ELÄINLÄÄKÄRIASEMA JA VERKKOKAUPPA | SUOMEN SUURIN ERIKOISRUOKAVALIKOIMA | ENSITILAAJILLE -15% ALE KAIKISTA TUOTTEISTA - KLIKKAA TÄSTÄ!
ENSITILAAJILLE -15% ALE KAIKISTA TUOTTEISTA - KLIKKAA TÄSTÄ

HOT SPOT kotihoito-ohje

Kirjoittaja eläinlääkäri Pia Martikainen

1. Ajele/leikkaa karvat alueelta mahdollisimman perusteellisesti

2. Suihkuta alue haalealla/viileällä vedellä 10-15 min ajan kerran päivässä jotta se saadaan puhtaaksi alueelle kertyneistä haavaeritteistä

3. Pyyhi suihkutuksen aikana / sen jälkeen eritteet ja pehmenneet ruvet haavalapulla tai puhtaalla froteepyyhkeellä pois

4. Käsittele puhdas tulehdusalue ja sen ympäristö kosteaksi kirvelemättömällä, antiseptisella Vetericyn haavasuihkeella tai haavageelillä (hydrogel)

5. Toista alueen Vetericyn-käsittely 3-6 x päivässä kunnes alue on parantunut

6. Estä alueen nuoleminen kaulurilla, kunnes alue on parantunut

Vinkki: jos alue kutisee runsaasti, säilytä Vetericyn-tuote jääkaapissa, jolloin sen viilentävä ja rauhoittava vaikutus tehostuu!

 

 

HOT SPOT kotihoito-ohje

Tarvittava käsittelytiheys hoidon alussa riippuu hot-spot -alueen laajuudesta ja erityksen määrästä; alkuvaiheessa runsaasti erittävää aluetta kannattaa käsitellä Vetericyn-antiseptilla tiheämmin. Kun paraneminen alkaa ja eritys vähenee, riittää käsittely 2-3 x päivässä. Tulehtunut alue ja sen ympäristö (tai koko eläin) voidaan hoidon alussa kertaalleen pestä (desinfioivalla) shampoolla tulehduksen leviämisen estämiseksi.

Huom! Shampoopesun ja ongelma-alueen päivittäisen suihkutuksen jälkeen turkki tulee aina kuivata perusteellisesti sillä pöpöt tykkäävät kosteudesta. Niin kauan kuin tulehdusalueelle kertyy märkäeritettä ja rupea, se suihkutetaan 1(–2) kertaa päivässä haalealla vedellä noin 10-15 minuutin ajan. Suihkutuksen aikana ja jälkeen pehmenneiden rupien ym. irrotus alueelta esim. puhtaalla froteepyyhkeellä pyyhkimällä nopeuttaa paranemista huomattavasti. Vetericyn haavageeli pehmittää rupia tehokkaasti! Jos suihkutusmahdollisuutta ei väliaikaisesti ole, geelikäsittely voidaan tehdä ensin rupien pehmittämiseksi (anna vaikuttaa n. 5 min). Tämän jälkeen rupia irroitellaan varovasti ja geelikäsittely uusitaan puhtaalle, verestävälle iholle puhdistuksen jälkeen.

Rupien poisto on tärkeää, sillä tulehdus muhii ja voi erityisen hyvin hot spot -alueelle tyypillisesti muodostuvien rupien alla, jos paikallisantisepti ei ruven tai eritteen vuoksi pääse puhdistamaan aluetta.
Näiden ohjeiden mukaan hoidetun Hot Spot -alueen ei pitäisi enää laajentua hoidon aloittamisen jälkeen. Paranemisprosessi ei tapahdu yhdessä yössä, mutta erityksen tulisi selvästi vähentyä n. 2-3 vrk sisällä hoidon aloituksesta.

Alkuvaiheessa ei haittaa, vaikka iho menisi vereslihalle puhdistuksesta; silloin puhdistus on ollut perusteellinen. Punainen väri on jopa toivottavaa. Sen sijaan kaikki harmaa, ruskea, kellertävä ja vihertävä tulee saada alueelta pois mahdollisimman tehokkaasti. Kun eritys vähenee ja vaurioituneen ihon päälle muodostuu ohut kuiva ja siisti rupi, ei sitä enää tarvitse väkivalloin irrottaa vaan käsittely Vetericyn hydrogeelillä tai suihkeella 2-3 x päivässä riittää. Jos ruven alla kuitenkin on kellertävää pahanhajuista eritystä, jatketaan vesisuihkutus- ja puhdistusprotokollaa pidempään; toisin sanoen niin kauan kuin eritys ja paha haju lakkaa.

Jos ongelma-alue laajenee aloitetusta paikallishoidosta huolimatta, ole aina yhteydessä eläinlääkäriin. Toimi samoin, mikäli koira on hyvin kivuliaan oloinen. Joskus hoidon tueksi tarvitaan kipulääkitystä suun kautta. Koiralle tulee antaa vain sille tarkoitettuja kipulääkkeitä, ihmisten lääkkeet voivat olla koirille haitallisia. Noudata aina eläinlääkärin ohjetta tarkasti eläimelle määrättyjen lääkkeiden annostelussa.

LUE TÄSTÄ HAAVAN HOITO-OHJE

 

 

Asiasanat: hotspot,hot-spot,hot spot,spothot,spot-hot,spot hot