Kissan munuaisten terveys ja ureemiset toksiinit

Toisin kuin koirat, kissat ovat kokonaan lihansyöjiä ja riippuvaisia runsasproteiinisesta ruoasta. Kissat ovat siis ns. ”ehdottomia lihansyöjiä” ja eläinproteiini sekä erilaiset aminohapot ovat niille elintärkeitä. Proteiiniaineenvaihdunta johtaa suureen määrään kuona-aineita kuten ureemisia toksiineja, jotka erittyvät tyypillisesti munuaisten kautta. Ureemisten toksiinien esiasteita syntyy, kun suolistobakteerit hajottavat aminohappoja osana kissan normaalia ruuansulatusta. Esiasteet imeytyvät ja kulkeutuvat maksaan, jossa ne muuttuvat ureemisiksi toksiineiksi (indoksyylisulfaatti ja para-kresyylisulfaatti). Tämän jälkeen toksiinit erittyvät munuaisten kautta aiheuttamatta haittaa. Iän tai sairauden myötä munuaisten toiminta saattaa heikentyä. Tämän seurauksena ureemisten toksiinien erittyminen voi heikentyä ja johtaa niiden kertymiseen elimistössä.
Kissojen krooninen munuaissairaus on yksi yleisimpiä vakavien sairauksien aiheuttajia varsinkin ikääntyvillä kissoilla ja ureemiset toksiinit voivat vaikuttaa sen etenemiseen1. Ureemiset toksiinit, kuten indoksyylisulfaatti, voivat mahdollisesti aiheuttaa munuaisvaurioita. Tutkimukset osoittavat, että indoksyylisulfaatti lisääntyy, kun munuaisten vajaatoiminnan vakavuus lisääntyy ihmisillä, koirilla ja kissoilla2.
Proteiinia vähentämällä ureemisten toksiinien tuotanto pienenee, mutta kuten jo todettiin, kissat ovat erittäin riippuvaisia suhteellisen korkeasta proteiinipitoisuudesta sekä tasapainoisesta aminohappojen saannista. Kissan ravitsemustarpeiden täyttämiseksi ureemisten toksiinien tuotanto on siis väistämätöntä.

Miten voin tukea kissani munuaisten toimintaa

Kissan ureemisten toksiinien vähentämiseksi on kehitetty ravintolisä Porus One, joka voi sitoa ureemisten toksiinien esiasteita ja edistää niiden erittymistä ulosteeseen imeytymisen sijaan.
Porus One koostuu Renaltecista, joka on selektiivinen, sileäpintainen ja pallonmuotoinen hiilipohjainen sitoja. Näissä palloissa on lukuisia huokosia, joista lähtee sisäpuolelle haaroittunut kanavajärjestelmä, mikä luo suuren sitomiskapasiteetin. Huokoset ovat niin pieniä, että pallon sisäosiin pääsee vain hyvin pieniä molekyylejä, kuten ureemisten toksiinien esiasteita. Hiukkaset, joiden halkaisija on suurempi, kuten vitamiinit, entsyymit tai solut, eivät pääse sisään yhtä helposti. Lisäksi ureemisten toksiinien esiasteet sitoutuvat pallojen sisään vastakkaisen sähkövarauksen ansiosta. Porus One auttaa siis sitomaan ureemisten toksiinien esiasteita kissan elimistöstä ja ne erittyvät ulosteeseen. Porus One ei imeydy eikä kerry kissan elimistöön.

Porus One- ravintolisä munuaisvikaisen kissan terveyden tukemiseen
- helppokäyttöinen, 1 annospussi (500 mg) sekoitetaan kosteaan kissanruokaan kerran päivässä.
- maku ja tuoksu neutraali, ei sisällä säilöntäaineita eikä lisäaineita

1. Valle E. et al, Investigation of hallmarks of carbonyl stress and formation of end products in feline chronic kidney disease as markers of uraemic toxins. J Feline Med Surg. 2019 Jun;21(6):465-474. doi: 10.1177/1098612X18783858. Epub 2018 Jul 17. PMID: 30015556.


2. Chen CN et al,Plasma indoxyl sulfate concentration predicts progression of chronic kidney disease in dogs and cats. Vet J. 2018 Feb;232:33-39. doi: 10.1016/j.tvjl.2017.12.011. Epub 2017 Dec 15. PMID: 29428089.