ANTIBIOOTIT EIVÄT AINA OLE RATKAISU

Tietoa ihosairauksien vastuullisesta hoidosta

Antibiootteja on käytetty bakteeritulehdusten hoitamiseen ihmisillä ja eläimillä ympäri maailman yli 70 vuoden ajan. Ajan mittaan tietyt bakteerit ovat kuitenkin kehittyneet vastustuskykyisiksi antibiooteille. Tämän vuoksi tiettyjen antibioottien teho on heikentynyt tai ne ovat pahimmassa tapauksessa meneettäneet sen kokonaan.

MRSA-baakteeri eli metisilliinille resistentti Staphylococcus aureus-bakteeri on vaikeasti hoidettava, resistentti bakteeri, joka aiheuttaa vakavia ongelmia sairaanhoidossa. MRSA-bakteeri voi elää sekä ihmisten että eläinten iholla. Koirien iholla voi esiintyä toistakin resistenttiä bakteeria, jonka nimitys on MRSP eli metisilliinille resistentti Staphylococcus pseudintermedius.

Miten antibioottiresistenssin voi välttää?

Kaikista tärkeintä on se, että emme pahenna resistenssiongelmaa. Ruotsalaiset eläinlääkärit ovat laatimassa käytäntöjä antibioottien käyttämäisestä vain todelliseen tarpeeseen.

Jos lemmikillä on iho-ongelmia, eläinlääkäri saattaa ottaa kokeita (esim. solunäytteen sytologista tutkimusta varten) psytyäkseen selvittämään vaivan syyn. Sen jälkeen voidaan päättää sopivasta hoidosta. Kun kyseessä on bakteeritulehdus, eläinlääkäri voi ottaa myös viljelynäytteen nähdäkseen, mitä bakteereja iholla kasvaa. Resistenssiarvioinnin avulla voidaan selvittää, mitkä antibiootit tehoavat bakteereihin.

Monissa tapauksissa antibioottihoito voidaan kuitenkin välttää pesemällä lemmikki säännöllisesti hoitavalla shampoolla eläinlääkärin suositusten mukaisesti. Eri sairauksien, esimerkiksi bakteeri- ja sienitulehduksien sekä allergioiden ja hilseongelmien hoitoon on saatavana erilaisia shampoita.

Iho-ongelmien hoito

Tutkimuksen ja mahdollisen näytteidenoton jälkeen, eläinlääkäri päättää, millainen hoito soveltuu lemmikille parhaiten. Kyseeseen voi tlla lääkitys, hoitavan shampoon käyttö, vaihtaminen erityisruokavalioon tai kaikkien näiden yhdistelmä.

Shampoopesuja on tärkeää jatkaa jonkin aikaa tulehduksen paranemisen jälkeen. Noudata aina eläinlääkärin suosituksia siitä, kuinka usein ja pitkään shampoota tulee käyttää. Se on tärkeää parhaan mahdollisen hoitotuloksen saavuttamiseksi. Tiettyjen sairauksien kohdalla säännöllinen shampoopesu voi ehkäistä vaivojen uusiutumista.

Altistavat tekijät

Uusiutuvat ihotulehdukset johtuvat usein taustalla olevista syistä, esimerkiksi allergioista, loisista tai hormonaalisista häiriöistä. Kun ongelman perimmäinen syy saadaan hallintaan, pienenee myös riski ihotulehduksen uusiutumisesta.

Allergiat aiheuttavat suhteellisen usein iho-ongelmia. Diagnoosin tekemiseksi eläinlääkäri voi suositella, että lemmikin ruokavaliosta jätetään pois tiettyjä ruoka-aineita mahdollisen allergian selvittämiseksi. Eläinlääkäri saattaa myös määrätä otettavaksi erilaisia näytteitä, joiden avulla voidaan todeta, aiheutuuko allergia ympäristötekijöistä esimerkiksi siitepölystä tai pölypunkeista.

Ongelman saamiseksi hallintaan lemmikille voidaan joskus suositella hypoallergeenista ravintoa, joka sisältää runsaasti ihon toimintaa tukevia rasvahappoja, vitamiineja ja kivennäisaineita. Miedon ja hoitavan shampoon käytöstä voi myös olla apua.

Kontrollikäynnit

Seuranta on tärkeässä asemassa iho-ongelmien hoidossa. Sen avulla voidaan todeta, että hoito on tehonnut ja vaiva parantunut.

Kontrollikäynneillä eläinlääkäri tutkii lemmikin uudelleen varmistaakseen, että tulehdus on hellittänyt. Samalla voidaan keskustella lemmikin hoidossa tulevaisuudessa käytettävistä strategioista.

Ihon kunnon arviointi voi kestää pitkään. On tärkeää suhtautua asiaan kärsivällisesti ja käydä eläinlääkärillä säännöllisesti. Tällä tavalla ongelman perimmäinen syy saadaan selvitettyä, eikä hoito keskity ainoastaan näkyvien ongelmien hallintaan. Näin vaivan uusiutumisrisko on pienempi.

Useimmat toistuvat ihotulehdukset johtuvat taustalla piilevistä syistä, jolloin on tärkeää, että tulehdusten uusiutumisriski minimoidaan. Hoitona voidaan käyttää säännöllistä pesua eläinlääkärin suosittelemalla shampoolla. Myös erityisesti lemmikin ruokavalioon suunnitellusta ravinnosta voi olla apua.

Näiden menetelmien avulla voidaan välttää antibioottien pitkäaikainen käyttö ja pienentää riskiä resistenssin kehittymiselle. Se on eduksi ihmisille ja lemmikeille ympäri maailman. Noudata eläinlääkärin antamia ohjeita shampoopesusta ja lemmikille sopivan ravinnon valinnasta.