Koirilla ja kissoilla esiintyy useista eri syistä johtuvaa haiman tuottamien ruoansulatusentsyymien puutetta. Tätä tilaa kutsutaan haiman vajaatoiminnaksi. Haiman vajaatoiminnan aiheuttaman riittämättömän ruolasulatuksen seurauksena havaitaan ruokahalun lisääntymistä ja painon laskua. Eläimen ulosteiden määrä saattaa lisääntyä ja uloste voi olla löysää, vaaleaa ja pahanhajuista. Myös ilmavaivoja ja vatsakipua saattaa joskus esiintyä. Ongelma voi vaikuttaa myös eläimen käyttäytymiseen.

Joillain koiraroduilla haiman vajaatoimintaa tavataan muita yleisemmin, esimerkkinä saksanpaimenkoira ja collie. Eräillä roduilla on siihen perinnöllinen alttius. Muista kuin perinnöllisistä syistä johtuvaa ongelmaa saattaa esiintyä kaikilla koiraroduilla ja myös kissoilla.

HOITO

Haiman vajaatoiminta vaatii usein elinikäistä hoitoa. Ruokavalion korjaaminen ja puuttuvien ruoansulatusentsymien (lipaasi, amylaasi, proteaasi) korvaaminen täydennysrehulla ovat oleellisin osa haiman vajaatoiminnan hoitoa. Joissain tapauksissa eläinlääkäri saattaa joutua määräämään esimerkiksi antimikrobilääkkeitä ohutsuolessa esiintyvän haitallisen bakteerikasvuston hillitsemiseen. Eläimen hoitovastetta on aina seurattava tarkoin, jotta hoitoa voidaan tarvittaessa muuttaa.

PANZYM

Panzym jauhe on haimaentsyymejä sisältävä täydennysrehu ruoansulatusentsyymien puuttesta johtuvan riittämättömän ruoansulatuksen edistämiseen (eksokriininen haiman toiminnanvajaus). Valmiste on tarkoitettu kissoille ja koirille.

Panzym annetaan rehuun sekoitettuna. Kuivamuona suositellaan kostutettavaksi. Valmisteen annostus on säädettävä aina yksilökohtaisesti johtuen entsyymivajeen vaihtelevasta asteesta ja erilaisista ruokavalioista.