Milloin koira tarvitsee täydennysrehuja?

Koira saa ruoasta energiaa ja ravintoaineita, joiden tarve vaihtelee koiran iästä, koosta ja aktiivisuudesta riippuen. Kasvava pentu, imettävä narttu ja monta kertaa viikossa treenaava urheilu- tai työkoira tarvitsevat kukin räätälöidyn ruokavalion, jossa niiden yksilölliset tarpeet huomioidaan.

Koirien kuivaruoat on suunniteltu täysravinnoiksi, mutta niitäkin voi tarpeen vaatiessa täydentää tietyillä täydennysrehuilla. Koti- tai raakaruokaa syövän koiran vitamiini- ja kivennäistäydennyksestä on omistajan huolehdittava, sillä tiettyjen ravintoaineiden riittävä saanti luontaisista lähteistä on hankalaa. Tyypillisesti vitaminoimattomaan koti- tai raakaruokaan kaivataan täydennystä ainakin D- ja E-vitamiineista sekä sinkistä, joiden saanti jää muuten helposti puutteelliseksi. Helpoin vaihtoehto on käyttää valmista monivitamiini-kivennäisvalmistetta, jossa eri vitamiinien ja kivennäisten keskinäiset suhteet on optimoitu.

Täydennysrehujen tarve voi kasvaa myös iän, fyysisen rasituksen tai sairauksien takia. Työ- tai urheilukoiran omistajalle keskeistä on koiran fyysisestä kunnosta ja terveydestä huolehtiminen, jotta koira jaksaa työskennellä tehtävissään ja palautuu rasituksesta suoritusten välillä välttäen esimerkiksi ylirasituksesta syntyvät lihasvammat. Lihaskunnosta ja nivelterveydestä huolehtivat muun muassa B- ja E-vitamiinit, glukosamiini, kondroitiinisulfaatti, kollageenivalmisteet sekä MSM. Näillä voidaan tukea myös ikääntyvän koiran aktiivisuutta ja nivelten hyvinvointia.


Näyttelykoiran omistajalle koiran ulkonäkö ja puhdas liikkuminen ovat ensiarvoisen tärkeitä asioita. Karvapeitteen kuntoa voidaan tukea esimerkiksi biotiinia, sinkkiä ja rasvahappoja sisältävillä lisäravinteilla. Niitä onkin hyvä antaa erityisesti karvanvaihdon yhteydessä ja niistä on myös hyötyä kaikille koirille, joiden anturat joutuvat kovalle rasitukselle.

Mihin vitamiinit vaikuttavat?

Rasvaliukoiset vitamiinit A, D ja E varastoituvat elimistöön ja siksi niitä ei tarvitse saada ravinnosta päivittäin. Toisaalta erityisesti A- ja D-vitamiinissa on yliannostuksen vaara, joten annostelussa pitää olla tarkka.

A-vitamiini on tärkeä vastustuskyvyn ylläpidossa, silmien ja ihon hyvinvoinnille sekä hedelmällisyydelle. Sitä saadaan luontaisesti maksasta ja kananmunista.

D-vitamiini on mukana monessa aineenvaihdunnan prosessissa. Sen puutos aiheuttaa kalsiumin ja fosforin aineenvaihdunnan häiriöitä, jotka voivat ilmetä mm. rasitusmurtumina tai luuston kehityshäiriöinä. D-vitamiini vaikuttaa yleisesti myös vastustuskykyyn. Hyvä luontainen D-vitamiinin lähde koirille on kala. Koirilla D-vitamiinia ei syntetisoidu auringonvalosta, joten siksi sitä on saatava riittävästi ravinnosta ympäri vuoden. Lihassa ja kasviksissa ei ole käytännössä lainkaan D-vitamiinia, joten koti- tai raakaruokaa syövän koiran D-vitamiinin tarpeesta tulee huolehtia vitamiinilisää käyttämällä, ellei koiran ruokavalioon kuulu säännöllisesti ja runsaasti kalaa.

E-vitamiini on tärkeä antioksidantti, jota tarvitaan erityisesti ruokinnan rasvapitoisuuden kasvaessa. E-vitamiinilisä on tarpeen myös stressitilanteissa, paljon treenaaville koirille ja jalostukseen käytettäville nartuille tiineyden ja imetyksen aikana. E-vitamiini suojaa koiran lihaksistoa hapettumiselta ja ehkäisee näin lihasvaurioita. E-vitamiinitäydennys on usein tarpeen myös koti- ja raakaruokaa syöville koirille.

