosteta samalla tavalla kuin meillä. Koska nämä aiheuttajat voivat tarttua eri eläinlajien ja ihmisten välillä, puhutaan zoonoositartunnoista.

Kissalla sienitartunta ei välttämättä aiheuta oireita tai oireet voivat olla hyvin lievät. Osa kissoista paranee tartunnasta spontaanisti ilman hoitoa, mutta ihmiselle aiheuttaman tartuntariskin takia kaikki tartunnat tulee hoitaa asianmukaisesti. Lapsilla, vanhuksilla ja niillä, joiden vastustuskyky on heikentynyt esim. taustasairauden tai lääkityksen takia, tartunta voi olla vaikea hoitaa. Se voi aiheuttaa lapselle pysyvän kaljuuntumisen tulehdusalueella ja lisätä ennestään sairaan ja heikon ihmisen kärsimystä.

Miltä sieni-infektio näyttää?

Oireettomilla kantajilla infektio ei aiheuta mitään oireita, mutta vakavasti sairastuneella kissalla voimakas ihotulehdus voi levitä kauttaalleen ja kissa menettää karvoituksensa jopa pysyvästi.

Tartunnan diagnosointi

Paras tapa diagnosoida sientartunta on näytemateriaalista tehty sieniviljely ja mahdollinen PCR-varmistus. Näytemateriaalina voi olla kissasta otettu karva/ihonäyte tai ympäristöstä otettu pintanäyte. Viljely voi kestää useita viikkoja, koska osa sienikannoista kasvaa hitaasti tai esim. kissan pesu ja/tai sen saama lääkitys ennen näytteenottoa hidastaa kasvua tai estää sen kokonaan. Sienen inkubaatioaika on 1-3 viikkoa tartunnasta.

Diagnoosin varmistamiseen voidaan käyttää myös nk. Woodin lamppua, koska monet sienitartunnoista fluoresoivat. Tämä on kuitenkin epätarkka menetelmä, koska vain 50% M.canis kannoista fluoresoi ja muut sienet eivät juurikaan sitä tee. Näytteen mikroskopointi ei ole juurikaan sen tarkempi tai parempi diagnoosikeino, joten epäilyt suositellaan aina varmistettavaksi sieniviljelyllä.

Sienitartunnan hoito

Sienitartunnan hoito on pitkäjänteistä ja se voi kestää kauan riippuen siitä, kuinka paljon hoidettavia eläimiä on ja millaisessa ympäristössä ne asuvat. Joskus tartunnasta on mahdotonta päästä eroon, koska ympäristöä ei pystytä saneeraamaan riittävän tehokkaasti. Pelkkä yksittäisen tartunnan saaneen kissan hoito ei auta, vaan on hoidettava myös oireettomat kissat ja huolehdittava siitä, että elinympäristö saadaan puhdistettua riitävän tehokkaasti. Muuten koko hoitotyö menee hukkaan ja tartunta uusiutuu.

Jos taloudessa on paljon kissoja, ne olisi hyvä jakaa pienempiin ryhmiin ja erillisiin tiloihin: pennut omaan ryhmäänsä jo ennen hoidon aloittamista. Hoitovälineiden ja kissojen siirtämistä huoneitten välillä ei suositella hoidon aikana.

Jos talouden muilla eläimillä tai ihmisillä on oireita, myös ne tulee hoitaa samanaikaisesti.

Yksittäisen kissan hoito

Turkin ajelu ja pesu

Jos kyseessä on pitkäturkkinen kissa, turkin ajelu helpottaa hoitoa ja vähentää sieni-itiöiden määrää turkissa. Turkin ajelu on syytä tehdä helposti puhdistettavassa tilassa, jolloin tartuntamateriaali (karva) on helpompi kerätä ja hävittää (mieluiten polttamalla). Jos turkin ajelu tehdään eläinlääkäriasemalla tai trimmaamossa, tartunnasta pitää ehdottomasti kertoa ennen toimenpidettä. Ajelu on tehtävä varovasti, jotta iho ei mene rikki, koska rikkoutunut iho pahentaa tulehdusta. Itse tulee suojautua käyttämällä suojavaatetta ja kertakäyttöhanskoja. Lyhytturkkisilla kissoilla ajelua ei tarvitse tehdä.

