Kissan nivelkipu

Kissa on elastinen, kevyesti liikkuva eläin, joka peittää mahdolliset fyysiset ongelmansa tehokkaasti. Luonnossa kissan toimeentulo riippuu sen kyvystä ylläpitää ja puolustaa reviiriä, joka tarjoaa riitävästi saaliseläimiä. Siksi kissa pyrkii piettämään kipunsa mahdollisimman tehokkaasti.

Kisan kivun peittämiskyky ei kuitenkkaan merkitse sitä, ettei ksisan tuntisi kipua ja kärsisi kivusta aivan samalla tavalla kuin ihmisetkin. Kissa osoittaa kivun hyvin pienin käytösmuutoksin.

Nivelrikko kissalla


Nivelrikko on hitaasti etenevä nivelten sairaus, joka johtaa kipuun ja nivelten jäykistymiseen. Nivelten pintaa suojaava nivelrusto rikkoutuu ja niveleen kehittyy pitkäaikainen tulehdus. Nivelrikon esiintyminen kissalla liittyy jossain määrin ikääntymiseen, mutta kissan nivelrikon perimmäistä syytä ei tarkoin tunneta. Nivelrikko on kuitenkin erittäin yleinen vaiva ja arvioidaan, että 30-40% kaikenikäisistä kissoista sairastaa nivelrikkoa. Yli 12-vuotiailta kissoilta on tutkimuksissa löydetty lähes jokaiselta nivelrikkomuutoksia.

Kissan nivelrikon oireet

Kissan nivelrikkokivun aiheuttamat käyttäytymismuutokset kehittyvät vähitellen, jolloin niitä herkästi pidetään ikääntymiseen kuuluvina. Kissan nivelrikkokipua on kuitenkin mahdollista hoitaa ja parantaa näin kissan elämänlaatua. Kissan kivun arivoinnissa verrataan nykyistä tilannetta aikaisempaan esimerkiksi kissan käyttäytymiseen sen olessa 2-vuotias. Oheisia kysymyksiä voidaan käyttää myös hoidon seurannassa:

Hyppääminen ylös ja alas
- hyppää vaivatt ylös/alas
- arastelee hyppäämistä ylös/alas
- ei hyppää enää ylös/alas
- maahantulo on tömähtävä

Hypyn korkeus
- ei hyppää ollenkaan
- vain lyhyitä hyppyjä
- käyttää välitasoja
- hyppää vaivatta korkeitakin hyppyjä

Liikkeiden sulavuus
- liikkuu vaivattomasti ja kevyesti
- on jossain määrin jäykkä ja kankea
- ei liiku mielellään

Tarpeiden tekeminen
- tekee laatikkoon tai ulos
- tekee muualle kuin laatikkoon tai ulos, mihin?

Lepääminen
- ei muutoksia aikaisempaan
- nukkuu enemmän
- nukkuu pitkiä aikoja samassa paikassa liikkumatta
- on vaihtanut nukkumapaikkaansa, miten?

Leikki
- leikkii useita kertoja päivässä
- on helppo saada leikkimään
- leikkii pitkänkin aikaa
- on vaikea saada leikkimään
- leikkii vain lyhyen aikaa
- ei leiki

Turkin hoitaminen
- turkki on kiiltävä ja takuton
- turkkin on hilseinen ja paikallisesti takkuinen
- turkki on laajoilta alueilta takussa
- kissa nuolee yhtä kohtaa innokkaasti

Kynsien hiominen
- hioo kynsiään säännöllisesti samoihin paikkoihin kun aina ennenkin
- hioo kynsiään vähemmän
- on vaihtanut kynsimispaikkaa
- kynnet jäävät kiinni mattoon tai kilahtava lattiaan kissan kävellessä

Mielentila
- hakeutuu mielellään toisten lemmikkien ja omistajan seuraan
- vetäytyy omiin oloihinsa
- viettää yksin pitkiäkin aikoja
- saattaa aristella lähestymistä ja/tai kosketusta
- suuttuu helposti

Kissan nivelrikon hoito

Kissan nivelrikon aihetuttamaan pitkäaikaisen kivun hoitoon käytetään tulehduskipulääke meloksikaamia. Pitkäaikaiseen käyttöön kissalle tarkoitettu tulehduskipulääke on nestemäinen.

Kissan oireiden tulee helpottua viimeistään 14 vuorokauden kuluttua hoidon alusta. Muussa tapauksessa hoito pitää keskeyttää ja ottaa yhteyttä eläinlääkäriin. 

Pitkäaikaisella tulehduskipulääkityksellä oleva kissa on suositeltava käyttää säännöllisesti (3-6 kk välein) eläinlääkärintarkastuskessa.

Kissalle on myös suositeltavaa syöttää mahdollisimman nestepitoista ruokaa (säilykkeet), jotta se saa riittävästi nestettä. Pidä aina riittävästi raikasta juomavettä tarjolla. Kissat pitävät erityisesti laajoista matalista juoma-astioista.

Mitä muuta kuin lääkettä?

Ylipaino pahentaa nivelrikon oireita, joten ylipainoinen nivelrikkopotilas on laihdutettava normaalipainoonsa. Painonpudotuksessa kannattaa käyttää apuna eläinlääkäreiden kautta saatavia matalaenergisiä ruokia. Näiden lisäksi kissalle on hyväksi tarjota ruoka pientä puuhaa vaativasta ruokkijasta. Huolehdi, että ruokkija ei ole liian vaativa kissan kuntoon nähden ja se saa edelleen riittävästi ruokaa. 

Leiki kissan kanssa joidenkin minuuttien ajan 2-3 kertaa päivässä. Laihdutuksen lisäksi voidaan kissalle tarjota tiettyjä nivelten toimintaa tukevia täydennysrehuja, kuten omega-3 rasvahappoja ja glukosamiini-kondroitiinivalmisteita esimerkiksi Seraquin.

Kipeä kissa hyötyy pintaverenkiertoa vilkastuttavista ja sisäsyntyisten kipua vähentävien endorfiinien erittymistä lisäävästä hieronnasta, jota voit tarjota sille harjaamalla kissaa pehmeällä harjalla tai silittämällä karkeahkolla hanskalla. Kissan liikkuminen helpottuu, kun asetat sille portaita tai liuskoja kulkureiteiksi sellaisiin paikkoihin, joihin sen on vaikea muuten päästä. Laita kissalle riittävän laaja ja ainakin yhdeltä reunaltaan matala hiekkalaatikko helppokulkuiseen rauhalliseen paikkaan.

Kaikenlainen stressi pahentaa kipua, joten kaikkia muutoksia kissan elämässä kannattaa välttää. Jos niitä on pakko tehdä, pyri tekemään ne vähitellen. Kissan naamaferomoneista on tällöin myös hyötyä.


Kirjaudu sisään ja arvostele tuote.


Liittyvät tuotteet
Hyalutidin DC

Hyalutidin DC

46.50 - 78.90 €
Arthroflex oraalisuspensio

Arthroflex oraalisuspensio

36.50 - 63.00 €
Lypromax

Lypromax

32.50 - 129.90 €
Pet Remedy Spray

Pet Remedy Spray

7.90 - 28.90 €
Synoquin EFA Cats

Synoquin EFA Cats

15.90 - 46.90 €
Aptus Apto-Flex siirappi

Aptus Apto-Flex siirappi

17.50 - 32.50 €