ELÄINLÄÄKÄRIASEMA JA VERKKOKAUPPA | SUOMEN SUURIN ERIKOISRUOKAVALIKOIMA | ENSITILAAJILLE -15% ALE KAIKISTA TUOTTEISTA - KLIKKAA TÄSTÄ!
ENSITILAAJILLE -15% ALE KAIKISTA TUOTTEISTA - KLIKKAA TÄSTÄ
Lemmikin rauhoitus, herääminen ja toipuminen eläinlääkärissä

Lemmikin rauhoitus, herääminen ja toipuminen eläinlääkärissä

Suunniteltu anestesia ja valvottu herääminen nopean toipumisen taustalla

Rauhoittamiseen ja anestesiaan liittyy lemmikeillä aina omat riskinsä, joihin vaikuttavat mm. eläimen laji, rotu, ikä, paino ja terveydentila.

Anestesia itsessään on iso rasite elimistölle ja kirurgisen toimenpiteen suorittaminen lisää elimistölle tulevaa rasitetta entisestään.

Huolellisella suunnittelulla ja ammattitaitoisella toteutuksella pyrimme tekemään anestesiasta lemmikillesi mahdollisimman turvallista.

Anestesian yksilöllisen suunnittelun ja toteutuksen lisäksi lemmikin heräämisen seuranta on yhtä tärkeä osa potilasturvallista työskentelyä.

Kokonaisuudessaan anestesian valvonta alkaa jo ennen lemmikin yleistutkimusta esitietojen kyselemisellä ja anestesian valvonta päättyy, kun lemmikin tärkeimmät elintoiminnot ovat palautuneet anestesian jälkeen. Herääminen on lemmikille anestesian korkeariskisin vaihe ja potilasturvallisuudesta johtuen haluamme seurata klinikallamme eläimen heräämisen ennen kuin lemmikki siirtyy kotiin jatkamaan toipumista.

Herääminen

Lemmikin toipuminen toimenpiteestä alkaa siitä hetkestä, kun anestesiaa ylläpitävän lääkeaineen annostelu lopetetaan. Tätä vaihetta kutsutaan heräämiseksi. Lemmikin voidaan sanoa olevan herännyt, kun siihen saadaan tietoinen kontakti ja lemmikki kykenee itsenäisesti makaamaan rintansa päällä. Heräämisnopeuteen vaikuttavat mm. käytetty anesteetti ja sen annos, anestesian pituus, lemmikin ruumiinlämpö ja mahdolliset sairaudet. Kaikenkaikkiaan toipuminen anestesiasta kestää noin vuorokaudesta kahteen.

Heräämisen aikana

  • Hengitys tihenee ja syvenee
  • Refleksit ja kivuntunto palaavat
  • Normaalit elintoiminnot palautuvat
  • Alilämpöinen eläin tärisee lisätäkseen lämpöä - tärinä lisää hapenkulutusta elimistössä, jolloin lemmikki voi kärsiä alilämpöisyyden lisäksi hapenpuutteesta
  • Elimistön adrenaliinipitoisuus kohoaa - yhdessä hapenpuutteen kanssa voi aiheuttaa rytmihäiriöitä sydämeen

Heräämisen aikainen hoito nopeuttaa ja tukee lemmikin toipumista

Klinikallamme lemmikin elintoimintoja seurataan aktiivisesti heräämisen ajan. Lemmikki toipuu heräämössämme, jossa sillä on peittojen lisäksi lämpöpatja ja happimaski. Lemmikin nesteytyksestä huolehditaan nesteiden ja infuusiopumpun avulla.

Heräämisen lisäksi tarkkailemme lemmikin kivunlievityksen riittävyyttä.

Riittävä kivunlievitys vähentää lemmikkin stressihormonien määrää, jolloin elimistö voi alkaa korjaamaan vaurioituneita kudoksia. Riittävä kivunlievitys parantaa myös lemmikin ruokahalua. Anestesiaan ja kirurgiseen operaatioon liittyvä elimistön rasite vähentää lemmikin ruokahalua, josta johtuen myös toipuminen hidastuu. Riittävä kivunlievitys ja maistuva ruoka edesauttavat potilaan toipumista.

Kun lemmikki on herännyt riittävästi klinikallamme, voi se siirtyä kotiin omistajan tarkan seurannan alle jatkamaan toipumista. Ennen kotiin lähtöä hoitajamme käy omistajan kanssa läpi tehdyn toimenpiteen ja kotihoito-ohjeet, jotka omistaja saa kirjallisena mukaansa.

Kotihoito-ohjeet koostuvat mm. ohjeista liittyen toipumisajan aikaisiin lääkityksiin sekä ohjeista haavanhoitoon, ruokintaan ja ulkoiluun liittyen. Toipumisaika kotona vaihtelee tehdyn toimenpiteen mukaan vuorokaudesta noin kahteen - kolmeen viikkoon.

Edellinen artikkeli Hampaiden kotihoito koiralla ja kissalla
Seuraava artikkeli Viralliset ultraäänitutkimukset

Kommentti

Jarmo Heino - toukokuu 20, 2020

Hei! Olen saanut hyvin vähän tietoa nukutuksen vaikutuksesta ja minulla on kolme kissaa. Kaikki ovat olleet toimenpiteessä jossa on jouduttu nukuttamaan. Pari kertaa on annettu niin sanottu herätys pistos eläinlääkärissä ja kissa on jo alkanut heräämään. Kuitenkin viime kerralla yksi kissoista meni kotona aivan shokkiin ja noin 2 tuntia juoksi ympäri kämppää kuin hullu ja suusta valui kuohaa. Myöhemmin Kuulin että tuo herätyspistos ei ehkä ole paras mahdollinen vaan pitäisi antaa eläimen rauhassa ja lämpimässä herätä? Näin ainakin itse tulen toimimaan koska se oli aivan hirveää katsottavaa.

Mellu - toukokuu 20, 2020

Hyvä kirjoitus,kiitos.
Olen facebookista lukenut,ettei eläin ole vielä lääkärissä herännnyt nukutuksesta.Miksei eläintä “herätetä” lääkärissä ollessaan?

Jätä kommentti

Kommentit hyväksytään ennen julkaisua

*Pakollinen kenttä