ELÄINLÄÄKÄRIASEMA JA VERKKOKAUPPA | SUOMEN SUURIN ERIKOISRUOKAVALIKOIMA | ENSITILAAJILLE -15% ALE KAIKISTA TUOTTEISTA - KLIKKAA TÄSTÄ!
ENSITILAAJILLE -15% ALE KAIKISTA TUOTTEISTA - KLIKKAA TÄSTÄ
koiran-tassut-ja-hiiva

KOIRAN TASSUT JA HIIVA

Kutsumattomat vieraat varvasväleissä – Koiran tassuhiiva.

Onko koirallasi kutisevat ja punoittavat tassut, joita se nuolee? Tällöin koirasi tassuissa voi muhia hiivatulehdus. Lue, miten kiusallinen vaivaa hoidetaan.

Syksy hiipii metsiin ja kaupunkeihin tuoden mukanaan monille lemmikinomistajalle tutut, sitkeät ongelmat – kuralammikoissa tepastelevat tassut ja rapaiset mahanaluset ovat oiva tyyssija hiivoille ja bakteereille. Kostean kelin aikaansaamat murheet ovat konkreettisesti läsnä monen koiratalouden arjessa; joka ulkoilun jälkeinen tassupyykki ja suihkurallit vaativat aikaa, vaivaa ja yhteistyökykyä kaikilta osapuolilta.

Kosteat, punaiset varpaanvälit ja värjääntyneet karvat, töhnäisistä korvista puhumattakaan, ovat sitkas ja viheliäinen vaiva, jonka hoitoon tarvitaan paljon viitseliäisyyttä omistajalta. Ongelmakauden ollessa pahimmillaan (etenkin syksyn ja kevään kosteat kelit) on kotihoidolla valtaisa merkitys potilaan hyvinvointiin.

Yleistä koiran hiivasta

Hiivat (Malassezia-lahkon sienet) ja eräät bakteerit (etenkin stafylokokit) kuuluvat sopivissa määrin koiran ihon normaaliflooraan, mutta tietyissä tilanteissa niiden määrä voi kasvaa liiallisen suureksi aiheuttaen ryppään klassisia oireita; märkäiset ihotulehdukset etenkin poimuisissa ihon osissa, huulissa ja varvasväleissä, kutina, karvanlähtö ja paha haju. Koirien taipumus nuolla ongelmakohtia pahentaa tilannetta entisestään – siispä eläinlääkäristä usein saatu käsky kaulurin käytölle on hyvinkin perusteltu. Hiivat ja bakteerit pitävät melko samanlaisista olosuhteista; kosteaa ja lämmintä saa olla. Näinpä ensihätään on syytä poistaa ylimääräiset karvat ongelma-alueilta ja huolehtia siitä, että iho puhdistetaan ja etenkin kuivataan huolellisesti aina pesujen jälkeen (hiustenkuivaaja tai talouspaperi on tässä ehkäpä pyyhettä parempi ratkaisu). Eläinlääkärin varmistus ongelman aiheuttajasta on paikallaan etenkin, jos vaiva esiintyy ensimmäistä kertaa.

 Pahaksi päässeet infektiot on syytä hoidattaa eläinlääkärissä; tilanteen ollessa hankala on monesti aihetta lääkeshampoille, kipulääkitykselle tai jopa suun kautta annettaville mikrobilääkkeille. Usein itsehoitovalmisteista on merkittävää apua mahdollisten lääkevalmisteiden rinnalla. Käsikauppavalmisteista monet klooriheksidiiniä (mm. Douxo Pyo) sisältävät ns. desinfioivat, antimikrobiset shampoot ovat hyvä apu kamppailussa tassu hiivaa ja bakteeritulehduksia vastaan.

Joskus vaikea tassujen tulehdustila voi johtaa furunkuloosiin eli karvatuppien tulehdukseen. Tällöin varvasväleihin tyypillisesti muodostuu punoittavia pieniä paiseita, jotka voivat olla hyvinkin kipeitä.

Kuten on monien muidenkin iho-ongelmien kohdalla, vaivan hoito vaatii pitkäjänteisyyttä ja sitoutumista sekä monen eri osa-alueen tarkastelua. Heikentynyt immuunipuolustus ja tietyt perussairaudet (mm. Cushingin tauti, kilpirauhasen ongelmat) voivat altistaa hiivatulehduksille samoin kuten esimerkiksi pitkät antibioottikuurit. Monesti ratkaisu hiivaongelmaan löytyykin koiran olojen ”kokonaisvaltaisesta remontista”, jossa otetaan tarkasteluun sekä ruokavalio, ulkoiset tekijät että kotihoito.

