ELÄINLÄÄKÄRIASEMA JA VERKKOKAUPPA | SUOMEN SUURIN ERIKOISRUOKAVALIKOIMA | ENSITILAAJILLE -15% ALE KAIKISTA TUOTTEISTA - KLIKKAA TÄSTÄ!
ENSITILAAJILLE -15% ALE KAIKISTA TUOTTEISTA - KLIKKAA TÄSTÄ
punkkien-ja-punkkivalitteisten-tautien-ennaltaehkaisy

Punkkien ja punkkivälitteisten tautien ennaltaehkäisy

Puutiainen (Ixodes ricinus) on niveljalkaisiin kuuluva hämähäkkieläin, jota esiintyy lähes koko Suomessa. Puutiaisella eli punkilla on kolme kehitysvaihetta: toukkamuoto, nymfi ja aikuinen. Punkki on kolmi-isäntäinen eli se tarvitsee veriaterian kehitysvaiheidensa välillä voidaakseen kehittyä toukasta nymfiksi ja nymfistä aikuiseksi.

Puutiaisen toukat ja nymfit käyttävät isäntäeläiminään lintuja, jyrsijöitä ja ihmisiä. Lemmikkeihin kiinnittyneet puutiaiset ovat pääsääntöisesti aikuisia naaraita, jotka tarvitsevat veriaterian ennen munantuotannon aloittamista. Naaraiden lisäksi lemmikin turkissa voi nähdän liikkuvan naaraiden houkuttelemia urospuutiaisia.

Suomen sääolosuihteissa punkin elämänkierto kestää kolmesta neljään vuotta. Punkit aktivoituvat aikaisin keväällä muutaman plus-asteen lämpötilassa. Ne viihtyvät parhaiten kostessa elinympäristössä, kasvillisuuden suojassa. Punkki hyödyntää kasvillisuutta myös isäntäeläimien väijymiseen. Sopivan isäntäeläimen ohikulkiessa punkki tarrautuu eläimeen ja hakeutuu ihon pinnalle imemään verta. Lemmikeillä punkin kiinnittymiseen voi liittyä ihomuutos, joka on muutaman millimetrin kokoinen punoitysvyöhyke ja pieni kohouma puremakohdassa. Ihmisen kannalta merkittävimpiä puutiaisvälitteisiä tauteja ovat borrelioosi (Borrelia burgdorferi), anaplasmoosi (Anaplasma phagocytophilum) ja puutiaisaivokuume (tick borne encephalitis).

Lemmikkien mukana puutiaiset pääsevät kulkeutumaan ihmisen lähelle ja voivat kiinnittyessään välittää taudit myös ihmiseen.

Puutiaisvälitteisten tautien ennaltaehkäisy onkin tärkeämpää omistajan oman terveyden kannalta, sillä esimerkiksi koiran riski sairastua borrelioosiin on pienempi kuin ihmisellä. Lemmikin ihoon kiinnittyneet puutiaiset tulee kuitenkin poistaa välittömästi, sillä punkkivälitteiset taudit voivat tarttua myös lemmikkiin.

Suosittelemme suojaamaan lemmikin jatkuvalla lääkityksellä puutiaiskauden ajan.

Lääkevalmisteita löytyy koiralle, kissalle ja fretille. Lääkevalmisteen valintaan vaikuttaa lemmikin laji, ikä, paino ja perheen muut lemmikit. Valmisteen valintaan vaikuttaa myös se, onko perheessä pieniä lapsia, nukkuuko lemmikki perheen kanssa samassa sängyssä ja altistuuko lemmikki säännöllisesti vedelle (pesu, uinti).

Valmisteesta riippuen niiden teho perustuu punkkeja tappavaan vaikutukseen tai punkkeja tappavaan ja karkottavaan vaikutukseen.

Valmisteen vaikutus alkaa muutaman päivän kuluttua lääkkeen annostelusta ja vaikutus kestää valmisteesta riippuen 2 viikosta 8 kuukauteen asti.

Koira on myös mahdollista rokottaa borrelioosia vastaan. Rokotteen antaminen ei kuitenkaan vähennä muiden lääkkeellisten valmisteiden käytön tarvetta, sillä vaikka rokote antaa suojaa borrelioosia vastaan, ei se karkoita punkkeja.

Valmisteiden erot lyhyesti:

Paikallisvaleliuos

 • valmisteesta riippuen tappava vaikutus tai tappava ja karkottava vaikutus
 • valmisteesta riippuen koirille tarkoitettu valmiste erittäin myrkyllinen kissoille
 • eläintä ei tule käsitellä eikä eläimen tule antaa nukkua ihmisen kanssa samassa sängyssä lääkkeen annostelupäivänä
 • valmisteesta riippuen eläintä ei tule pestä tai laskea uimaan 48 h lääkkeen annostelun jälkeen
 • lemmikin säännöllinen pesu tai uiminen saattaa vähentää valmisteen tehon säilymistä
 • vaikutusaika valmisteesta riippuen 2 vko - 4 vko
 • Panta

 • valmisteesta riippuen karkottava tai tappava ja karkottava vaikutus
 • emme suosittele pantaa, mikäli perheessä on pieniä lapsia
 • pantaa käyttävän eläimen ei tule antaa nukkua omistajan kanssa samassa sängyssä
 • valmisteesta riippuen lemmikin säännöllinen uiminen tai pesu saattaa vähentää valmisteen tehon säilymistä
 • vaikutusaika valmisteesta riippuen 5 - 8 kk
 • Purutabletti

 • tappava vaikutus: puutiaisten tulee kiinnittyä koiraan ja imeä verta, jotta ne kuolevat
 • ei karkottavaa vaikutusta
 • vaikutusaika valmisteesta riippuen 4 vko - 12 vko

 • Kaikki sisällä asuvat lemmikit, jotka ulkoilevat - myös punkkeja vastaan lääkityt - tulisi tarkistaa päivittäin punkkien varalta ja tarvittaessa poistaa lemmikissä olevat punkit. Punkin irroittamiseksi siihen tartutaan mahdollisimman läheltä lemmikin ihoa ja punkki vedetään hitaasti irti. Puutiaisen voi irrottaa sormin tai irroittamiseen tarkoitetuilla pihdeillä, pinseteillä tai lassolla. Puutiaisen irrottaminen saattaa jättää osan eläimestä ihon sisään, mutta elimistö poistaa puutiaisesta jääneet osat tulehdusreaktion kautta.

  Mikäli Sinulla on kysyttävää liittyen sopivimman lääkkeen valitsemisesta lemmikillesi, niin olethan yhteydessä klinikallemme. Huomioithan, että myymme lääkkeitä klinikaltamme vain omille asiakkaillemme. Osa valmisteista on reseptilääkkeitä.

  Loislääkkeillä ei ole varoaikaa Kennelliiton alaisiin tapahtumiin.

  Edellinen artikkeli Ihosairauksista
  Seuraava artikkeli Koiran pennun rokotukset

  Jätä kommentti

  Kommentit hyväksytään ennen julkaisua

  *Pakollinen kenttä