100% SUOMALAINEN ELÄINLÄÄKÄRIASEMA JA VERKKOKAUPPA | SUOMEN SUURIN ERIKOISRUOKAVALIKOIMA | ENSITILAAJILLE -15% ALE KAIKISTA TUOTTEISTA - KLIKKAA TÄSTÄ!
ENSITILAAJILLE -15% ALE KAIKISTA TUOTTEISTA - KLIKKAA TÄSTÄ

Pissanäytteen otto

Virtsa on nestemäistä kuona-ainetta, jota erittyy munuaisissa veren suodatuksen seurauksena. Verestä suodatettua ainetta kulkeutuu virtsanjohtimia pitkin virtsarakkoon, josta virtsa poistuu virtsaputkea pitkin ulos elimistöstä. Tutkimalla virtsan fyysisiä ja kemiallisia ominaisuuksia sekä virtsan sedimentin koostumusta saadaan tietoa lemmikin virtsateiden toiminnasta, aineenvaihdunnasta ja umpieritysjärjestelmästä sekä elektrolyytti- ja nestetasapainosta.

Ennen virtsanäytteenottoa

läinlääkärimme suosittelee virtsanäytteen tutkimista esitietojen, potilaan kliinisen tutkimuksen (perustutkimus ilman laitteita) ja mahdollisten muiden tutkimusten perusteella. Potilaan kliininen tutkiminen on tärkeä osa diagnoosin ja hoitosuunnitelman tekoa eikä esimerkiksi lääkityksen määrääminen ole mahdollista pelkän virtsanäytteen tutkimisen perusteella.

Virtsanäytteenotto

Klinikallamme virtsanäyte on mahdollista ottaa punktoimalla vatsanpeitteiden läpi, suoraan virtsasuihkusta tai rauhoitetulta eläimeltä katetroimalla tai puristamalla rakosta. Eläinlääkärimme päättää esitietojen ja kliinisen tutkimuksen perusteella kuinka virtsanäytteenotto kannattaa tehdä. Lemmikin virtsanäyte suositellaan otettavaksi aina ensisijaisesti klinikallamme mikäli epäillään virtsatieinfektiota. Esimerkiksi silloin, kun eläinlääkäri on suositellut kontrollinäytteen tutkimmista tai lemmikin oireet ovat uusineet, on omistajan mahdollista ottaa kotona virtsanäyte lemmikiltä suoraan virtsasuihkusta ja toimittaa se klinikallamme tutkittavaksi.

Virtsanäytteenotto kotona

Virtsanäyte tulisi pyrkiä ottamaan puhtaasti lasketusta keskivirtsasta aamulla. Aamulla otetulla näytteellä on pitkä rakkoinkubaatioaika, jolloin mahdolliset infektioita aiheuttavat bakteerit ovat kerenneet lisääntyä virtsassa. Mikäli aamunäytteen ottaminen ei ole mahdollista, on virtsan bakteeriviljelyä ajatellen suositeltavaa, että virtsa olisi ollut rakossa 4 - 6 tuntia ennen näytteenottoa. Näytteen tulisi olla keskivirtsasta, jotta limakalvoeritteet ovat huuhtoutuneet virtsasta ja loppuvirtsan sakka ei joudu näytteeseen. Virtsanäytteenotto tulee tehdä mahdollisimman huolellisesti, sillä virtsaputkesta ja sukuelimistä peräisin olevat bakteeri- ja solukontaminaatiot sekä ympäristökontaminaatiot (karvat, hiekka, lumi, roskat) voivat väärentää tuloksia.

Kotona tehtävää virtsanäytteenottoa varten tarvitset puhtaan kauhan (esim. löylykauha) tai astian (esim. pilttipurkki tai pienille koirille ja kissoille matala ja laakea astia, mikäli otat näytteen suoraan astiaan). Näytteenottovälineiden puhdistaminen onnistuu käsitiskiaineella. Klinikaltamme on myös mahdollista hakea näytteenottoastia maksutta.

Ennen näytteenottoa lemmikin sukuelimet on hyvä puhdistaa vedellä. Aseta kauha tai astia lemmikin alle kun lemmikkisi alkaa pissaamaan. Kissan virtsanäytteen voi yrittää ottaa myös esimerkiksi tyhjään ja puhtaaseen hiekkalaatikkoon tai asettamalla muovikelmua hiekalla täytetyn hiekkalaatikon päälle. Näytteen keräämiseen on myös erikoishiekkaa, johon virtsa ei imeydy. Näytteenottoastiaan on hyvä merkitä omistajan nimi, lemmikin nimi, näytteenottopäivä sekä näytteenottoaika. Toivomme, että näytettä olisi vähintään noin ruokalusikallisen verran.

Virtsanätteen säilyttäminen ja kuljettaminen

Virtsanäyte tulisi tuoda klinikalle tutkittavaksi mahdollisimman pian näytteenoton jälkeen. Mikäli näytettä ei ole mahdollista toimittaa klinikalle tutkittavaksi tunnin kuluessa, tulee näyte säilyttää jääkaapissa. Näyte tulee toimittaa klinikalle kahden tunnin kuluessa näytteenotosta. Näyte ei saa olla yli neljä tuntia vanha eikä näyte saa jäätyä kuljetuksen aikana. Mikäli eläinlääkäri on pyytänyt toimittamaan esimerkiksi lemmikin kontrollipissanäytteen tutkittavaksi niin tuothan näytteen klinikalle vähintään kaksi tuntia ennen klinikan sulkemista.

Toivomme, että näyte tuodaan alkuviikosta (ma - ke), mikäli näytteestä on tarkoitus tehdä bakteeriviljely.