ELÄINLÄÄKÄRIASEMA JA VERKKOKAUPPA | SUOMEN SUURIN ERIKOISRUOKAVALIKOIMA | ENSITILAAJILLE -15% ALE KAIKISTA TUOTTEISTA - KLIKKAA TÄSTÄ!
ENSITILAAJILLE -15% ALE KAIKISTA TUOTTEISTA - KLIKKAA TÄSTÄ
Koiran eroahdistus

Koiran eroahdistus

Eroahdistuksen tehokkain hoito on ennalta-ehkäisy

Yksin oleminen on taito, mikä koiralle tulisi opettaa, jotta se osaisi viettää päivänsä rennosti omistajan ollessa esimerkiksi töissä. Koira tarvitsee myös säännöllisesti liikuntaa ja aktivointia, jotta kotiin yksin jääminen on sille helpompaa.

Koira saattaa yksin ollessaan pureskella omistajansa tavaroita, haukkua naapureita häiritsevästi tai tehdä tarpeitaan sisätiloihin. Yksinoloon liittyvät ongelmat yhdistetään usein koirien eroahdistukseen.

Eroahdistusta epäiltäessä tulee kuitenkin erottaa toisistaan koiran tylsistyminen, puutteet sisäsiisteydessä, ahdistuminen ja varsinainen eroahdistus. Myös sairauden mahdollisuus tulee poissulkea.


Ahdistus- ja pelko-oireiden syyt ja tausta ovat yksilöllisiä

Eroahdistusoireet ilmenevät silloin, kun yksilö kokee liiallista ahdistusta joutuessaan eroon kiintymyksensä kohteesta. Koirilla tuo kiintymyksen kohde voi olla ihminen tai toinen koira. Eroahdistusoireet ovat yksilöllisiä eivätkä kaikki koirat oireile samalla tavalla.

Eroahdistus voi kehittyä minkä ikäiselle koiralle tahansa ja koira voi alkaa oireilla esimerkiksi silloin kun omistaja palaa pitkän kesäloman jälkeen takaisin töihin tai kun perhe muuttaa uuteen asuntoon. Koira voi alkaa oireilla myös silloin, jos se on yksin ollessaan säikähtänyt jotakin, esimerkiksi ukkosta.

Eroahdistuksen tyypillisimmät oireet ovat:

- ääntely
- tuhoava käytös
- tarpeiden teko
- kuolaaminen
- läähättäminen
- edestakainen liikkuminen, levottomuus
- huulien nuoleminen


Eroahdistus vaikuttaa koiran hyvinvointiin

Sen lisäksi, että koiran eroahdistus on stressaavaa omistajalle, on eroahdistus koiralle iso hyvinvointiongelma. Päivittäinen ahdistus ja pelko aiheuttavat koiralle ylenmäärin stressiä, joka kuormittaa koiran elimistöä. Koira voi myös vahingoittaa itseään mikäli se yrittää paeta kotoa yksin ollessaan.


Eroahdistuksen hoito

Eroahdistuksen hoito koostuu pääasiassa käytöskoulutuksesta ja mahdollisesti sen tukena käytettävästä lääkityksestä sekä muista tuotteista kuten:

- Täydennysrehut koiralle

- Erikoisruoat koiralle

Täydennysrehut kissalle

- Erikoisruoat kissalle

Eroahdistuksen hoito vaatii omistajalta ja koko perheeltä pitkäaikaista sitoutumista. Koulutuksen apuna kannattaa käyttää asiaan perehtynyttä kouluttajaa, joka kouluttaa positiivista vahvistusta apuna käyttäen.


Suosittelemme koiralle perusterveystarkastusta ennen käytöskoulutuksen aloittamista, jotta mahdollinen sairaus oireiden taustalla saadaan poissuljettua. Samalla käynnillä omistajan on mahdollista keskustella eläinlääkärimme kanssa koiran ahdistus vähentävän lääkityksen aloittamisesta koulutuksen tueksi. Mielialalääkkeitä ei ole tarkoitettu käytettäväksi jatkuvasti eikä ilman käytöskoulutusta. Ennen lääkityksen aloittamista lemmikiltä on hyvä tarkastaa perusveriarvot verikokein.  Eroahdistuksen hoitoon käytetyt lääkkeet ovat reseptilääkkeitä.

Koulutuksen tukena on mahdollista käyttää myös reseptivapaita feromonivalmisteita, joiden tarkoituksena on tyynnyttää koiraa ahdistusta ja pelkoa aiheuttavissa tilanteissa. Feromonivalmisteita on esimerkiksi suihkeena, tablettina ja pantana. Hoitajamme osaavat auttaa Sinua löytämään koirallesi sopivimman vaihtoehdon.

Edellinen artikkeli Potilaskertomus - Urhea Ritu
Seuraava artikkeli Potilaskertomus - Selviytyjä Sandy

Jätä kommentti

Kommentit hyväksytään ennen julkaisua

*Pakollinen kenttä