Nykysuositusten mukaan aikuisen koiran ja kissan madotus suunnitellaan riskikartoituksen perusteella:

 • Kotikoirilta ja sisäkissoilta olisi hyvä todeta sisäloishäädön tarve ennen rutiiniisti tehtävää lemmikin madottamista
 • Metsästyskoira sekä vapaana ulkoileva kissa madotetaan 2 - 4 kertaa vuodessa
 • Matkusteleva koira tai kissa madotetaan kohdemaan loistilanteen mukaisesti
 • Jalostukseen käytettävät koirat ja kissat olisi hyvä madottaa ennen astutusta sekä tarvittaessa tiineyden aikana
 • Koiran - ja kissanpennut saavat kasvattajan luona madotuksia n. kahden viikon välein ja uudessa kodissa vähintään kerran pentuaikana
 • Kanit ja jyrsijät madotetaan syksyllä mikäli ne ovat ulkoilleet tai saaneet kesän aikana ulkoa kerättyä ravintoa syötäväksi
 • Sisäloisten diagnostiikassa hyödynnetään tyypillisimmin lemmikin ulostenäytteiden tutkimista.

  Ulostenäytteiden tutkimista varten kerää n. 1 tl ulostetta kolmena peräkkäisenä päivänä. Näytteeseen kerättävän ulosteen tulisi olla tuore ja näytteeseen tuleva osa ei saisi olla koskettanut maata. Näytteet voi kerätä yhteen astiaan, esimerkiksi puhtaaseen muovipurkkiin, joka on laitettu vielä minigrip-pussiin. Ennen klinikalle tuomista näyte tulisi säilyttää jääkaappilämpötilassa ja mikäli vain mahdollista niin emme suosittele näytteen säilytystä ruokajääkaapissa. Näytettä ei saa pakastaa.

  Mikäli olet asioinut lemmikkisi kanssa klinikallamme aiemmin, ei sinun tarvitse varata eläinlääkäriaikaa tuodaksesi ulostenäytteet tutkimuksiin lähetettäväksi. Näytteet voi tuoda klinikallemme aukioloaikojemme puitteissa maanantaista torstaihin klo 14.00 mennessä (posti lähtee klo 15.00). Näytteen lähettäminen kannattaa ajoittaa niin, että näyte on mahdollisimman nopeasti laboratoriossa. Tästä syystä emme ota vastaan ulostenäytteitä perjantaina, koska näyte pilaantuu postissa viikonlopun aikana. Mikäli tuot ulostenäytteet tutkittavaksi koiran tai kissan rokotuskäynnin yhteydessä niin huomioithan, että käynti ei ajoitu perjantaille.

  Mikäli Sinulla on kysyttävää liittyen koiran tai kissan madottamiseen tai ulostenäytteiden keräämiseen niin olethan yhteydessä klinikallemme.