Terve koira tuottaa vesiliukoisia C- ja B-vitamiineja elimistössään, mutta rasitus ja sairaudet saattavat nostaa niiden tarvetta. Suoliston toiminnan häiriöt, antibioottikuurit ja loisinfektiot vaikeuttavat elimistön omaa tuotantoa. B-vitamiinien tarve lisääntyy myös kasvun ja tiineyden aikana sekä kovan fyysisen rasituksen seurauksena. C-vitamiini on ns. yleisvitamiini, joka toimii antioksidanttina parantaen vastustuskykyä ja tehostaa muiden vitamiinien ja kivennäisaineiden toimintaa. Vesiliukoiset vitamiinit eivät varastoidu elimistöön eikä niissä siksi ole yliannostuksen vaaraa.

Kivennäisaineiden tarve kasvaa rasituksessa

Kivennäisaineista kalsiumia on valmisruoissa yleensä oikeassa suhteessa ja riittävästi. Koti- tai raakaruokaa syövän koiran kalsiumin tarve saadaan tyydytettyä erillisellä kalsiumvalmisteella, mikäli ruokaan käytetty liha ei sisällä jauhettua luuainesta kalsiumin lähteeksi. Erityisesti kasvavan koiran kalsiumin saantiin on kiinnitettävä huomioita. Aikuisen koiran kalsiumin tarve kasvaa kovassa rasituksessa sekä tiineyden ja imetyksen aikana.

Myös magnesiumin, seleenin, kaliumin ja natriumin tarve kasvaa rasituksessa, mutta normaali koira pärjää hyvin monivitamiini-kivennäisvalmisteen antimilla. Sinkkiä sen sijaan saattaa moni koira kaivata lisäravinteena. Erityisesti raaka- tai kotiruokaa tai edellä mainittuja ja kuivamuonaa yhdistävällä niin sanotulla 50/50-ruokintamallilla olevalle koiralle sinkkilisä on usein tarpeen. Sinkin puute voi ilmetä muun muassa iho-ongelmina, heikkona turkin tai kynsien laatuna ja myös anturat saattavat halkeilla ja kestää heikosti rasitusta. Myös iäkkäämpi, ehkä jo harrastuksista eläköitynyt koira hyötyy usein sinkkilisästä, sillä vanhan koiran sinkin tarve painokiloa kohden on kohonnut nuorempaan koiraan verrattuna. Myös karvanlähtöaikaan tuuhea- tai pitkäturkkisen koiran sinkin tarve kohoaa tilapäisesti kaksinkertaiseksi. Ihon ja turkin hyvinvointia tukemaan kannattaa sinkin lisäksi käyttää kalaöljyistä saatavia omega-3-rasvahappoja. Ne myös ylläpitävät vastustuskykyä sekä tukevat hermoston, silmien, sydämen ja verisuonten normaalia toimintaa.

Vastuskyvyn sekä lihasten ja nivelten normaalin toiminnan ylläpitämiseen sopii myös MSM. Se sisältää orgaanista rikkiä, jota esiintyy elimistössä nivelten ja rustojen rakenneproteiineissa. MSM:ää käytetään vähentämään tulehdusta, kipua ja lihasjäykkyyttä ja tukemaan rasituksesta palautumista.

Mitä jos täydennysrehu ei tehoa tai vaikuta?

Olennainen tekijä koiran vitamiinien ja kivennäisaineiden imeytymisessä on koiran suoliston kunto. Sairaus, loisinfektiot, ruokinnan muutokset, lääke- ja erityisesti antibioottikuurit, pentujen vieroitus tai stressi voivat sekoittaa suoliston bakteeritasapainon. Silloin on hyvä ottaa avuksi maitohappobakteerit, jotka auttavat suolistoa palautumaan. Säännöllisesti käytettynä maitohappobakteerit valtaavat tilaa epäsuotuisilta bakteereilta ja vahvistavat näin ruoansulatuskanavan vastustuskykyä.

Terve ja hyvinvoiva koira on monen osatekijän summa. Esimerkiksi koirien ravitsemusneuvojilta tai asiaan perehtyneiltä eläinlääkäreiltä saa vinkkejä siihen kuinka koiran ravitsemukselliset erityistarpeet saadaan tyydytettyä. Hyvä ruoka, parempi mieli, niin koiralla kuin omistajallakin.

Teksti: Vitabalans, eläintuotteet