Ruokaa-aineallergia ja hiivatulehdus

Ulkoisten tekijöiden lisäksi esimerkiksi ruoka-aineallergiat ovat usein yleistyneen hiivaongelman takana. Tassujen lisäksi korvaoireet ovat yleinen ongelma allergikoilla. Lisää harmia voi aiheuttaa myös koiran fyysinen olemus; painavat, karvaiset luppakorvat ovat oiva pesimäpaikka korvatulehduksille. Tästä syystä korvatulehduksien ennaltaehkäisyssä korvien tuulettumisesta huolehtiminen ja ylimääräisten karvojen poistaminen korvakäytävän suulta ja mahdollisuuksien mukaan myös syvemmältä on tärkeää. Korvien ylenmääräistä puhdistamistakin tulee välttää, sillä korvanpuhdistusainetta ei juuri koskaan saa kuivattua korvasta niin hyvin, etteikö kosteus ehtisi muhimaan siellä jonkin aikaa. Jos korvakäytävä on jatkuvasti märkä, olkoonkin vaikka puhdistusaineesta, hidastaa sekin paranemista huomattavasti. Täsmäpuhdistukset erittäville korville ovatkin järkevämpi ratkaisu kuin rutiininomainen puhdistus eritystilanteesta riippumatta.

KLIKKAA TÄSTÄ KOIRAN TASSUJEN HOITOTUOTTEISIIN

Koiran tassun hiivatulehdus: milloin pitää mennä eläinlääkäriin?

Jos koirasi nuolee mitä tahansa ruumiinsa osaa useita kertoja päivässä tai nuoleminen selvästi lisääntyy, se on monesti merkki siitä, että jokin saattaa olla pielessä.  Tassujen punoittava tai paksuuntunut iho ei ole myöskään normaalia. Näissä tapauksissa kannattaa mennä eläinlääkärin vastaanotolle.

Muistathan että, yllä mainitut oireet eivät silti välttämättä ole merkki hiivatulehduksesta, vaan ongelmana saattaa olla myös atopia tai bakteeritulehdus. Eläinlääkäri tutkii mikroskoopin avulla solunäytteistä, onko kyseessä hiivatulehdus.

 

Panosta ruokintaan

Ravinnolla on tärkeä osa sieni-infektioiden hoidossa. Erityisesti jos hiivan liikakasvun on aiheuttanut ruuansulatuskanavan ärsyyntyminen ja suoliston bakteeritasapainon horjuminen (Candida albicans -hiivasieni), niin ruokinnan muutos on usein tarpeellista. Hypoallergeeninen ruokavalio on yksi vaihtoehto.

Älä unohda pesuja ja hoitotuotteita

Kutinan hoidossa tärkeässä osassa ovat pesut ja hoitotuotteet lääkkeettöminä vaihtoehtoina. Shampoopesuilla, jotka samalla desinfioivat voidaan vähennetään taudinaiheuttajien määrää selvästi, mutta shampoon tulee muistaa antaa vaikuttaa pakkauksen ohjeen mukainen aika riittävän tehon saavuttamiseksi.

Pienempiä alueita voidaan hoitaa paikallisesti antibakteerisilla ja hiivojen kasvua hillitsevillä luonnollisilla valmisteilla, kuten lääkehunaja tai pihka. Niillä saadaan usein hyviä tuloksia myös lievien toissijaisten tulehdusten hoidossa ja ennaltaehkäisyssä.

Koiran tassun hiivatulehdukseen liittyviä ennaltaehkäisytuotteita


Edellinen artikkeli Kanien hammashoidot
Seuraava artikkeli Sydänultraäänitutkimukset Kivuttomalla

Kommentti

Eeva-Liisa Schmuck - toukokuu 21, 2023

Miksi omankoirani Tiibetinspanelin 6 vuotias uros tassujen väliset karvat ovat niinkuin ruosteen ruskeat. Samoin on muuttunut myöskin peräreijän ympärys karvat samanvärisiksi (rusteenpunaiseksi vai oilisikko enenpi ruosteen ruskeaksi ). ..Koira nuolee usein tassujaan tai niitä anturoitaan . On pesty ja käytetty tassurasvaa . Olisikko syytä käyttää lääkärissä näytillä.( Koiran väri on soopeli)

Jätä kommentti

Kommentit hyväksytään ennen julkaisua

*Pakollinen kenttä