koiran-maksasairaudet
Kissan virtsatiesairaudet Luet nyt KOIRAN MAKSASAIRAUDET 3 minuuttia Seuraava Haimasairaus ja sen hoito

KOIRAN MAKSASAIRAUDET

Maksa on koiran suurin sisäelin ja sillä on lukuisia eri tehtäviä elimistössä.

Maksa osallistuu ruuansulatukseen erittämällä ruuansulatusnestettä, sappea. Tämän lisäksi maksa mm. poistaa elimistössä olevia kuona-aineita ja myrkkyjä, varastoi ravintoaineita sekä mineraaleja ja vitamiineja, toimii verivarastona ja nartuilla sikiön verisolujen muodostumispaikkana. Koska maksa osallistuu elimistön moneen eri tehtävään, voivat maksan sairaudet myös olla hyvin eri syistä johtuvia. Adenoviruksen aiheuttama maksatulehdus oli ennen yleinen syy koiran maksasairaudelle, mutta nykyisin kaikki koirat rokotetaan säännöllisesti virusta vastaan.

Maksasairauksien yleisimmät oireet

 • runsas juominen
 • huonontunut ruokahalu
 • oksentelu
 • ripulointi
 • väsymys
 • vatsan turvotus
 • vatsan aristus
 • limakalvot muuttuvat kellertäviksi
 • Eläinlääkärin tutkimus

  Vastaanotollamme eläinlääkärimme tekee koiralle käynnin aluksi yleistutkimuksen. Esitietojen ja yleistutkimuksen perusteella eläinlääkäri päättää tehtävistä toimenpiteistä, joita tapauksesta riippuen ovat verinäytteenotto, röntgenkuvaus, ultraäänitutkimus sekä tarvittaessa kudosnäytteiden otto ja vatsaontelon avaus. Verikokeista eläinlääkäri tarkistaa yleensä puna-ja valkosoluarvot sekä peruselinarvot ja bilirubiiniarvon. Verikokeiden avulla eläinlääkäri arvoi maksan ja koko elimistön toimintakykyä. Röntgenkuvauksen avulla eläinlääkäri arvioi maksan kokoa, muotoa ja sitä, onko vatsaontelossa vapaata nestettä. Ultraäänitutkimuksella eläinlääkäri tarkentaa maksan kokoa ja rakennetta, sappirakon kokoa, sen seinämien rakennetta ja sisällön koostumusta ja sappitiehyiden toimintaa sekä onko vatsaontelossa vapaata nestettä. Pääsääntöisesti teemme kaikki toimenpiteet potilaiden ollessa hereillä. Huomioithan, että ultraäänikuvausta varten joudumme ajamaan eläimeltä karvoja hyvin laajaltikkin vatsan kohdalta.

  Maksasairauden hoito

  Reaktiivisia maksaongelmia (myrkytykset) lukuunottamatta maksasairauksia ei pääsääntöisesti voida parantaa. Hoidon tarkoituksena on pyrkiä hidastamaan sairauden etenemistä ja lievittää koiran oireita. Hoitona käytetään erilaisia lääkkeitä (pahoinvoinnin estoon, mahalaukun ärsytykseen, nesteenpoistoon vatsaontelosta, antibiootti tulehduksiin, kortisoni immuunivälitteisiin ja tarvittaessa hoidetaan ummetusta), ruokavaliota ja lisäravinteita (asetyylikysteiini, s-adenosyyli-l-metioniin, silybiini ja b-vitamiini). Leikkaushoito on joissakin tapauksissa mahdollinen.

  KATSO KAIKKI ERIKOISRUOAT TÄSTÄ

  KATSO KAIKKI MAKSAN TOIMINTAA TUKEVAT TÄYDENNYSREHUT TÄSTÄ

  Jatkohoito ja kontrollit

  Maksasairauksien jatkohoito koostuu säännöllisistä kontrolleista, joihin kuuluu yleensä koiran perusveriarvojen tarkistaminen sekä mahdollisesti ultraäänitutkimus. Verikokeiden perusteella seurataan sitä, mihin suuntaan veriarvot ovat menossa (nousevat, laskevat vai pysyvät samana).

  Sairaudesta ja koiran voinnista riippuen ensimmäinen kontrolli on yleensä 3 - 4 viikon kuluttua sairauden toteamisesta ja jatkokontrollit 12kk - 6kk välein.

  Toiselta eläinlääkäriltä lähetteellä meille tuleville

  Mikäli lemmikkisi tulee toiselta eläinlääkäriltä jatkokäynnille klinikallemme niin tuothan tullessasi käyntikertomukset sekä mahdolliset verikoetulokset ja röntgenkuvat edellisistä asiaan liittyvistä käynneistä mikäli mahdollista. Ennen klinikalle tuloa lemmikki on hyvä pitää 12h syömättä, jotta mahdolliset verikoe-, röntgen- ja ultraäänitutkimukset voidaan tehdä käynnin yhteydessä. Mikäli koirasi on täysin syömätön, ei lemmikkiä tule paastottaa vaan koiraa tulee kannustaa syömään. Koira saa juoda normaalisti ennen klinikalle tuloa.

  Huomioi nämä varatessasi meiltä eläinlääkäriaikaa

  Mikäli varaat ajan klinikallemme nettiajanvarauspalvelumme kautta ja toivot käynnin yhteydessä tehtävän vatsaontelon ultraäänitutkimuksen niin huomioithan että vaativia vatsaontelon ultraäänitutkimuksia tekee eläinlääkäreistämme Kirsi Mäkimattila ja suppeampia vatsaontelon ultraäänitutkimuksia Päivi Turunen. Suosittelemme varaamaan ultraäänitutkimukset ajoissa, sillä esimerkiksi loma-aikoina ko. tutkimuksien saatavuudessa voi olla vaihtelevuutta. Toivomme että teet ajanvarauksen puhelimitse, mikäli et ole varma siitä minkälainen aika nettiajanvarauksen kautta tulisi valita.

   

  Lue myös: Koiran ja kissan maksasairaus ja hoito

   

  Eläinlääkärin ajanvaraus puhelimitse numerosta 013 223 262

  SIIRRY NETTIAJANVARAUKSEEN TÄSTÄ

  Koiran maksasairauden tukihoitoon

  Kommentoi

  Kommentit tarkistetaan ennen julkaisua.

  Tämä sivu on suojattu reCATPCHA-tunnistuksella ja Googlen tietosuojakäytäntöjä ja käyttöehtoja sovelletaan.