ELÄINLÄÄKÄRIASEMA JA VERKKOKAUPPA | SUOMEN SUURIN ERIKOISRUOKAVALIKOIMA | ENSITILAAJILLE -15% ALE KAIKISTA TUOTTEISTA - KLIKKAA TÄSTÄ!
ENSITILAAJILLE -15% ALE KAIKISTA TUOTTEISTA - KLIKKAA TÄSTÄ
Kivuttomasti kuonokopan kanssa

Kivuttomasti kuonokopan kanssa

Säännöllinen eläinlääkärissä käynti on osa koiran hyvinvointia. Pyrimme tekemään klinikallamme koirasi eläinlääkärikäynnistä mahdollisimman miellyttävän, mutta työmme vaatii koiran lähellä olemista, koiran kiinni pitämistä, erilaisten välineiden kanssa koiran tutkimista ja esimerkiksi neuloilla pistämistä.

Kyseiset toimenpiteet voivat olla epämiellyttäviä terveellekkin koiralle, mutta ne ovat epämiellyttäviä etenkin silloin jos koirasi on sairas tai loukkaantunut. Tilanteessa, jossa koira tuntee kipua tai itsensä uhatuksi, on täysin normaalia että koira saattaa hyökätä tai yrittää purra lähellä olevaa henkilökuntaamme tai omistajaa.

Tämä ei tarkoita että koira olisi "paha" tai aggressiivinen, koira vain reagoi siihen mitä se kokee.

Tärkeä työturvallisuusväline

Puremat ovat yksi ammattimme työturvallisuuteen liittyvä riski. Henkilökuntamme ammattitaitoon kuuluu työturvallisuuteen liittyvien riskien tunnistaminen, ennakointi ja riskeiltä suojautuminen.Henkilökuntamme osaa varautua siihen, että mikä tahansa koira voi koska vain mahdollisesti yrittää purra toimenpiteiden aikana. Puremisen ehkäisemiseksi käytämme potilaillamme tarvittaessa kuonokoppaa. Kuonokoppa on väline, jonka tarkoituksena on peittää koiran kuono ja estää siten pureminen. Kuonokopan käyttö koirilla on osa henkilökuntamme turvallista työskentelyä, joka perustuu hyviksi todettuihin käytäntöihin.

Käytämme kuonokoppaa potilaillamme usein myös silloin, kun koira on rauhoitettu tai heräämässä anestesiasta. Monet klinikallamme käytettävistä anestesialääkkeistä voivat tehdä kiltistäkin koirasta reaktiivisemman ja ennalta-arvaamattoman. (Lääkkeet vaikuttavat koiran keskushermoston toimintaan, joka säätelee mm. koiran mielentiloja, ajattelua ja tahdonalaisia toimintoja)

Kuonokoppa on koiran "vakiovaruste" hihnan ja valjaiden rinnalla

Koska kuonokopan käyttäminen on joissakin tilanteissa klinikallamme välttämätöntä (esimerkiksi koira on todella kivulias jäätyään auton alle) niin toivoisimme että koirasi kanssa on jo kotona harjoiteltu kuonokopan pitämistä.Pyrimme välttämään ylimääräisen stressin ja ahdistuksen aiheuttamista koirallesi emmekä halua että koirasi tuntee epämukavuutta tai ahdistusta mitään käyttämäämme välinettä kohtaan.

Koira kannattaakin jo kotona totuttaa käyttämään kuonokoppaa, jotta sen pitäminen ei aiheuta koiralle ylimääräistä stressiä silloin kun kuonokopan käyttäminen on välttämätöntä.

Kuonokopan valinta ja kuonokoppaan totuttaminen

Mikäli ostat kotiin koirallesi oman kuonokopan niin suosittelemme valitsemaan sellaisen, jonka kanssa koira saa avattua suunsa niin että se pystyy läähättämään ja jonka kanssa koiralle pystyy antamaan makupaloja. Kuonokopan valintaan vaikuttaa koirasi kuonon ja pään malli.

Kuonokoppaan totuttaminen onnistuu parhaiten ruuan avulla. Mikäli koirasi arastelee kuonokoppaa, on harjoitukset hyvä aloittaa esimerkiksi niin että kuonokopan laittaa lattialle ja siihen ympärille makupaloja.

Tämän jälkeen makupaloja laitetaan kuonkopan pohjalle, jolloin koira joutuu laittamaan kuononsa kuonokoppaan saadakseen herkun. Kun koira laittaa kuononsa mielellään kuonokoppaan voi kopan hihnan kiinnittää hetkellisesti paikallaan ja palkita samalla koiraa. Hiljalleen pidennetään aikaa, jonka kuonokoppa on koiran päässä.

Onko sinulla kokemuksia Kuonokopista, kerro siitä meille ja asiakkaillemme.


Edellinen artikkeli KOIRAN NÄRÄSTYS
Seuraava artikkeli Kennelyskän oireet ja ennaltaehkäisy

Kommentti

Nimim. Purkka ei ole koiran herkku - huhtikuu 10, 2020

Hei Taru, kiitos hyvästä kirjoituksesta. Itse olen nyt joutunut tilanteeseen, jossa harkitsen kuonokopan hankkimista varsin kiltille koirallemme. Syy on vanhemmilla päivillä (10 v) ilmaantunut innostus syödä ulkona kadulta melkeinpä mitä vain. Citykanien ja pikkunisäkkäiden ulosteiden lisäksi lähes kaikki kadulle heitetty jäte kelpaa, suurimpana herkkuna kadulle heitetyt purukumit, joita nykyään tuntuu olevan tupakantumppejakin enemmän.

“Ei” -kiellolla ei ole tehoa ja aukottaomasti koiraani en voi tarkkailla hajujen nuuhkimisen kuuluessa sen luontaiseen ulkona lenkkeilyyn. Kopan hankkiminen harmittaa, kun sitä ei ole aiemmin tarvittu ja koska se aiheuttaa kadulla vastaantulevissa ihmisissä assosiaation vihaisesta tai arvaavattomasta koirasta.

Muuta keinoa ei kaiketi kuitenkaan ole keksitty?

Nimim. Purkka ei ole koiran herkku
(Pyydän ettette julkaise yhteystietojani julkisesti)

Jätä kommentti

Kommentit hyväksytään ennen julkaisua

*Pakollinen kenttä