HOITO-OHJEITA RIPULI- JA OKSENNUSTAUDISSA

Yleistä

Ripuloinnin ja oksentelun syy jää monesti epäselväksi. Syynä voi olla esimerkiksi ruokavalion vaihdokset, vierasesineet, pilaantunut ruoka, bakteerit, virukset, sisäelinsairaudet jne. Monet maha- ja suolisto-ongelmat menevät ohi kotihoidolla.

Milloin lääkäriin

Mikäli potilas on pikkupentu, vanhus tai muutoin heikko vastustuskyvyltään ota yhteyttä eläinlääkäriin. Samoin, mikäli epäilet suolitukosta. Myös koiran voimakas väsymys ja turpoaminen vaativat aina eläinlääkärin hoitoa.

Neste

Ripulin ja oksennustaudin aikana eläin menettää nopeasti nestettä elimistöstään. Normaali nestetarve on 0,5 dl per painokilo. Nestetarve lisääntyy koiran ripuloidessa ja oksentaessa. Mikäli eläin ei juo vapaaehtoisesti, sitä on juotettava ruiskulla. Juomaveteen voidaan lisätä esim. Nutrisal-jauhetta tai suoraan suuhun Nutriplus-geeliä. Myös kotitekoinen energiajuoma käy: 1 litra vettä + ruokalusikka sokeria + 1 teelusikka ruokasuolaa.

Lisäravinteet

Kivuttomalta ilman reseptiä saatavat lisäravinteet toimivat koirilla yleensä hyvin. Vatsan bakteerikasvustoa tasapainottamaan olisi hyvä antaa koiralle maitohappobakteerivalmistetta esim. Biobak tai Tehobakt. Lisäksi voidaan käyttää valmisteita, joiden ainesosat sitovat suoliston ylimääräistä nestettä ja haitallisia bakteereja esimerkiksi Canikur tai Aptus Attapectin. Nestetasapainon turvaamiseen voidaan käyttää Aptus Nutrisal jauhetta.

Ruoka

Ruoan, jota vatsavaiselle koiralle annetaan on syytä olla hyvin sulavaa ja kevyttä. Voit käyttää seuraavia ruoka-aineita:

 • Valmiit teolliset diettiruoat ruoansulatuskanavan häiriöistä kärsiville koirille esim. Royal Canin Gastro Intestinal dry ja wet, Specific CID ja CIW, Virbac Digestive
 • Pitkäjyväinen riisi, joka on keitetty runsaassa nesteessä
 • Kaurapuuro veteen keitettynä
 • Laiha maustamaton liha esim. naudan- tai broilerin jauheliha

 • 1. päivä:

  0,5 - 1vrk kestävä ruokapaasto, näin ruoansulatuselimistö saa aikaa rauhoittua. Mikäli paaston kesto vain puoli vuorokautta, voidaan antaa jotain yllämainituista ruoista pieni annos. Annoksen joukkoon mahdolliset lisäravinteet.

  2. päivä:

  Annetaan jotain yllämainituista ruoista monta kertaa päivän mittaan pieni annos, (koiran koosta riippuen 1 rkl - 2dl). Ruoan joukkoon mahdolliset lisäravinteet.

  3. päivä:

  Jatketaan samalla ruoalla. Ruoan antokertoja voi vähentää ja samalla annoskokoa kasvattaa. + Lisäravinteet.

  4. päivä:

  Suurennetaan annoskokoa ja vähennetään antokertoja. + Lisäravinteet.

  5. päivä

  ->: Yllämainitun ruoan joukkoon voidaan alkaa pikkuhiljaa lisäämään koiran omaa ruokaa. Ruoan vaihdos suoritetaan 2-3 päivän aikana lisäämällä omaa ruokaa ja vähentämällä dieettiruokaa.

  JATKO:

  Mikäli oireet eivät helpota tai pahenevat, on syytä ottaa yhteys eläinlääkäriin.