Kissa suositellaan pestäväksi Malaseb-shampoolla (reseptivalmiste, joka on rekisteröity kissalle) kahdesti viikossa muun hoidon ohella koko hoitojakson ajan. Pesussa noudatetaan shampoon valmistajan ohjetta. Pesun ja kuivumisen aikana on ehdottomasti käytettävä kauluria, jotta shampoota ei päädy kissan suuhun. Kaksi muuta pesuun käytettyä shampoota ovat Imaverol (resepti) ja Nizoral (vapaakaupan tuote), mutta kumpaakaan näistä ei ole rekisteröity kissalle. Pesun aikana suositellaan kostutustippojen käyttöä silmiin suojaamaan mahdollisilta shampooroiskeilta.

Lääkitys suun kautta

Suun kautta annetusta lääkityksestä päättää aina hoitava eläinlääkäri.

Itrakonazoli. Sienihoitoon tarkoitetuista lääkkeistä ensijainen valmiste on ainoa kissoille rekisteröity sienilääke itrakonatsoli kauppanimellä Itrafungol. Osa sienikannoista voi olla resistenttejä lääkkeelle. Mikäli hoitovastetta ei saada huolimatta asianmukaisesta paikallishoidosta ja ympäristön puhdistuksesta, on syytä vaihtaa lääkitystä. Tiineitä ja imettäviä naaraita ei voi lääkitä, mutta pennut voidaan lääkitä erityistapauksissa jopa 6 viikon iästä alkaen. Lääke on pääsääntöisesti hyvin siedetty, yleisin haittavaikutus on ruokahaluttomuus. Vakavampien haittavaikutusten esiintyessä (esim. maksaentsyymien nousu) hoito on keskeytettävä.

Terbinafiini. Uusin lääke sieni-hoidossa on terbinafiini, jota voidaan myös käyttää nk. pulssiterapiana. Haittavaikutuksista yleisin on oksentelu, kutinaoireita voi myös ilmetä. Lääkettä ei ole rekisteröity kissalle.

Griseofulviini. Aikaisemmin yleisimmin käytetty lääke griseofulviini on nykyään erikoislupavalmiste. Griseofulviini on annettava rasvaisen ruuan kanssa, jotta se imeytyisi. Haittavaikutuksena on ruokahaluttomuus ja oksentelu. Vakavana haittavaikutuksena voi esiintyä luuytimen toiminnan vaje. Lääkettä ei saa käyttää tiineille eikä imettäville naaraille.

Ketokonazolia ei suositella sieni-infektioiden hoitoon sen aiheuttamien haittavaikutusten takia.

Lufenuronia ei suositella sieni-infektioiden hoitoon, koska se ei toimi.

Sienirokotukset eivät tutkimuksissa ole osoittaneet hyötyä tartunnan hoidossa tai tartunnan ennaltaehkäisyssä.

Ympäristön puhdistus

Hoidon aikana on huolehdittava, että ympäristöstä saadaan puhdistettua kontaminoitunut materiaali mahdollisimman huolellisesti. Kaikki lelut, hoitovälineet, alustat ja kissojen kanssa kontaktissa olleet tekstiilit tulee desinfioida tai hävittää sieni-itiöiden takia. Pinnat pyyhitään vähintään kahdesti viikossa imuroinnin jälkeen.

Pintojen puhdistukseen voidaan käyttää:

-Hypokloriitti, laimennettuna 1:10-1:100 pinnasta riippuen, mitä vahvempi seos sitä paremmin se toimii. Hypokloriitilla puhdistettavassa tilassa ei saa olla eläimiä ja tila on tuuletettava huolellisesti käsittelyn aikana ja sen jälkeen kunnes pinnat ovat täysin kuivat. Ärsyttää hengitysteitä.

