Spectrum SPOT-allergiatesti

Erittäin laaja-alainen allergeeneja seulova lemmikin seeruminäytteestä tehtävä in vitro -testi allergiadiagnostiikkaan.

Voivatko kotieläimet sairastua allergiaan?

Koirat, kissat ja hevoset voivat ihmisten tavoin kärsiä allergia-oireista. Yli 30% näiden eläinten kaikista iho-ongelmista voi liittyä allergiaan. Olet ehkä huomannut, että lemmikkisi oireet pahenevat joinakin vuodenaikoina, kuten siitepölykauden aikana.

Mitä allergialla tarkoitetaan?

Allergia tarkoittaa yliherkkyyttä joitakin vieraita aineita (allergeeneja) kohtaan. Kohdatessaan allergeeneja elimistö puolustautuu laikaisemalla ylimitoitetun immuunijärjestelmän reaktion. Tämä reagointitapa voi olla synnynnäinen tai se voi kehittyä hiljalleen vuosien aikana. Allergeeneja ovat esimerkiksi siitepöly, ruoho, homeitiöt, pölyt, toiset eläimet ja ruoka-aineet. Nämä aineet voivat laukaista yliherkässä yksilössä allergisia reaktioita esimerkiksi silloin, kun yksilö joutuu suoraan kosketuksiin kyseisen aineen kanssa. Ainetta voi joutu elimistöön hengitettäessä tai suun kautta.

Allergisen eläimen elimistö tuottaa allergeeneja vastaa IgE-vasta-aineita, ja tämä puolestaan saa aikaan monia biokemiallisia reaktioita. Nämä reaktiot saavat aikaan ulkoisia allergiaoireita, joita eläimillä ovat yleensä tassujen nuoleminen ja kalvaminen, ihoärsytys, kutina ja toistuvat korvatulehdukset. Lopputuloksena voivat olla bakteerien aiheuttaman ihotulehdukset ja haavaumat. Ruoka-aineallergia voi aiheuttaa myös oksentelua ja ripulia.

Milloin voin nähdä allergisia oireita koirassani/kissassani/hevosessani?

Oireet esiintyvät jonakin tiettynä vuodenaikana tai ympäri vuoden. Jos lemmikkisi kärsii siitepölyallergiasta, oireet ovat voimakkaimmillaan keväällä ja kesällä. Jos lemmikkisi puolestaan on allerginen jollekin ruoka-aineelle, oireet ovat ympärivuotisia. 

Miten lemmikini allergia voidaan todeta?

Eläinlääkäri tutkii lemmikkisi ensin huolellisesti ja päättää sen jälkeen, onko allergiatestaus tarpeellinen. Eläinlääkärin on ensin varmistettava, että eläimen oireet eivät johdu jostakin muusta kuin allergiasta. Tämän jälkeen lemmikistäsi otetaan verinäyte, joka lähetetään tutkittavaksi Spectrum Labsin laboratorioon.

Spectrum SPOT -allergiatestissä testataan yliherkkyyttä usealle kymmenelle vieraalle aineelle, kuten siitepölylle, ruoholle, homeelle, pölylle jne.

Kuinka allergiaa hoidetaan?

Paras hoitomuoto on välttää niitä aineita, joille lemmikkisi on allerginen. Tämä ei kuitenkaan aina ole mahdollista, ja sen vuoksi eläin saattaa tarvita lääkehoitoa. Kortisoni on yksi tavallisimmista lääkkeistä. SIllä saattaa kuitenkin olla sivuvaikutuksia, joita esiintyy varsinkin pitkäaikaisessa käytössä silloin, kun eläin tarvitsee suuria lääkeannoksia.

Allergiaa hoidetaan myös siedätyshoidolla. Eläimeltä otetaan ensin verinäyte, jonka perusteella määritetään ne aineet, joille se on allerginen. Tämän jälkeen valmistetaan liuos, joka sisältää näitä allergisia reaktioita aiheuttavia aineita. Eläimelle annetaan kyseisiä aineita eli allergeeneja tietyn hoitosuunnitelman mukaisesti. Siedätyshoidon avulla lemmikkisi immuunijärjestelmä totutetaan näihin aineisiin, jotta se ei saa niistä tämän jälkeen allergisia reaktioita.

Kuinka tehokas siedätyshoito on?

Siedätyshoidon tuloksia voidaan arvioida vasta, kun hoitoa on jatkettu noin 1,5 vuotta. Noin 50-75% hoidetuista eläimistä on siedätyshoidon jälkeen oireettomia tai niillä on vain vähän allergiaoireita. Nämä eläimet tarvitsevat hoitoa läpoi elämän, jotta siedätyshoidon positiivinen hoitotulos säilyy.

Entä miten ruoka-aineallergioita hoidetaan?

Siedätyshoitoa ei voi käyttää ruoka-aineallergioiden hoitoon. Paras hoitotapa on välttää niitä ruoka-aineita, joita lemmikki ei siedä. Voit esimerkiksi ostaa erikoisruokia eläinlääkäriltäsi tai Verkkokauppa Kivuttomasta. 

Liittyykö siedätyshoitoon riskejä?

Hoidon aikana ei yleensä ilmaannu yliherkkyysreaktioita. Noin 10% :lla eläimistä esiintyy kutinaa 1-2 päivää pistoksen saamisen jälkeen. Vakavammat sivuvaikutukset ovat erittäin harvinaisia.

Kirjaudu sisään ja arvostele tuote.


Artikkelit ja blogit