Koiran ja kissan kastraatio ja sterilisaatio
Loishäädöstä eli madotuksesta Luet nyt Koiran ja kissan kastraatio ja sterilisaatio 3 minuuttia Seuraava Erikoisruoat koiralle ja kissalle

Koiran ja kissan kastraatio ja sterilisaatio

Kevät tuo usein mukanaan kiinnostavat tuoksut ja hyrräävät hormonit – suunnitteletko koiran tai kissan sterilointia tai kastrointia?

Koiran ja kissan sterilointi sekä kastrointi ovat yleisimmin klinikallamme tehtyjä leikkauksia. Myös kanien sterilisaatiot ja kastraatiot ovat yleisiä, mutta klinikallamme on leikattu lisäksi frettejä, marsuja, chincilloja, rottia ja minisikoja.

Sterilointi tarkoittaa käytännössä sitä, että yleisanestesiassa lemmikiltä poistetaan kohtu ja munasarjat tai munasarjat ja kappale kohdunsarvista. Kastraatiossa puolestaan uroksen kivekset poistetaan.

Miksi lemmikkejä steriloidaan ja kastroidaan?

 • lemmikin lisääntymisen rajoittaminen, esim. samassa taloudessa asuu naaraita ja uroksia
 • sairauksien ehkäisy, kuten kohtutulehdus, nisäkasvaimet ja kiveskasvaimet
 • tiettyjen sairauksien oireiden lievittäminen (diabetes, epilepsia, suurentunut eturauhanen, munasarjakystat ja tietyt ihosairaudet)
 • halutaan ehkäistä naaraan kiima-aika ja kiiman jälkeiset valeraskausoireet
 • omistajan ja lemmikin sujuvampaan yhteiseloon liittyvät asiat, esimerkiksi urosten ei-toivottu merkkaaminen ja astuminen, joka on varsinkin pienten rotujen uroksille tyypillistä
 • naaraan kiima-aikaan liittyvien haasteiden ehkäisy, kuten käyttäytymismuutokset, irtipito(metsästyskoirat) ja ulkoilu tapahduttava valvonnan alaisena
 • Haldir-kissa kävi klinikallamme kastraatiossa. Ennen varsinaisten leikkausvalmisteluiden alkua hoitajamme antoi nukkuvalle potilaalle maskilla lisähappea, lisäsi silmiin silmätipat sekä huolehti kissan lämpimänä pysymisestä lämpöpatjan ja viltin avulla.

  Lemmikin steriloinnin ja kastroinnin ajankohtaan vaikuttavat mm. laji, rotu ja sukupuoli. Myös lemmikin ikä, paino ja mahdolliset muut sairaudet on huomioitava sterilointia ja kastraatiota suunniteltaessa.

  Steriloinnin ja kastraation yleisimmät haittavaikutukset:

 • energiantarve vähenee, joten lemmikki lihoo herkemmin
 • mahdollinen virtsanpidätyskyvyttömyys
 • karvapeitteen laadun muuttuminen, tyypillistä ohuempi, mutta runsaampi turkki
 • leikkauksessa on anestesiariskit sekä verenvuodon ja tulehduksen riski
 • terveelle lemmikille ei välttämätön (Eläinsuojelulaki 3§: Tarpeettoman kivun ja tuskan tuottaminen eläimille on kielletty)
 • Valmistaudu koiran ja kissan sterilointiin ja kastrointiin

  Mikäli lemmikkisi on likainen, pese ainakin leikkausalue edellisenä päivänä. Voit täyttää helposti anestesiaesitietolomakkeemme jo kotona valmiiksi. Ota lemmikillesi mukaan oma, tuttu viltti. Mikäli kyseessä on kanin tai jyrsijät leikkaus ota mukaan ruokaa. Muista käyttää koira pienellä kävelyllä etukäteen, jotta se saa tehtyä tarpeensa.

  Lemmikin paasto ennen toimenpidepäivää:

 • aikuiset koirat ja kissat: 8 h ruokapaasto, vettä tarjolla vapaasti
 • nuoret koirat ja kissat: 6-8 h ruokapaasto, vettä tarjolla vapaasti
 • huom! 12 h ruokapaasto, mikäli lemmikistäsi otetaan verinäyte ennen leikkausta (suosittelemme verinäytteiden tutkimista etenkin iäkkäille lemmikeille, tai jos lemmikilläsi on jokin perussairaus)
 • kanit ja jyrsijät: ruokaa ja vettä tarjolla vapaasti
 • Leikkauspäivän kulku

  Ennen varsinaista operaatiota eläinlääkärimme suorittaa lemmikillesi perustarkastuksen ja antaa esirauhoitteen pistoksena. Toivomme, että omistaja olisi lemmikkinsä kanssa nukahtamisvaiheessa. Kun lemmikki on nukahtanut ja hoitaja saapunut valmistelemaan eläintä alkavaa leikkausta varten omistaja voi lähteä. Varmistathan kuitenkin, että yhteystietosi ovat oikein klinikallamme, jotta tavoitamme sinut tarvittaessa.

  Hoitaja huolehtii lemmikin lääkitsemisestä, nesteytyksestä, lämpimänä pitämisestä ja leikkausalueen valmistelusta. Esivalmisteluiden jälkeen lemmikki siirretään leikkaussaliin ja kytketään inhalaatioanestesiakoneeseen ja anestesiavalvontalaitteisiin. Tämän jälkeen eläinlääkäri suorittaa leikkauksen samalla kun hoitaja valvoo anestesiaa. Operaation jälkeen lemmikki siirretään heräämöön odottamaan heräämistä ja kotiin lähtöä.

  Manu-koira odottaa heräämössämme kotiin lähtöä kastraation jälkeen. Kotoa tuotiin mukana oma viltti, jotta heräämöön saatiin koiralle tuttuja tuoksuja.

  Ennen kotiin lähtöä omistajan kanssa käydään läpi kotihoito-ohjeet sekä kotiin lähtevät lääkitykset. Voit tarvita apuvoimia kotona isokokoisen lemmikin siirtämisessä autosta sisälle, sillä lemmikkisi voi olla vielä hieman unelias klinikalta lähtiessään. Suosittelemme, että joku on lemmikin kanssa kotona muutaman seuraavan päivän ajan seuraamassa toipumista.

  Mikäli sinulla on kysyttävää lemmikkisi sterilointiin tai kastrointiin liittyen, ole yhteydessä klinikallemme!

  Lue lisää leikkauksiin valmistumisesta: Valmistaudu leikkaukseen

  Lisätietoa leikkauksesta toipuvalle: Toipuminen | Leikkauksen jälkeen

  Kommentoi

  Kommentit tarkistetaan ennen julkaisua.

  Tämä sivu on suojattu reCATPCHA-tunnistuksella ja Googlen tietosuojakäytäntöjä ja käyttöehtoja sovelletaan.