LEMMIKKI PERHEENJÄSENENÄ

Monille ihmisille lemmikkieläin on rakas perheenjäsen. Lemmikkien kanssa jaetaan elämän arki ja juhla ajallisesti ja tilallisesti. Myös lapsuus eläinten parissa voi olla ikimuistoisten kokemusten aarreaitta.

Lajin ja rodun valinnasta

Ennen lemmikin hankkimista, kannattaa perheen kesken miettiä, miten paljon aikaa lemmikin kanssa ollaan valmiita viettämään ja minkälainen hoitoympäristö lemmikille on mahdollista tarjota. Suuri aktiivinen lammaskoira ei ole paras vaihtoehto 12 tuntisia työpäiviä tekevälle liikemiehelle kerrostaloyksiöön eikä kilpikonna agilitystä kiinnostuneelle aktiiviselle harrastajalle. Koira, kissa tai eksoottinen eläin esimerkiksi kani - kaikki tarvitsevat omanlaisensa ympäristön ja päivittäisen hoidon.

PERUSASIOITA KOIRAPERHEELLE

Jokainen koira tarvitsee ulkoilua vähintään 2-3 kertaa päivässä ja riittävästi hyvää ravintoa. Jos perheeseen hankitaan koira on valmistauduttava päivittäiseen hoitoon ja liikuntaan. Käytännön elämän kannalta on hyvä jo ajoissa suunnitella ja varmistaa myös hoitopaikka niitä tilanteita varten, jolloin oma perhe on esimerkiksi matkoilla tai muuten kykenemätön suoritumaan päivittäisestä lemmikin hoidosta.

Eri koirarodut vaativat hyvin erilaista hoitoa ja liikuntaa ja niin sanotusti asuintilaa. Aktiivinen bordercollie ei sovi vain vähän liikkuvalle tai vähän harrastavalle eikä metsästyskoira vain kaupungissa elävälle. Myös enemmän koulutusta vaativat käyttökoirat eivät ole parhaita lapsiperheiden lemmikeiksi, jos aikaa niiden kouluttamiseen ei ole riittävästi.

Suomen kennelliitto ohjeistaa pohtimaan seuraavia asioita ennen koiran hankkimista

 • Onko sinulla tarpeeksi aikaa koiralle?
 • Oletko valmis sitoutumaan koiraan sen eliniäksi, 10–15 vuodeksi?
 • Onko perheessäsi tai lähipiirissäsi allergiaa?
 • Kestääkö taloutesi koirasta aiheutuvat kustannukset?
 • Saako asunnossasi pitää koiraa?
 • Oletko valmis ulkoilemaan koiran kanssa useita kertoja päivässä?

 • KÄYTÄNNÖLLISIÄ LINKKEJÄ KOIRAN HANKINNASTA KIINNOSTUNEELLE

  Kennelliitto - Koiran hankkiminen vaatii harkintaa

  Koiranomistajan peruskurssi - Rotutesti

  Koiranomistajan peruskurssi - Koirarodut

  PERUSASIOITA KISSAPERHEELLE

  Kissa perheenjäsenenä merkitsee älykästä ja helppohoitoista lemmikkiä. Kissakin vaatii kuitenkin päivittäistä hoitoa ja huolenpitoa ja sopivaa ravintoa. Rotukissat ovat sisäkissoja ja silloin päivittäiseen kissanhoitoon sisältyy myös hiekkalaatikon puhtaanapito. Sisäkissalle on myös järjestettävä riittävästi aktiviteetteja, jotta ne voisivat toteuttaa omaa lajityypillistä käytöstään. Kiipeilypuut ja mahdollisuus tarkkailla ympäristön tapahtumia ikkunasta lisäävät kissan viihtyvyyttä. Kissaa ei tulisi pitää pitkiä aikoja yksin, vaan sille tulisi järjestää seuraa.

  TIETOA KISSOISTA NETISSÄ

  Kissaa hankkimassa - kissatieto.fi

  Suomen Kissaliitto

  PERUSASIOITA EKSOOTTISEN ELÄIMEN PERHEELLE

  Eksoottiset eläimet kuten kani, fretti, marsu tai kilpikonna vaativat kukin omanlaisensa elinympäristön ja hoidon. Eksoottisten eläinten kohdalla on erittäin tärkeää tietää kunkin lajin erityispiirteet ja hoitovaatimukset.

  TIETOA EKSOOTTISISTA ELÄIMISTA NETISSÄ

  Suomen kaniyhdistys

  Suomen herpetologinen yhdistys

  Suomen frettiliitto

  Suomen marsuyhdistys

  Lemmikkilinnut Kaijuli