Kissan tulehduksellinen suolistosairaus eli IBD

Tulehduksellinen suolistosairaus IBD (inflammatory bowel disease) on melko yleinen, kissoilla esiintyvä krooninen sairaus. Sairauden syntyyn vaikuttavia tekijöitä ovat ympäristötekijät, suoliston limakalvon immuunipuolustus sekä bakteeriantigeenit.  Sen oireisiin voi kuulua pelkkä oksentelu, pelkkä ripuli tai sekä oksentelu että ripuli, ruokahaluttomuus tai loputon ruokahalu, laihtuminen, huonovointisuus sekä huonokarvaisuus (ja sen myötä myös karvapallojen kerääntyminen ruoansulatukseen). Oireilu voi olla myös jaksottaista. 

Oireilun perusteella aletaan sulkea ensin pois mahdollisia muita taudinaiheuttajia, näitä tutkimuksia ovat aluksi verinäytteet, ulostenäytteet, röntgen-kuvaus ultraäänitutkimus sekä ruokavaliokokeilu. Mikäli syytä oireilulle / hoitovastetta ei löydy, IBD voidaan diagnosoida varmaksi ainoastaan suolistosta otettujen koepalojen perusteella.  

IBD:n hoitoon käytetään mm. kortisonia ja muita immuniteettiin vaikuttavia lääkityksiä, B-12-vitamiinia sekä folaattia sekä ruokavaliota. Osa IBD-kissoista voi saada avun oireiluun pelkästään (hydrolisoidun) ruokavalion avulla. Kuitulisää ja maitohappobakteerivalmisteita voidaan käyttää hoidon tukena.