-Virkon-S, pakkauksen ohjeen mukaan

-Imaverol (reseptivalmiste), pakkauksen ohjeen mukaan 1:50 laimennoksena

-Oxivir, pakkauksen ohjeen mukaan

Imurointi. Jos imurissa ei ole hyvin toimivaa hepasuodinta, imurin suodattimeen voidaan suihkuttaa esim. Virkonia. Suodin on vaihettava usein. Pölypussi kannattaa vaihtaa aina imuroinnin jälkeen ja hävittää mielellään polttamalla.

Tekstiilit voidaan pestä vähintään 60 asteen lämpötilassa tai kastella kauttaaltaan edellämainituilla puhdistusaineilla.

Hoidon seuranta

Kontrollinäytteet voidaan ottaa viikon kuluttua hoitojakson päättymisen jälkeen. Jos on syytä epäillä, että hoito ei tepsi, näytteet voi ottaa jo neljän viikon kuluttua hoidon aloittamisesta ja vaihtaa tarvittaessa lääkitystä.

Jos näyte on negatiivinen, uusintanäyte otetaan noin kuukauden kuluttua edellisestä näytteestä. Jos näyte on positiivinen, hoito jatkuu ja uusi näyte otetaan kuukauden kuluttua. Vasta kaksi negativiista kuukauden välein otettua näytettä kertoo hoidon onnistumisesta.

Näyte voidaan ottaa harjaamalla kissan turkkia kolmen minuutin ajan puhtaalla hammasharjalla. Näyte suljetaan kuoreen, jossa on kissan nimi ja näytteenottopäivä. Kuori voidaan lähettää jatkotutkimukseen tai viedä klinikalle erillisessä kuoressa. Yhteen näytteeseen voidaan tarvittaessa harjata useampia kissoja (ryhmänäyte) ja näytteen voi harjata myös esim. sohvan pinnalta, jos epäillään, että puhdistus ei ole ollut riittävä.

Sienitartunnan ennaltaehkäisy

Kaikki kissalaan ulkomailta tulevat kissat pitäisi testata sienen varalta ja eristää muista kissoista, kunnes tulos on valmis. Tämä tulisi tehdä vaikka kissa olisi oireeton. Näytteenoton jälkeen (harjausnäyte) kissa on hyvä pestä paikallishoitoon tarkoitetulla shampoolla, etenkin jos kyseessä on pitkäturkkinen rotu.

Näyttelyssä kissan turkkia hoidetaan ainoastaan omilla turkinhoitovälineillä. Uudet alustat ja pesät otetaan käyttöön vasta pesun jälkeen. Näyttelyhäkit tulee puhdistaa asianmukaisesti ja huolehtia että kaikki kissojen kanssa kosketuksissa olevat materiaalit on helposti puhdistettavia.

Ulkoilevien kissojen ei pitäisi olla tekemisissä vieraiden kissojen kanssa eikä kissalassa saisi olla kissoja, jotka ulkoilevat vapaasti.

Jos kissalla todetaan sienitartunta, kissaa ei saa viedä näyttelyyn tai kissahoitolaan, kissalan jalostustoiminta keskeytetään hoidon ajaksi ja ylimääräisä vierailuja vältetään. Tartunnasta tulee aina kertoa eläinlääkärille vaikka kissaa hoidettaisiin jonkin muun sairauden takia. Näin vältetään tartuntoja muihin lemmikkeihin.

Kirjaudu sisään ja arvostele tuote.


ASIAKASPALAUTTEESTA POIMITTUJA

"Kivuttomasta saa aina ihanan empaattista ja yksilöllistä palvelua. Vuosia jo on koiraamme täällä käytetty eikä koskaan ole ollut mitään moitteen sijaa. Ammattitaitoinen ja osaava henkilökunta, palvelusta jää aina hyvä mieli sekä koiralle että meille omistajille. Emme vaihda!" -   Nikitan "emäntä" 15.10.2015

