100% SUOMALAINEN ELÄINLÄÄKÄRIASEMA JA VERKKOKAUPPA | SUOMEN SUURIN ERIKOISRUOKAVALIKOIMA | ENSITILAAJILLE -15% ALE KAIKISTA TUOTTEISTA - KLIKKAA TÄSTÄ!
ENSITILAAJILLE -15% ALE KAIKISTA TUOTTEISTA - KLIKKAA TÄSTÄ

Keinoruokinta

KOIRANPENNUN KEINORUOKINTA

Mikäli narttu kuolee, pentue on liian suuri, narttu ei välitä pennuistaan tai sillä on utaretulehdus tai sen maito ei riitä, joudutaan harkitsemaan pentujen keinoruokintaa. Keinoruokinta on työteliästä, mutta se onnistuu, jos on paljon aikaa ja kiinnostusta. Paras ratkaisu olisi löytää pennuille keinoemo, joka imettäisi pentuja ja opettaisi samalla niille sosiaalista käyttäytymistä.

Ruokinta

Pennuille voi syöttää joko kotitekoista maidonvastiketta tai teollista maidonvastikkeita, Royal Canin Baby dog Milk, joka valmistetaan jauheesta pakkauksen ohjeen mukaan.

Keinotekoinen maidon korvike

  • 800 ml kokomaitoa (3%)
  • 200 ml 12% kermaa
  • 1 munankeltuainen
  • 6 g luujauhoa + vitamiinia (teelusikallinen 4 - 5 g)
  • Yllämainitut aineet vispataan kuohkeaksi ja kerralla tarjottavaan annokseen lisätään 4 g sitruunahappoa tai pari tippaa sitruunanmehua, jotta se juoksettuisi. Annos sisältää energiaa 370 kcal.

    Emänmaidonvastike

    Pentujen juottamiseen sopii nuken tuttipullo, tippapipetti tai pieni injektioruisku, jonka päähän laitetaan venttiilikumi. Suurille roduille käy tavallinen tuttipullo. Pentuja on juotettava varovasti ja niiden on annettava imeä itse. Pakkojuotolla aiheutetaan helposti ruoan meno keuhkoihin ja keuhkotulehdus, joka usein johtaa eläimen menehtymiseen. Kaikkien ruoanvalmistuksessa käytettävien astioiden ja ruokintavälineiden pitää olla puhtaita. Pentuja ruokitaan ensimmäisen kolmen viikon aikana 8-12 kertaa vuorokaudessa. 2,5-3 viikon iässä niitä aletaan ruokkia kupista, tällöin riittää 5 syöttökertaa vuorokaudessa. 3-4 viikon iässä niille aletaan vähitellen syöttää kiinteää ruokaa.

    Päivittäisen maitoseoksen määrä % painosta

  • 3 pv ikäiselle 15 -20%
  • 7 pv ikäiselle 22 - 25%
  • 14 pv ikäiselle 30-32%
  • 21 pv ikäiselle 35 - 40%
  • okaisen ruokinnan jälkeen täytyy tuntea vatsalaukku täytenä kylkikaaren takana, etenkin vasemmalla puolella. On hyvä punnita pentu ennen ja jälkeen ruokinnan. Näin voi tehdä annosteluun korjauksia. Jos pennuille antaa liian suuria ruoka-annoksia kerralla, ne saattavat saada ripulin.

    Koiran tulisi kasvaa noin 2 - 4 g/pv/kg lopullisesta painosta. Näin ollen esim. koiranpennun, jonka lopullinen paino tulee olemaan noin 10 kg tulisi kasvaa 20 - 40 g päivässä, ja koiranpennun, josta tulee 20-kilonen, tulisi kasvaa 40 - 80 g päivässä.

    Muu hoito

    Narttukoira laukaisee pentujen ulostamis- ja virtsaamisrefleksit nuolemalla pentujen alavatsaa ja peräaukon seutua. Tätä emon toimintaa voi jäljitellä käyttämällä kostutettua pumpulitukkoa, jolla sivellään pentujen peräpäätä. Normaali uloste on kellertävää ja salvamaista. Jos uloste on vihertävää tai vetistä, voi maitoseosta laimentaa puoleen keitetyllä vedellä. Pennuille voi yrittää antaa myös sokerivettä. Pentujen annetaan nukkua häiriintymättä ruokintojen välisen ajan. Yleensä ne nukkuvat rauhallisesti. Jos pennut huutavat ja valittavat kovasti, niillä on nälkä tai kylmä tai molempia.

