ENSITILAAJILLE -15% ALE KAIKISTA TUOTTEISTA - KLIKKAA TÄSTÄ!
ENSITILAAJILLE -15% ALE KAIKISTA TUOTTEISTA - KLIKKAA TÄSTÄ!

Rokotukset

Koiran ja kissan rokotus eläinlääkärissä

Koiran rokottaminen

Koiranpentu rokotetaan ensimmäisen kerran 12 viikon iässä. Silloin koiralle annetaan niin sanottu nelosrokote, joka sisältää rokotteet penikkatautia, tarttuvaa maksatulehdusta, parvoa ja parainfluenssaa eli kennelyskää vastaan. Seuraavan kerran koira rokotetaan 16-20 viikon iässä, jolloin se saa saman rokotteen uudestaan sekä rabiesrokotteen. Rabiesrokote voidaan myös antaa eri kerralla, jolloin rokotusvälin pitää olla vähintään kaksi viikkoa. Nämä rokotukset ovat voimassa vuoden.

Jatkossa rokotuksia tehostetaan vuoden ja kolmen vuoden välein. Nelosrokote on kennelyskää lukuunottamatta voimassa kolme vuotta, kennelyskä vaatii aina tehosterokotuksen vuosittain. Rabies on valmisteesta riippuen voimassa kaksi tai kolme vuotta. Metsästyskoirilla rabies on uusittava kahden vuoden välein ja luolakoirilla vuosittain.

Jos aikuista koiraa ei ole aiemmin rokotettu, noudatetaan siinä tapauksessa pentukoiran rokotusohjelmaa.

Rokote Koiran ikä Tehosterokote
Penikkatauti, tarttuva maksatulehdus ja parvo 12 vk 3 vuoden välein
Penikkatauti, tarttuva maksatulehdus, parvo ja parainfluenssa 12-16 vk 3 vuoden välein (parainfulenssa vuoden välein)
Parvo 12-13 kk 3 vuoden välein
Rabies 12-16 vk 1-3 vuoden välein

 

Kissan rokottaminen

Kissanpentu rokotetaan ensimmäisen kerran 12 viikon iässä. Silloin kissa rokotetaan niin sanotulla kolmoisrokotteella, joka sisältää rokotteet kalikivirusta, herpesvirusta ja kissaruttoa vastaan. Seuraavan kerran kissa rokotetaan 16-20 viikon iässä, jolloin se saa saman rokotteen uudestaan sekä tarvittaessa rabiesrokotteen. Nämä rokotukset ovat voimassa vuoden.

Jatkossa rokotuksia tehostetaan vuoden, kahden tai kolmen vuoden välein valmisteista riippuen. Jos aikuista kissaa ei ole aiemmin rokotettu, noudatetaan siinä tapauksessa pentukissan rokotusohjelmaa.

Rokote Kissan ikä Tehosterokotus
Kissarutto 12 vk 1-3 vuoden välein
Kissanuha 16-20 vk 1 vuoden välein
Rabies 12 - 13 kk 2-3 vuoden välein

 

Rokotuskutsut

Olemme ottaneet käyttöön rokotuskutsuohjelman. Kutsumme rokotuksille niitä potilaita, joita meillä on aiemmin rokotettu ja joiden rokotukset vaativat lähiaikoina tehostuksen. Lähetämme rokotuskutsut tekstiviestinä.

Koiranpennun rokotukset

Rokotuksilla pyrimme parantamaan eläimen vastustuskykyä tiettyjä infektioita vastaan ja siten pyrimme ennaltaehkäisemään ja lievittämään tiettyjä infektiotauteja. Riittävän suojan aikaansaamiseksi tarvitaan yleensä vähintään kaksi perusrokotusta. Koiranpennut saavat ensimmäisen rokotuksensa yleensä noin 12 viikon ikäisinä, mutta nykyisin rokotusohjelman voi aloittaa jo 8 viikon ikäiselle pennulle. Tehosterokotteen pentu saa noin 4 viikkoa ensimmäisen rokotuksen jälkeen. Rabies-rokotteen pentu voi saada aikaisintaan 16-viikon ikäisenä.

Ensimmäiselle rokotuskäynnille saapuessa on hyvä varata hetki aikaa ilmoittautumiselle. Hoitaja kyselee aluksi tietoja koiranpennusta ja tekee samalla koiralle oman "kortin" potilastietojärjestelmäämme. Omistajalle täytetään myös oma paperinen rokotuskortti , johon eläinlääkäri tekee merkinnät koiran saamista rokotteista. Rokotuskortti on todiste siitä, että koiran rokotukset ovat ajantasalla. Kortti on hyvä säilyttää, sillä esim. koiratapahtumiin osallistuminen tai koirahoitolaan vieminen edellyttävät ajantasalla olevia rokotuksia. Korttiin on myös merkittynä seuraava rokotusajankohta. Mikäli rokotuskortti häviää, löytyvät meillä annettujen rokotteiden tiedot potilastietojärjestelmästämme. Pyrimme lähettämään asiakkaillemme säännöllisesti "rokotuskutsuja" tekstiviestein, jotka muistuttavat omistajaa, että koiran rokotukset tulisi tehostaa lähiaikoina.

Ennen varsinaista rokottamista eläinlääkäri kyselee omistajalta koiran kuulumisia ja tekee samalla pennulle perustarkastuksen. Perustarkastusta tehdessään eläinlääkäri käy päällisin puolin koiran läpi, tarkistaa purennan, kuuntelee sydämen sekä hengitysäänet jne. Tämän jälkeen pentu pääsee herkuttelemaan makupaloilla, samalla kun eläinlääkäri antaa koiralle rokotuksen. Mikäli pentua haluaa totuttaa jo kotona tulevaa eläinlääkärikäyntiä varten, voi kotona säännöllisesti käydä läpi pennun korvat, katsoa silmiä, katsoa suuhun, tutkia turkkia, koskettaa tassuja ja totuttaa pentua pöydälle nostamiseen.

Ennen kotiinlähtöä omistaja saa hoitajalta mukaansa kirjallisen käyntikertomuksen, toimintaohjeet rokotusreaktioiden varalta sekä ohjeet seuraavan rokotuskäynnin varaamiseksi.

Haluamme tehdä pennun ensimmäisestä eläinlääkärikäynnistä mahdollisimman miellyttävän ja rauhallisen. Uskomme positiiviseen vahvistamiseen: pennun palkitseminen, kehuminen ja rapsutukset kuuluvat Kivuttomaan rokotuskäyntiin :)

Kuvassa poseeraava Tessu sai klinikallamme ensimmäisen rokotuksensa parvorirusta, penikkatautia, tarttuvaa maksatulehdusta ja kennelyskää vastaan.