translation missing: fi.general.accessibility.skip_to_content
100% SUOMALAINEN ELÄINLÄÄKÄRIASEMA JA VERKKOKAUPPA SINUN JA LEMMIKKISI HYVINVOINTIIN - NOPEA JA LUOTETTAVA TOIMITUS - ILMAINEN PALAUTUS JA VAIHTO - ILMAINEN TOIMITUS YLI 100 EURON TILAUKSIIN - YLI 3000 TUOTESUOSITTELUA - SUOMEN SUURIN ERIKOISRUOKAVALIKOIMA - RUOAT | TÄYDENNYSREHUT | LELUT | RAVINTOLISÄT | LUONTAISTUOTTEET | SUPERFOODIT | ELÄINTEN JA IHMISTEN HOITOTUOTTEET - HAEMME ELÄINLÄÄKÄRIÄ
100% SUOMALAINEN ELÄINLÄÄKÄRIASEMA JA VERKKOKAUPPA SINUN JA LEMMIKKISI HYVINVOINTIIN - YLI 3000 TUOTESUOSITTELUA - ILMAINEN PALAUTUS JA VAIHTO - HAEMME ELÄINLÄÄKÄRIÄ
Viralliset ultraäänitutkimukset

Viralliset ultraäänitutkimukset

Viralliset ultraäänitutkimukset Eläintohtori Kivuttomalla

Kirsi Mäkimattila on nyt yksi Suomen kolmestatoista eläinlääkäristä, jotka saavat antaa Kennelliiton hyväksymiä virallisia sydänultraäänilausuntoja.

Eläintohtori Kivuttoman vastaava eläinlääkäri Kirsi Mäkimattila on saanut Kennelliiton hyväksynnän suorittaa koirien virallisia sydänultraäänitutkimuksia ja Holter-sydänfilmitutkimuksia. Hänen lisäkseen vastaavat oikeudet on Suomessa vain kahdellatoista eläinlääkärillä.

– Kennelliitto vaatii tietyiltä roduilta virallisen sydäntutkimuksen ennen kuin koiraa voi käyttää jalostukseen. Aikaisemmin tätä varten on pitänyt lähteä joko Ouluun tai Etelä-Suomeen. Nyt tutkimus onnistuu täällä Joensuussa, Mäkimattila kertoo.

Perinnöllinen alttius sydänsairauksille on yleistynyt etenkin monilla isokokoisilla koiraroduilla. Virallinen sydäntutkimus vaaditaan tietyiltä riskiroduilta, jotta näitä ongelmia saataisiin jalostuksessa vähennettyä. Tutkimus voidaan suorittaa myös muille roduille osana vastuullista jalostustoimintaa.

– Myös tietyiltä kissaroduilta vaaditaan virallinen sydänultra ennen jalostuskäyttöä, ja tämäkin on tulossa meillä mahdolliseksi lähiaikoina.

Sydänultra myös kotikoirille ja -kissoille

Sydämen ultraäänitutkimus on tärkeä ja luotettava sydänsairauksien diagnosointikeino myös muilla kuin jalostukseen käytettävillä koirilla ja kissoilla. Kirsi Mäkimattilalla on näistä tutkimuksista jo kymmenen vuoden kokemus.

– Sekä sydänsairauksien diagnostiikassa että hoidossa on tapahtunut valtavasti kehitystä. Oireet kannattaa ehdottomasti tutkia, sillä oikealla hoidolla lemmikin elämänlaatu paranee ja elinaikaa voi tulla lisää useita vuosia.

Koirilla tyypillisiä sydänoireita ovat aamuöinen yskä, innostumiseen liittyvä yskiminen ja kakominen, väsymys, pyörtyily ja raskaalta näyttävä hengitys. Kissoilla esiintyy pitkälti samoja oireita, mutta yskimisen sijaan kissa läähättää.

– Lemmikki makaa tutkimuksen ajan pehmustetulla pöydällä eikä rauhoittamista pääsääntöisesti käytetä. Ultrauksessa pystytään tarkastelemaan sydämen rytmiä, anatomiaa ja supistusvoimaa. Yhtä luotettaviin tuloksiin ei päästä muilla menetelmillä, Mäkimattila kertoo.

Lisää tietoa sydänkäyrästä ja verenpainemittauksesta

Joiltakin koiraroduilta vaaditaan jalostuskäytössä sydämen ultraäänitutkimuksen lisäksi EKG-seuranta. Kivuttomalla onnistuu nyt paitsi tavanomainen klinikalla tapahtuva seuranta, myös 24 tunnin Holter-mittaus. Siinä koiralle puetaan EKG-dataa keräävä liivi.

– Seurannan aikana koira elelee kotona tavalliseen tapaan, ja näin saadaan tarkkaa tietoa koiran sydämen toiminnasta eri tilanteissa. Tästä voi olla hyötyä jalostuksen lisäksi myös esimerkiksi tilanteessa, jossa kotikoira pyörtyilee, mutta syytä ei ole saatu selville, Mäkimattila sanoo.

Myös kissojen ja koirien verenpaineen mittaaminen onnistuu klinikalla helposti. Mäkimattilan mukaan verenpaineen seuraaminen on ollut eläimillä pitkään lapsenkengissä.

– Etenkin kissoilla korkea verenpaine on iso riskitekijä, se aiheuttaa usein esimerkiksi munuaisvaurioita. Verenpainelääkkeillä voidaan ehkäistä monien sairauksien syntymistä.

Edellinen artikkeli Lemmikin rauhoitus, herääminen ja toipuminen eläinlääkärissä
Seuraava artikkeli Koiran närästys

Jätä kommentti

Kommentit hyväksytään ennen julkaisua

*Pakollinen kenttä