ELÄINLÄÄKÄRIASEMA JA VERKKOKAUPPA | SUOMEN SUURIN ERIKOISRUOKAVALIKOIMA | ENSITILAAJILLE -15% ALE KAIKISTA TUOTTEISTA - KLIKKAA TÄSTÄ!
ENSITILAAJILLE -15% ALE KAIKISTA TUOTTEISTA - KLIKKAA TÄSTÄ
Hot spot ja sen hoito

Hot spot ja sen hoito

Hot spot on etenkin kesäisin esiintyvä pinnallinen ja märkivä ihotulehdus, joka vaivaa koiria. Hot spotille on tyypillistä äkillinen ilmaantuminen sekä tulehduksen erittäin nopea leviäminen. Hot spot esiintyy yleensä pitkä- ja paksuturkkisilla koirilla jotka uivat säännöllisesti. Kosteaksi jäävän turkin sisällä ihon pintaan kehittyy märkivä tulehdus. Myös allergiat altistavat oireilulle, koska ihon oma puolustusmekanismi on allergikoilla puutteellinen.

Tulehdusalueen iho on punoittava, kuumoittava, märkäinen sekä kutiseva ja kipeä. Tulehdus voi levitä jo muutamassa tunnissa laajalle ihoalueelle mikäli koira pääsee hankaamaan ja nuolemaan aluetta.

Mikäli ihotulehdus huomataan heti alkuvaiheessa, voi pelkkä kotihoito riittää tulehduksen parantamiseksi. Tulehtuneelta ihoalueelta tulee ajaa tai saksia karvat pois terveelle iholle asti. Karvojen ajaminen helpottaa tulehdusalueen puhdistamista sekä pitää alueen paremmin kuivana. Jos karvojen ajaminen ei onnistu kotona esimerkiksi tulehduksen aiheuttaman kivun takia, kannattaa koiran kanssa tulla vastaanotollemme.

Suosittelemamme tuotteet

 

​Tulehtunut ihoalue tulee puhdistaa 2 - 4 kertaa päivässä kirvelemättömällä antiseptisellä puhdistusaineella, jonka jälkeen alue kuivataan huolellisesti. Koira ei saa päästä nuolemaan tai raapimaan tulehtunutta ihoaluetta. Tarvittaessa tämä estetään esimerkiksi käyttämällä koiralla kauluria.

Koiran kanssa kannattaa tulla vastaanotollemme mikäli tulehdus ei parane kotihoidolla, tulehdusalue leviää tai tulehdusalue on todella kipeä.

Tulehduksen hoitaminen voi vaatia lääkekuurin kotihoidon tueksi.

Omista koiristani kultaisellanoutajalla on ollut hot spot. Käytän itse koiran tulehtuneen ihoalueen hoitamiseen vetericyn-haavasuihketta tai betadine-liuosta.

-Taru

Edellinen artikkeli Maissintähkä aiheutti tukoksen - Akuutit hoitotilanteet klinikan arjessa
Seuraava artikkeli Kyyn purema tulee aina hoitaa eläinlääkärissä

Kommentti

Anne Kantola - huhtikuu 16, 2023

Miksi Vetramil tuotteet on, niin pienissä pakkauksissa, eihän ne riitä, kuin alkutekijöiksi?

Reijo Ahonen - huhtikuu 16, 2023

Ennen uintikauden alkua olen kultaisen noutajan vienyt trimmaajalle joka ajaa sureilematta karvat kuuteen milliin ja erityisesta korvan aluskarvat, nivuset, ja hännän juures. Nämä alueet kun uinnin jälkeen pitää erityis tarkkailussa eli kuivaa huolella ja tarkastaa vielä illalla että kaikki alueet ovat kuivat . Näillä ohjeilla olen saanut ettei kultsilla ole ollut hotspottia. Kahtena kesänä oli hotspottia ja päätin ettei se enää toistuisi.

Annika - huhtikuu 10, 2020

Toivon todella, että eläinlääkäreiltä löytyisi kiinnostusta antibioottiresistenssistä johtuen muihin vaihtoehtoihin. Kunpa joku ELL tekisi tutkimuksen antibiootittomasta vaihtoehdosta. Tämä voisi toimia niin koirilla, mutta ennnen kaikkea sikaloissa yms. antibioottirsesistenssin kannalta vaikutuksellisessa ympäristössä. Kts tämä :https://keskustelu.suomi24.fi/t/9085464/hotspotin-hoito#comment-101797749

Jätä kommentti

Kommentit hyväksytään ennen julkaisua

*Pakollinen kenttä