"Hyvää, lämminhenkistä ja luotettavaa palvelua, vaikka olimmekin ylimääräisenä hoidettavana koiran loukkaantuessa. Rauhallinen ja asiantunteva kohtaaminen ja tuttu paikka tuo turvaa koiralle ja hätäisille omistajille. Olemme käyttäneet lääkäriasemaa vuosikausia laumamme hoidossa. Kiitos jälleen!"  -  Pia Sormunen 27.4.2017

"Erinomaista, ystävällistä palvelua. Ei ollut kiire, oli aikaa rapsutella koiraa ja vastata omistajansa kysymyksiin. Punkinestolääkkeistäkin oli aikaa keskustella vaikka siihen ei oltu varattu aikaa. Myös hoitaja oli ystävällinen. Kiitos."  -  Kirsi Sallinen / Venni 24.4.2017 

"Aina hyvää asiantuntevaa palvelua, jossa koirat huomioidaan yksilöllisesti, omistajaa unohtamatta. Kivuttomalla hoito jatkuu aina siitä mihin se viimeksi on jäänyt. Hoitosuhteen aikaisemmat tapahtumat otetaan aina huomioon ja muistetaan hienosti. Hoitotoimenpiteissä hoidettavaa kohdellaan arvostaen ja välittäen. Kiitos sekä hoitajille ja eläinlääkäreille."  -  Elli ja Martta 5.4.2017 

"Ihanaa palvelua ja lemmikit huomioonottavaa toimintaa taas kerran! Meidän kissat käy kyllä jatkossakin teillä hoidossa :) " -  Kissat rokotteella 10.10.2015

"Teillä kaikki toimii hyvin! Henkilökunta on ihana ! Tuntui, että teillä on aikaa tutkia eläinpotilasta kaikessa rauhassa, aivan kuin tämä olisi ainut potilaanne. Kiire on kaukana tutkimushuoneesta. Jatkossa tulen varmasti käyttämään palveluitanne ja suosittelen niitä muillekin ! "  -  Riitta ja Helmi 14.8.2015

"Kivuttoman porukka on kyllä aivan uskomattoman ihanaa! "potilas" tervehditään nimellä ja tunteella, hoidetaan huolella ja ammattitaidolla; potilaan "omaiselle" kerrotaan hoitotoimista Kivuttomassa, kotona ja jälkihoidosta, huomionarvoisista asioista jne. Voi kunpa näin hyvää palvelua ja hoitoa saisivat ihmisetkin omilla tohtoreillaan! OLETTE AIVAN USKOMATTOMAN AMMATTITAITOISIA JA HYVIÄ!!!! "  -  Maarit ja Reco 12.8.2015

"Kivuttoman henkilökunta on todella empaattista ja osaavaa. Paikalle on ilo tulla, kun potilasta kohdellaan lempeydellä ja ammattitaidolla kiirehtimättä, nimeltä puhutellen. Omistaja oli tässä tapauksessa potilasta hysteerisempi, kissalla ei mitään hätää ollut missään vaiheessa. Melkoisen ehdoton olen kisuni hoidon ja kohtelun suhteen, vain paras kelpaa, joten Kivuttoman palveluita käytän jatkossakin! " -  Tiina ja Oili-kissa 13.8.2015

"Teillä kaikki toimii hyvin! Henkilökunta on ihana ! Tuntui, että teillä on aikaa tutkia eläinpotilasta kaikessa rauhassa, aivan kuin tämä olisi ainut potilaanne. Kiire on kaukana tutkimushuoneesta. Jatkossa tulen varmasti käyttämään palveluitanne ja suosittelen niitä muillekin ! " -   Riitta ja Helmi 14.8.2015

"Suosittelen. Ajanvaraus on helppoa ja saimme ajan nopeasti. Kivuttoman ammattilaisilta saa asiantuntevaa apua lemmikin pulmiin ja vinkkejä hoitoon. Potilaan vointi oli jo seuraavana päivänä parempi :) "  -  Hellu ja Sipsukka 16.8.2015

"Siistit ja avarat tilat. Ammattitaitoinen henkilökunta. Kiireettömyyden tuntu ja kuunneltiin ja annettiin ohjeita kärsivällisesti. Suosittelen kaikille tätä paikkaa. Kohtuullinen veloitus ja viidestä tähdestä pitääkin maksaa. Kaikkea hyvää jatkossakin Kivuttoman henkilökunnalle !!! "  -  Liperiläinen 16.1.2016

