Onko kissasi aktiivisuudessa muutoksia?

Yksi asia on varma: kissat pitävät lepäilystä.
Ne itse asiassa lepäilevät paljon1
Sekä sisäkissoille että ulkona liikkuville kissoille liike on kuitenkin tärkeää monesta syystä.

Onko kissasi käytös muuttunut?3,4
Jokainen piirros kuvastaa esimerkkiä kissan käytöksen muuttumisessa:
Kissan niveltulehdus
Kissat eivät pysy ikuisesti pentuina. On aivan luonnollista, että aikuisiässä niiden käyttäytyminen muuttuu. Aikuisen kissan ketteryyden ja leikkisyyden vähentyessä sen usein ajatellaan vain vanhenevan, mutta muutokseen voi todellisuudessa olla muita syitä. Kissoilla voi ihmisten tavoin olla niveltulehdus*
Se on yleinen...
- Todennäköisyys lisääntyy iän myötä, mutta niveltulehdusta voi olla sekä nuorilla että vanhoilla kissoilla2
- Yli 90 %:lla kotikissoista todetaan röntgenkuvauksessa muutoksia2,3
- Osalla näistä on havaittavissa myös kliinisiä merkkejä kivusta4

... mutta silti vaikea huomata
- Piilottelun mestarina kissa piilottaa kivun
- Niveltulehdusmuutokset voivat ilmetä vähitellen4
- Kissa usein käyttäytyy eläinlääkäriasemalla toisin kuin tavallisesti5Onko kissallasi mahdollisia niveltulehduksen oireita?
Kissoilla on kuten ihmisilläkin erilaisia luonteita ja käyttäytymistapoja. Yhdelle kissalle normaali tai epänormaali käytös ei välttämättä ole normaalia tai epänormaalia toiselle kissalle. Selkeimpiä viitteitä kissan niveltulehduksesta ovat muutokset kissan liikkumisessa, käyttäytymisessä tai
aktiivisuudessa. Tällaisiin muutoksiin voi olla muitakin syitä.


Vain pätevä eläinlääkäri voi tutkia kissan asianmukaisesti
ja tehdä oikean diagnoosin.

Kissan niveltulehdus on elinikäinen sairaus, mutta sitä voidaan lievittää monin tavoin.
Toimimalla heti voit helpottaa kissasi vointia ja antaa sille mahdollisuuden liikkua taas kissamaisesti!

Kissan nivelrikko
Artroosi eli nivelrikko on rappeuttava nivelsairaus, joka on yleinen kivun aiheuttaja iäkkäillä kissoilla. Nivelrikossa nivelrusto (elastinen, luistava kudos, joka peittää luiden päät nivelissä) vaurioituu. Tästä
seuraa haitallinen kierre, jossa tulehdusreaktio ja muut muutokset vahingoittavat niveltä ja aiheuttavat epämukavuutta. Koska nivelrikon aiheuttama krooninen kipu ilmenee yleensä vähitellen, kissan käytöksessä pitkällä aikavälillä ilmenevien luonnollisten muutosten rinnalla, omistajalle voi olla haasteellista tietää mitä muutoksia kissan käytöksessä tulisi tarkkailla. Kissoilla on hämmästyttävä kyky piilotella kipua, mikä vaikeuttaa kivun tunnistamista entisestään. Nivelrikko ei ole parannettavissa, mutta hoito voi parantaa lemmikkisi hyvinvointia ja elämänlaatua. Käänny
eläinlääkärin puoleen jos epäilet, että kissallasi on nivelrikkoa.Hyvä uutinen on, että voit auttaa kissaasi ja
eläinlääkäriä tarkkailemalla kotona mahdollisia
niveltulehduksen oireita, kuten muutoksia kissan
käyttäytymisessä ja aktiivisuudessa.


*Nivelrikko tai rappeuttava nivelsairaus.5

Viitteet:
1. Horn JA, Mateus-Pinilla N, Warner RE, Heske EJ. Home range, habitat use, and activity patterns of free-roaming domestic cats. The Journal of Wildlife Management. 2011; 75(5):1177–1185.
2. Lascelles BDX, Henry JB, Brown J, et al. Cross-sectional study of the prevalence of radiographic degenerative joint disease in domesticated cats. Veterinary Surgery. 2010; 39(5): 535-544.
3. Hardie EM, Roe SC, Martin FR. Radiographic evidence of degenerative joint disease in geriatric cats: 100 cases (1994-1997). J Am Vet Med Assoc. 2002;220(5):628-632.
4. Robertson SA. Osteoarthritis in cats: what we now know about recognition and treatment. Veterinary Medicine DMV 360 Web site. http://veterinarymedicine. dvm360.com/osteoarthritis-cats-what-we-now-know-about-recognitionandtreatment. Published November 1, 2008. Accessed April 25, 2018.
5. Carmela Stamper; U.S. Food & Drug Administration. Osteoarthritis in cats: a more common disease than you might expect. https://www.fda.gov/AnimalVeterinary/ ResourcesforYou/AnimalHealthLiteracy/ucm382772. Updated February 2, 2018. Accessed November 9, 2018.