Leikkauksen jälkeen

Leikkauksen jälkeinen kotihoito

Antakaa eläimen herätä rauhallisessa, lämpimässä paikassa, lattiatasossa. Nukutuksesta herätessään lemmikin ruumiinlämpötila on alhainen ja sillä saattaa olla vilunväristyksiä. Potilas voi olla levoton, eikä se hallitse kunnolla liikkeitään, joten sitä on seurattava, ettei se vahingoita itseään. Eläin voi myös virtsata ja ulostaa alleen. Eläin nukkuu leikkauksen jälkeen vielä 2-6 tuntia.

Ruokaa ja juomaa annetaan vasta kun lemmikki on täysin herännyt. Ruokinta aloitetaan kevyesti esim. erikoistoipilasruoka, A-piimää, raejuustoa, riisiä, viiliä. Vettä voi olla vapaasti tarjolla. Normaaliin ruokintaan siirrytään leikkausta seuraavana päivänä.

Ulkoilu 10-14 vrk ainoastaan kytkettynä. Vain pieniä lenkkejä. Hyppimistä ja portaita on vältettävä. Rapakelillä haava-alue on suihkuteltava puhtaaksi lenkin jälkeen.

Eläin ei saa nuolla tai vaurioittaa haavaa! Tämä voidaan estää käyttämällä kauluria tai esim. T-paidasta tehtyä pukua. Pienille koirille puvun saa tehtyä myös vauvan bodysta. Pyyhi kuivunut veri haavan päältä kirvelemättömällä puhdistusaineella, esim. septidin tai laimennettu betadine (1:10) Haava alue kannattaa tarkistaa kerran päivässä ja puhdistaa tarvittaessa. Jos alueella esiintyy huomattavaa turvotusta, vuotoa, pahaa hajua tai muuta poikkeavaa on syytä ottaa yhteyttä eläinlääkäriin.

  • Liimalapun voi poistaa leikkausta seuraavana päivänä.
  • Leikkaushaavasta poistetaan tikit 10-14 vrk kuluttua,
  • Itsestään sulavia tikkejä ei tarvitse poistaa.
  • Jos haavaan on laitettu dreeni, jonka tarkoituksena on poistaa kudosnestettä, dreeni poistetaan eläinlääkärin määrittämän ajan kuluttua.
  • Haavan suihkuttaminen viileällä vedellä auttaa kipuun ja turvotukseen.