ELÄINLÄÄKÄRIASEMA JA VERKKOKAUPPA | SUOMEN SUURIN ERIKOISRUOKAVALIKOIMA | ENSITILAAJILLE -15% ALE KAIKISTA TUOTTEISTA - KLIKKAA TÄSTÄ!
ENSITILAAJILLE -15% ALE KAIKISTA TUOTTEISTA - KLIKKAA TÄSTÄ
Hampaiden kotihoito koiralla ja kissalla

Hampaiden kotihoito koiralla ja kissalla

Hampaiden kotihoito on lemmikin suun terveyden perusta

Hammas on ylä- tai alaleuan luuhun kiinnittyvä luinen, kiillepintainen rakenne, jonka ensisijainen tehtävä on ravinnon pilkkominen ja hienontaminen. Aikuisella koiralla on 42 hammasta (28 maitohammasta) ja aikuisella kissalla 30 hammasta (26 maitohammasta).

Hammas muodostuu dentiinistä, eli hammasluusta. Hampaan näkyvä osa on hampaan kruunu, jota peittää vaalea kova kiille. Ikenen peitossa oleva osa on hampaan juuri. Koiran ja kissan hampaissa on 1 - 3 juurta, riippuen siitä mikä hammas on kyseessä. Ikenen tehtävä on suojata hampaan kiinnityskudoksia.

Hampaan ydin eli pulpa on hampaan sisällä olevassa ydinontelossa, joka jatkuu juuren kärkeen. Pulpaan tulee verisuonia ja hermosäikeitä juuren kärjessä olevan aukon kautta.


Hampaiden harjaus on tehokkain keino estää hammaskiven muodostuminen

Lemmikin suussa on jatkuvasti erilaisia bakteereja. Plakkia syntyy, kun nämä suussa olevat bakteerit kertyvät hampaan pinnalle. Tämä bakteerimassa kovettuu hammaskiveksi syljen koostumuksen ja bakteerien aineenvaihdunnan seurauksena. Plakki ja hammaskivi aiheuttavat ikenissä gingiviitin eli ientulehduksen sekä parodontiitin eli hampaan kiinnityskudoksen tulehduksen. Gingiviitin tavallisimmat oireet ovat pahanhajuinen hengitys, ikenien punoitus, verenvuoto ikenistä, suun raapiminen ja huulitulehdus. Plakista ja hammaskivestä johtuvien tulehtuneiden ikenien ja ienhaavojen kautta voi siirtyä bakteereja verenkierron välityksellä koko elimistöön, kuten maksaan, munuaisiin ja sydänläppiin.

Koska hampaan pinta ei uusiudu, ei hampaan pinnassa oleva bakteerimassa myöskään poistu itsestään. Hampaan pinnalle kertynyt plakki tulee poistaa mekaanisesti hampaita harjaamalla. Hampaiden päivittäisellä kotihoidolla voidaan ehkäistä gingiviittiä ja mahdollisesti pitää parodontiitin tilanne kurissa. Säännöllisen hampaiden harjaamisen johdosta myös muut hammassairaudet ja suun sairaudet huomataan usein aikaisemmassa vaiheessa (esimerkiksi murtuneet hampaat ja suun kasvaimet).

Yksilöiden ja rotujen välillä on suuria eroja plakin kertymisessä ja hammaskiven muodostumisessa. Esimerkiksi ruuan laatu ja syljen koostumus vaikuttavat plakin kertymiseen. Koirilla, joiden kallon rakenne ja siten myös purenta on normaali, ei välttämättä kerry hammaskiveä. Tyypillisesti esimerkiksi metsästyskoirilla gingiviitti ja parodontiitti eivät ole yleinen ongelma jos hampaat ja suu ovat muuten terveet. Erityisesti pienirotuisilla koirilla sekä roduilla, joilla kallon muotoa on jalostettu luonnollista lyhyemmäksi tai pidemmäksi, hammaskiven kertyminen ja voimakaskin parodontiitti jo nuorella iällä ovat erittäin yleisiä. Pienillä roduilla hammasvälit voivat olla ahtaat tai olemattomat, jolloin hampaiden väliin alkaa kertyä plakkia, joka johtaa gingiviittiin ja parodontiittiin. Parodontiitille taipuvaisilla roduilla kannattaa aloittaa hampaiden kotihoidon opettelu jo pentuna, ennen kuin suu on kipeä. Hampaiden harjaamisen aloittaminen ei kuitenkaan koskaan ole myöhäistä ja sillä on aina positiivisia vaikutuksia lemmikin suun terveyteen. Suun terveys puolestaan on oleellinen osa lemmikin yleisterveyttä.


