Lemmikilläsi on todettu sokeritauti ja eläinlääkärisi on suositellut teille verensokerin mittausta. Eläinlääkäri voi käyttää

sekä kotona että klinikalla tehtyjä mittaustuloksia saadakseen parasta mahdollista tietoa lemmikin voinnista. Verensokerin mittaaminen myös kotona parantaa diabeteksen hoitoa ja edistää hoitotasapainoa. Kun lemmikki tottuu hoitorutiiniin ja rentoutuu, verensokerin mittaustulokset ovat luotettavampia. Kotioloissa lemmikki on yleensä rennompi kuin klinikkaolosuhteissa eivätkä stressihormonit nosta verensokeria ja anna virheellisesti korkeita arvoja.

Eläimillä ja ihmisillä on erilainen veren koostumus. Erityisesti glukoosin jakaantuminen plasmaan ja punasoluihin eroaa merkittävästi. Jos kissalle, koiralle tai hevoselle käytetään ihmisverelle kalibroitua mittaria, se voi antaa epäluotettavia ja liian alhaisia verensokeriarvoja. Ihmisten mittarit on kalibroitu ihmisverelle ja ne laskevat luotettavasti ihmisen glukoosiarvon. Jotta lemmikin verensokerimittaus on luotettava, on käytettävä lemmikille suunniteltua mittaria. Huomioithan käyttöohjeet ja sen, että joka eläinlajille (kissa, koira ja hevonen) on kehitetty yksilölliset koodisirut. (Värikoodit).

 

KATSO TÄSTÄ VERENSOKERMITTARI-VALIKOIMAMME

 

Näytteenotossa huomioitavaa

Suorita näytteenotto hiljaisessa ja rauhallisessa ympäristössä! On tärkeää, että lemmikit opetetaan positiivisen vahvistamisen avulla hyväksymään verensokerin mittaus, tällöin tulokset ovat luotettavampia ja toimenpide mahdollisimman stressitön sekä lemmikille että omistajalla.

  • Tee verensokeritesti rauhallisessa ja rennossa tilanteessa.
  • Palkitse makupaloilla.
  • Käytä kertakäyttölansettia, joka pitää vain hiljaisen “klik”-äänen. 

Verinäytteen otto

Ota mittalaite ja kaikki näytteenottoon tarvittavat välineet valmiiksi. Varmista, että käytät oikealle eläinlajille tarkoitettua koodisirua, joka tulee pakkauksen mukana ja että koodinumero näytöllä vastaa sirun koodinumeroa ja testiliuskapakkausta.

Mahdolliset näytteenottokohdat ovat eläimen korvalehdet, tassunpohjan anturat tai koirilla myös huulen sisäpuoli. Liuskoilla voi mitata glukoosin kapillaari- eli hiussuonten kokoverestä (kissat, koirat ja hevoset) muutamassa sekunnissa ja niihin tarvitaan vain pieni määrä verta. WellionVet GLUCO CALEA-mittari tarvitsee vain 0,5 mikrolitraa verta testiä varten, vältä kuitenkin pistoskohdan puristamista ettei verinäyte laimene kudosnesteestä.

Joskus verinäytteen otto voi olla vaikeaa. Riittävän näytteen saamista helpottamaan pistokohtaa voi lämmittää kevyesti esimerkiksi lämpimällä kaurapussilla tai verenkiertoa lisätä varovaisella hieronnalla. Joskus on hyödyllistä pistää kahdesti erittäin lähelle toisiaan, jolloin pistokohdista muodostuu yksi pisara. On myös tärkeää motivoida eläin suhtautumaan positiivisesti näytteenottoon eli ottaa näyte kun lemmikki (ja omistaja) on rento ja rauhallinen. Muista myös palkita lemmikki hyvästä käytöksestä.

Anna testiliuskan imeä verta kunnes kontrolli-ikkunan ympärystä on täyttynyt. Kontrolli-ikkunan

täytyy olla peittynyt kokonaan verestä ennen kuin testiliuska voidaan poistaa verinäytteestä. Huomioithan, ettei mittari huomauta liian pienestä verimäärästä, joten jos tulos vaikuttaa liian alhaiselta, teethän testin uudelleen ja huolehdit riittävästä näytemäärästä.

Mikäli sait yllättävän testitulokset, tulos ei sovi lemmikkisi oireisiin tai olet epävarma suoritko testin oikein: TEE TESTI UUDESTAA!

  • Tarkista, että noudatat kaikkia ohjeita.
  • Ota tarvittaessa yhteyttä eläinlääkäriisi.

Nämä ovat ainoastaan yleisiä ohjeita. Keskustele eläinlääkärisi kanssa saadaksesi suosituksen parhaasta näytteenottotavasta ja lisätietoa sopivasta pistokohdasta ja kuinka usein mittaus tulisi lemmikillesi suorittaa.