100% SUOMALAINEN ELÄINLÄÄKÄRIASEMA JA VERKKOKAUPPA | SUOMEN SUURIN ERIKOISRUOKAVALIKOIMA | ENSITILAAJILLE -15% ALE KAIKISTA TUOTTEISTA - KLIKKAA TÄSTÄ!
ENSITILAAJILLE -15% ALE KAIKISTA TUOTTEISTA - KLIKKAA TÄSTÄ
Kissan virtsatiesairaudet

Kissan virtsatiesairaudet

Erilaiset virtsatievaivat ovat yksi yleisimmistä syistä miksi omistaja tuo kissansa klinikallemme tutkittavaksi. Omistaja on yleensä huomannut että kissa virtsaa hiekkalaatikon ulkopuolelle tai kissan on hankala saada virtsattua. Joskus ainoa muutos on ollut se, että kissa juo normaalia enemmän.

Yleisimpiä syitä miksi kissa virtsaa vääriin paikkoihin

  • kissan mielestä hiekka-astia on vääränlainen (kannellinen/ilman kantta/liian pieni/...)
  • hiekka-astiassa on kissan mielestä vääränlaista hiekkaa
  • hiekka-astia on väärässä paikassa (liian "julkisella" paikalla, liian lähellä ruoka-astiaa, ...)
  • hiekka-astioita on liian vähän
  • hiekka-astia on likainen tai puhdistettu voimakkaasti tuoksuvalla puhdisteella
  • kissa merkitsee reviiriä (leikkaamattomat urokset ja naaraat kiima-aikaan)
  • kissa on sairas
  • Poikkeava käytös hiekkalaatikolla voi johtua erilaisista sairauksista

    Mikäli kissan poikkeava hiekkalaatikkokäyttäytyminen johtuu kivusta, on taustalla aina jokin sairaus. Kissan yleisimmät virtsatiesairaudet ovat idiopaattinen kystiitti (steriili, usein stressistä johtuva, rakkotulehdus), virtsakiteet tai -kivet (alttius ylipainoisilla uroksilla, jotka syövät kuivamuonaa ja eivät liiku) ja bakteerien aiheuttama virtsatietulehdus. Lisääntyneen tai vääriin paikkoihin virtsaamisen taustalla voi olla myös kilpirauhasen toiminnan häiriö, diabetes, munuaisten toiminnan häiriöt, maksasairaudet, kuume ja kohtutulehdus steriloimattomilla naarailla.

    Virtsatiesairaus voi olla hengenvaarallinen

    Mikäli kissa ei saa yrityksestä huolimatta ollenkaan virtsattua, tulee omistajan olla viipymyättä yhteydessä eläinlääkäriin. Mikäli elimistö ei kykene poistamaan virtsaa ja sen mukana haitallisia kuona-aineita, kehittyy elimistöön myrkytystila, uremia, joka on hengenvaarallinen. Eläinlääkäriin tulisi olla myös viipymättä yhteydessä mikäli omistaja huomaa kissan virtsassa verta. Verivirtsaisuus voi olla merkki vammasta, vakavasta virtsatietulehduksesta, virtsa-tai munuaiskivista tai mahdollisesti myrkytyksestä.

    Krooninen munuaisten vajaatoiminta on iäkkäiden kissojen sairaus

    Krooninen munuaisten vajaatoiminta on yksi yleisin iäkkäiden kissojen sairauksista. Se on etenevä ja palautumaton sairaus, jota ei voi parantaa. Erilaisilla tukihoidoilla pyritään hidastamaan sairauden etenemistä, mutta ajan kuluessa sairaus johtaa munuaisten toimintakyvyn menetykseen ja uremiaan.

    Kroonisen munuaisten vajaatoiminnan ensioireita ovat lisääntynyt juominen ja virtsaaminen. Kissan ruokahalu huonontuu ja kissa laihtuu. Kissan turkki alkaa mennä huonompaan kuntoon ja kissa on normaalia vaisumpi.

    Ruokavaliolla pyritään hidastamaan sairauden etenemistä ja sairauden edetessä käytetään erilaisia lääkehoitoja sekä nesteytystä korjaamaan aineenvaihdunnan häiriöitä ja hoidetaan uremiaa. Eläinlääkärimme tekee hoitosuunnitelman ja ennusteen kliinisen tutkimuksen sekä erilaisten laboratoriokokeiden (veri- ja virtsanäyte) ja mahdollisten muiden tutkimusten (ultraäänitutkimus ja verenpaieenmittaus) perusteella.

    Edellinen artikkeli KOIRAN MAKSASAIRAUDET
    Seuraava artikkeli Koiran virtsatieongelmat

    Jätä kommentti

    Kommentit hyväksytään ennen julkaisua

    *Pakollinen kenttä