Hampaiden kotihoito

Hampaiden kotihoidon tarkoituksena on poistaa plakkia ja hammaskiveä sekä estää uuden plakin kertyminen. Parhaiten tämä onnistuu hampaita harjaamalla. Harjaksi sopii pehmeä, eläimille tarkoitettu kiilamainen hammasharja tai sopivankokoinen ja suuhun sopiva lasten tai aikuisten pehmeä harja. Ns. sormiharjat tai karkea kankaanpala ovat hyviä totutteluvaiheessa, mutta pitemmän päälle kannattaa siirtyä oikeaan harjaan. Koirille on olemassa omia hammastahnoja, joissa ei yleensä ole vaahtoaineita tai fluoria, jotka nieltynä saattavat ärsyttää vatsaa. Ihmisten hammastahnoja ei tule käyttää, koska niitä ei ole suunniteltu nieltäviksi. Hammastahna ei ole suuhygienian kannalta tärkeä, mutta koirien hammastahnoista löytyy erilaisia koiria miellyttäviä makuvaihtoehtoja, jotka usein motivoivat koiraa sallimaan harjaamisen.

Harja asetetaan 45 asteen kulmaan hampaisiin nähden niin, että harjakset pääsevät tunkeutumaan myös ientaskuihin, ja hellävaraisella edestakaisella liikkeellä harjataan hampaita. Tärkeintä on harjata ylähampaiden huulten puoleiset pinnat, sillä kieli puhdistaa mekaanisesti hampaiden sisäpinnat. Hampaiden harjaamisen opettelun voi aloittaa sillä, että lemmikin suuta käsitellään päivittäin ilman, että aluksi hampaita edes harjataan. Opettelu vie aikaa ja aluksi kannattaa panostaa siihen, että hampaiden harjaamisesta tulee lemmikille miellyttävä päivittäinen rutiini. Opettelua kannattaa jatkaa pienin askelin niin että alussa harjataan vain muutama hammas kerrallaan. Palkitse koira aina harjauksen jälkeen leikillä tai puruluulla (mielellään ei ruoalla tai makupaloilla). Vasta sitten kun hampaiden ulkopintojen harjaaminen sujuu hyvin, voi varovasti alkaa harjoittelemaan suun avaamista ja hampaiden puru- ja sisäpintojen harjaamista.

Mikäli hammaskiveä kotihoidosta huolimatta kertyy hampaisiin, on aika käydä eläinlääkärin vastaanotolla perusteellisemmassa hammaskivenpoistossa. Kotihoitoa kannattaa ehdottomasti jatkaa myös eläinlääkärissä tehdyn hammaskivenpoiston jälkeen, sillä kuten ihmisilläkin, plakkia alkaa kertyä hampaan pinnalle jo muutaman tunnin kuluttua hampaiden puhdistamisen jälkeen.

TUTUSTU TEEMASIVULTAMME HAMPAIDENHOITOTUOTTEISIIN - KLIKKAA TÄSTÄ!

Edellinen artikkeli Koiran ripuli
Seuraava artikkeli Lemmikin rauhoitus, herääminen ja toipuminen eläinlääkärissä

Kommentti

Hilkka Stotesbury - toukokuu 23, 2021

Hei,
Kysyisin kissan Dentabites-valmisteesta. Onko siitä jotain hyötyä tai haittaa kissan hammashygienialle? Kissani rakastaa tuotetta.

Jätä kommentti

Kommentit hyväksytään ennen julkaisua

*Pakollinen kenttä