    Suositeltavat ympäristön lämpötilat

  • 0 - 5 pv noin 28 - 32°C
  • 5 - 20 pv noin 26°C
  • 20 - 34 pv noin 23°C
  • KISSANPENNUN KEINORUOKINTA

    Mikäli emokissa kuolee tai se ei välitä pennuistaan, pentue on liian suuri tai emältä ei tule tarpeeksi maitoa tai sillä on utaretulehdus, joudutaan harkitsemaan keinoruokintaa. Keinoruokinta on työteliästä, mutta se onnistuu, jos on paljon aikaa ja kiinnostusta asiaan. Paras ratkaisu olisi löytää pennuille keinoemo, joka imettäisi pennut ja opettaisi samalla niille sosiaalista käyttäytymistä. Kissaemo hyväksyy yleensä helposti vieraat poikaset.

    Pennuille voi syöttää joko kotitekoista maidonvastiketta tai teollista maidonvastikkeita, Royal Canin Baby Cat Milk, joka valmistetaan jauheesta pakkauksen ohjeen mukaan.

    Keinotekoinen maidonkorvike

  • 1,5 kkp koko maitoa (3%)
  • 1 munankeltuainen
  • 1 Tehovitol-tippa (apteekista ilman reseptiä)
  • 1,5 tl kalsiumkarbonaattia (1,5g) (apteekista ilman reseptiä)
  • Yllämainitut aineet sekoitetaan keskenään. Seosta ei saa tehdä enempää kuin yhtenä päivänä kuluu. Seos säilytetään jääkaapissa ja lämmitetään käden lämpöiseksi ennen juottamista.

    Kissanpentujen juottamiseen sopii nuken tuttipullo, tippapipetti tai pieni injektioruisku, jonka päähän laitetaan venttiilikumi. Pentuja on juotettava varovasti ja niiden on annettava imeä itse. Pakkojuotolla aiheutetaan helposti ruoan meno keuhkoihin ja keuhkotulehdus, joka usein johtaa eläimen menehtymiseen. Kaikkien ruoanvalmistuksessa käytettävien astioiden ja ruokintavälineiden pitää olla moitteettoman puhtaita. Vastasyntynyt kissanpentu painaa noin 90-110 g. Sen pitäisi kaksinkertaistaa painonsa ensimmäisen elinviikon aikana ja sen jälkeen kasvaa noin 50-100 g viikossa. Urospennut kasvavat nopeammin ja suuremmiksi kuin naaraspennut. 24 - 48 tunnin ikäiset pennut syövät noin 2 - 3 ml syöttökerralla. Kun pentu on kylläinen, sen vatsa kylkikaaren takana on pullea ja se kääntää päänsä sivuun.

    Ruokintasuositukset

    Ikä Ruokinta-annos ml/100g paino/vrk

    1-viikkoiset 13 ml

    2-viikkoiset 17 ml

    3-viikkoiset 20 ml Pennuille aletaan vähitellen

    4-viikkoiset 22 ml syöttää kiinteää ruokaa

    Ruoka jaetaan vähintään neljään antokertaan vuorokaudessa, mieluummin useampaan. Kolmen viikon ikäisille pennuille aletaan vähitellen tarjota kiinteää ruokaa. Kissanpennuille voi sekoittaa lämpimästä vedestä ja kissan purkkiruoasta pehmeää seosta, jota laitetaan matalalle lautaselle. Pennun suun voi kastaa hellävaroen seokseen ja samalla, kun se nuolee naamansa puhtaaksi, se alkaa uteliaana miettiä lautasen sisältöä.

    Vähitellen maidon osuutta pienennetään ja kiinteän ruoan osuutta lisätään. 4 kk ikäisenä kissanpentuja voi ruokkia 3 kertaa päivässä. Jos kissa ei syö 15 - 20 minuutin kuluessa, ruoka nostetaan pois eikä sitä tarjota ennen seuraavaa ruokintakertaa, sillä kissoista tulee helposti nirsoja ruokansa suhteen.

    Normaalisti emo nuolee pentujen alavatsaa ja hännänalusta laukaistakseen ulostus- ja virtsaamisrefleksin. Tätä emon toimintaa voi jäljitellä ennen syöttöä kostutetulla pumpulitukolla.

    Kissanpennut pidetään lämpimässä ja vedottomassa paikassa. Normaali pentu nukkuu suurimman osan syöttöjen välisestä ajasta. Niiden turhaa koskettelua ja liikuttelua syöttöjen välillä tulee välttää. Jos pennut huutavat ja valittavat, niillä on joko nälkä tai kylmä tai molempia.