ENSITILAAJILLE -15% ALE KAIKISTA TUOTTEISTA - KLIKKAA TÄSTÄ!
ENSITILAAJILLE -15% ALE KAIKISTA TUOTTEISTA - KLIKKAA TÄSTÄ!

Akupunktio eläimillä

Akupunktio on tuhansia vuosia vanha hoitomuoto. Kuuluisimpia sen käyttäjiä ovat kiinalaiset. Länsimaihin akupunktio levisi -70 luvulla ja nykypäivänä sitä tutkitaan laajalti ja sen teho on tieteellisesti todistettu.

Tavallisimpia potilaita ovat esimerkiksi tuki- ja liikuntaelinsairauksista (esimerkiksi lonkkavika, nivelrikko, selkäkivut) kärsivät eläimet. Akupunktio sopii hyvin myös hormonaalisista (esimerkiksi valeraskaus, kiimahäiriöt) tai neurologisista (esimerkiksi lievät halvaukset, epilepsia) sairauksista kärsiville eläimille. Akupunktiolla voidaan lievittää kipuja ja parantaa esimerkiksi vanhojen koirien elämänlaatua.

Akupunktiohoidon aluksi lemmikille tehdään kattava yleistutkimus. Tarvittaessa voidaan ottaa myös tavallisia verinäytteitä tai röntgenkuvia.Tavallisin hoitomuoto on ns. kuivaneulottelu. Tällöin valittuihin akupunktiopisteisiin asetetaan hyvin ohuita, kertakäyttöisiä neuloja. Neulojen annetaan olla paikallaan 10-30 min. Hoidon aikana eläin saa levätä haluamassaan asennossa omistajan seurassa, klinikan työntekijän valvonnassa. Pisteitä voidaan käsitellä myös sähköllä, laserilla tai lämmittämällä niitä. Lemmikit sietävät hoidon yleensä hyvin, neulojen paikalleen laittaminen voi nipistää vähän, mutta tunne menee nopeasti ohi.

Akupunktiohoito aloitetaan yleensä 3-4 kerran sarjahoidolla, ensimmäisellä käyntikerralla tehdään laaja kartoitus ja tutkimus, seuraavat kerrat ovat lyhyempiä hoitokäyntejä. Sarjan jälkeen hoitoväliä voidaan yleensä pidentää ja usein päästään 1-6 kk hoitoväleihin sairaudesta riippuen. Joihinkin sairauksiin (esimerkiksi valeraskaus) voi riittää kertahoito. Akupunktiolla ei ole sivuvaikutuksia ja sen avulla voidaan tukea myös länsimaista lääke- tai leikkaushoitoa. Hoito sopii myös eläimille, joille ei voida käyttää esimerkiksi tulehduskipulääkkeitä. Akupunktiolla ei ole dopingvaroaikoja, joten se sopii myös harrastuskoirille kisakaudella. Suurin osa vakuutusyhtiöistä korvaa eläinlääkärin antaman akupunktiohoidon osana lemmikin sairasvakuutusta. Tarkista korvaavuus omasta yhtiöstäsi tarvittaessa.