Koiran sydänsairaudet

Koiran sydänsairaudet ovat yleensä eteneviä: ne pahenevat hitaasti mutta varmasti. Hyvällä hoidolla, sopivalla ruokavaliolla ja lääkityksen turvin useimmat koirat voivat kuitenkin elää suhteellisen normaalia elämää.

Sydänvaivojen yleisimpiä oireita ovat:

 • ruokahaluttomuus
 • huono kunto
 • yskä
 • hengitysvaikeudet/hengästyminen
 • väsymys ja heikkous
 • vatsan turvotus
 • limakalvojen vaaleus
 • laihtuminen (pitkälle edenneissä tapauksissa)

 • Eläintohtori Kivuttomalla eläinlääkäri Kirsi Mäkimattila on perehtynyt sydänsairauksiin ja vaativiin sydänultraäänitutkimuksiin. Mäkimattila tekee vaativia sydänultraäänitutkimuksia kissoille ja koirille.

  Kivuttomalla on mahdollista myös mitata lemmikin verenpaine ja tehdä EKG-tutkimus.

  KOIRAN SYDÄMEN VAJAATOIMINNASTA JA SEN HOIDOSTA

  Yleistä

  Koiran sydänsairaudet johtuvat useimmiten sydänlihasviasta tai läppäviasta. Sydänlihassairauksia on useimmiten suurten rotujen koirilla ja läppävikoja pienillä koiraroduilla. Iäkkäillä koirilla on suurempi riski sairastua sydänsairauksiin, mutta niitä voi esiintyä myös nuorilla koirilla. Harvinaisempi sydänsairauden aiheuttaja voi olla myös kasvainsairaus. Sydänsairaudesta voi olla seurauksena sydämen vajaatoiminta, jolloin sydän ei pumppaa tarpeeksi verta elimistön tarpeisiin ja elimistö alkaa oireilla.

  Koiran sydänsairaudet ovat yleensä eteneviä ja ne pahenevat hitaasti, mutta varmasti. Sydänvikaa ei voida parantaa, mutta sen oireita voidaan lievittää ja siten elämänlaatua parantaa. Hyvällä hoidolla, sopivalla ruokavaliolla ja lääkityksen avulla useimmat koirat voivat elää suhteellisen normaalia elämää. Säännölliset kontrollikäynnit mm. keuhko-ontelon röntgenkuvat ja verenpaineen mittaus ovat tarpeen oikean hoidon takaamiseksi.

  Yleisimpiä sydänvaivojen oireita ovat ruokahaluttomuus, huono kunto, yskä, hengitysvaikeudet ja hengästyminen, heikkous ja väsymys, vatsan turvotus, limakalvojen vaaleus ja laihtuminen.

  Lääkitys

  Lääkityksen tulisi olla jatkuva eikä siinä saa pitää taukoja. Mikäli lääkitys aiheuttaa alkuvaiheessa oksentelua, ripulia tai muita sivuoireita, tulee se keskeyttää ja ottaa yhteys eläinlääkäriin lääkkeen vaihtamiseksi.

  Ruokavalio

  Sydänvian hoitoon suositellaan lääkityksen lisäksi erikoisruokavaliota.

 • Specific Heart & Kidney CKD (kuivaruoka) ja CKW (märkäruoka)
 • Roayl Canin Cardiac

 • Ruokavalio tukee sydänlihaksen toimintaa ja vähentää nesteen kertymistä elimistöön sekä auttaa pitämään painon sopivana. Tämän lisäksi se myös tarjoaa runsaasti niitä ravintoaineita, joista sydänvikaisilla usein on puutetta. Erikoisruokavaliota tulisi syöttää ainoana ruokana. Uuteen ruokavalioon kannattaa siirtyä vähitellen.

  Mikäli sydänvian oireet pahenevat, ota yhteyttä eläinlääkäriin. Lääkityksiä voidaan lisätä tai liittää hoitoon uusi lääke.

  PDA

  Pennulla voi kuulua voimakas sivuääni ns. konekiväärimäinen sivuääni, joka on tyypillistä PDA:ssa (persistoiva ductus arteriosus). Varma diagnoosi tehdään ultraääni-tutkimuksella.

  Syntymähetkellä keuhkovaltimon ja aortan välinen yhteys olisi pitänyt sulkeutua. PDA:ssa tämä sulkeutuminen on vajaata. PDA:n vakavuus riippuu kuinka suuri aukko on ja kuinka se vaikuttaa sydämen paine-eroihin.

  PDA-diagnoosin varmistus tehdään noin 6-8 kuukauden iässä ultraäänitutkimuksella, joka antaa lisäinformaatiota tulevaisuudesta.

  PDA-diagnoosin saaneet koirat voivat elää normaalisti jopa 6-8 vuoden ikäisiksi. Jos koira alkaa noin vuoden iässä oireilla ja sille kehittyy sydämen vajaatoiminnan, on ennuste huono ilman leikkausta. PDA-koiria leikataan nykyisin Helsingin yliopistollisessa eläinsairaalassa.