"Olen vuoden aikana joutunut käyttämään iäkästä koiraani eläinlääkärissä useita kertoja. Palvelunne on erinomaista ja kohtaatte sekä eläimet että niiden omistajat aidosti ja ammattitaitoisesti. Vaikka välillä lemmikin koetulokset olisivat huonoja tai vointi heittelee, olemme aina lähteneet vastaanotoltanne hyvin ja luottavaisin mielin. Suuri kiitos teille hyvästä ja arvokkaasta työstä jota teette."  -  5.4.2016 

"Asiakaspalvelu erittäin ystävällistä, lääkäri selosti tarkasti eläimen vaivat ja mikä hoito on tähän sairauteen sopiva ja myös lääkitys. Samoin myös kotihoito-ohjeet kissalle ja jatkotilanteesta yhteyden ottaminen. Myös vastaanoton palvelu oli erittäin hyvää ja asiallista. "  -  Tapani Meriläinen 16.5.2016

"Vietimme päivän kivuttomalla tutkimuksissa ja nesteytyksessä. Kaikki sujui erinomaisesti, meistä huolehdittiin aidosti koko päivän ajan. Saimme kotiin perinpohjaiset hoito-ohjeet ja vielä peräänkin soitettiin kyselläkseen vointia. Kuten olen jo monelle kehunut, samanlaista hoitoa ei saa edes ihmisten yksityisestä sairaalasta. Erityiskiitokset asiantuntevalle eläinlääkärille Emilia Vanhalalle! "  -  Henna ja Vicky koira 8.8.2016

"Ongelmallinen tapaus: kissalla diabetes ja rauhoiteaineyliherkkyys ja hampaat pitäisi hoitaa. Kaikki sujui kuitenkin hienosti eikä kissa menehtynyt nukutukseen! Saimme perusteelliset ohjeet jatkohoitoa varten sekä suullisesti että kirjallisesti. Kiitos asiantuntevalle hammaslääkärille ja mukaville hoitajille! Tätä lääkäriasemaa leimaa hyvä ja välittävä ilmapiiri. "  -  Päivi Mähönen ja Maija-Kissa

"Kiitos eläinlääkäri Titta ja hoitaja Tanja seropi-Roposen leuan operoinnista! Huippuosaamista! Kiitos myös vastaanoton Minnalle! - Kiitokset lähettää Roponen itse, hänen tyttöystävänsä Martta, velipuoli Ike sekä edellämainittujen omistaja. "  -  Roposen leuan operointi

"Jr Lassi ja Risto kiittää ja kumartaa suden raateleman Lassin hoidosta Ell Mia-Liisa Aholaa ja kaikkia Lassin hoitoon osallistuneita henkilöitä. Lassi on toipunut ja haavat parantuneet hyvin. "   -   Risto Hirvonen 27.10.2016

"Kiitos hyvästä ja asiantuntevasta palvelusta ja aiempien röntgenkuvien selventävästä konsultaatiosta Kirsi Mäkimattilalle, sekä lämpimät kiitokset myös näppärälle hoitajalle (nimi jäi kysymättä) joka neuvoi uudenlaisen ja pätevän kannuskynsien ja kynsien leikkuutavan :) Näin sitä vanha koiranomistajakin oppii koko ajan jotain uutta :D "  -  Satu 31.10.2016

"Kiitokset Kivuttoman väelle taas kerran hyvästä koiramme hoidosta! Koiria meillä on kolme ja jokaisen kohdalla hoito on aina ollut hyvää, asiantuntevaa ja arvostavaa niin terveystarkastusten, sairauksien kuin leikkausten kohdilla. Myös meitä ihmisiä on kohdeltu hyvin ja aina on uskaltanut kysyä kaikkea mieltä painavaa huolen päällä ollessa. "  -  Pia Sormunen ja Riitu, Pipsa ja Nuppu koirat