Kivutonta hammashoitoa
Lemmikin ruoansulatus Luet nyt Kivutonta hammashoitoa 3 minuuttia Seuraava Terve suu ja hampaat

Kivutonta hammashoitoa

Klinikallamme tehdään lähes päivittäin erilaisia hammastoimenpiteitä pienille ja suurille lemmikeille. Kuvassa hammaseläinlääkärimme Titta Kokkonen hammashoitotyössä.

Klinikallamme tehdään lähes päivittäin erilaisia hammastoimenpiteitä pienille ja suurille lemmikeille. Koirien ja kissojen hammaskivenpoisto on yksi yleisimmistä hammastoimenpiteistämme. Koirien ja kissojen lisäksi klinikallamme käy säännöllisesti kaneja hampaiden raspauksessa ja hammaspiikkien poistossa. Eläinlääkärimme ovat lyhentäneet myös pientenn jyrsijöiden kuten hamsterien hampaita. Eksoottisin hammaspotilaamme lienee fretti, jolta poistimme kaksi vaurioitunutta poskihammasta. Klinikallamme työskentelee kaksi hampaisiin perehtynyttä eläinlääkäriä Titta Kokkonen ja Tiia Haukka, jotka vastaavat lemmikkien vaativimmista hammashoidoista.

Hammastoimenpiteet, joita klinikallamme on mahdollista tehdä:

 • koirien ja kissojen hammaskivenpoisto
 • koirien ja kissojen irtoamattomien tai purentavirheiden korjaamiseen tarvittavien maitohampaiden poistot
 • kanien ja jyrsijöiden hampaiden lyhennys ja raspaus
 • hammasröntgenkuvaus
 • vaurioituneiden hampaiden poistot
 • hampaan pulpa-amputaatio
 • hampaan pinnoitus

 • Hammastoimenpiteiden turvallinen suorittaminen vaatii vähintään eläimen rauhoittamisen ja kaikki pidempikestoiset sekä vaativammat hammastoimenpiteet teemme aina yleisanestesiassa. Ennen eläimen rauhoittamista eläinlääkärimme tekee lemmikille yleistutkimuksen, tarkistaa lemmikin suun silmämääräisesti ja määrittää anestesiariskiluokan. Hammastoimenpiteet ovat yleensä pitkäkestoisia ja vaativat pitkän anestesian. Suosittelemme etenkin iäkkäämpien lemmikkien osalta verinäytteiden tutkimista ennen rauhoittamista, jotta eläinlääkärimme pystyvät varmistamaan mahdollisimman turvallisen anestesian suunnitelun ja toteutumisen.

  Ennen isompien hammastoimenpiteiden suorittamista lemmikin hampaat tulee röntgenkuvata. Röntgenkuvaus on turvallisen ja ammattimaisen hammastoimenpiteen suorittamisen perusta. Röntgenkuvien avulla eläinlääkärimme saavat tietoa mahdollisista hampaiden ongelmista, joita ei pystytä silmämääräisesti diagnosoimaan. Esimerkiksi kissojen hampaiden ongelmista jää yli 50 % huomaamatta ilman röntgenkuvausta. Röntgenkuvien ja perusteellisen hammastarkastuksen jälkeen eläinlääkärimme tekee lemmikille hoitosuunnitelman, jonka perusteella mahdollisia toimenpiteitä lähdetään suorittamaan. Hammastarkastuksesta, röntgenkuvista, hoitosuunnitelmasta ja tehdyistä toimenpiteistä sekä suoritetusta anestesiasta jää aina merkintä potilastietojärjestelmäämme.

  Huolellisella dokumentoinnilla varmistamme turvallisen hoidon lemmikillesi myös jatkossa.

  Kuvassa kissan alaposkihampaat. Vasemmanpuoleisessa hampaassa voimakas luukato ja pitkälle edennyt parodontiitti. Hammas on varmasti kipeä ja se tulisi poistaa sillä hammas ylläpitää tulehdusta. Tulehdus yltää myös viereisen hampaan takajuuren takapinnalle. Huolellisella puhdistuksella ja hampaiden kotihoidolla keskimmäinen hammas on pelastettavissa. Oikean puoleisessa hampaassa resorptioleesio. Kruunussa myös näkyvissä pieni syöpymä alue, joka ei näy silmämääräisessä tutkimuksessa. Takajuuressa isot resorptiomuutokset. Vaikka hammas näyttää päälle päin hyvältä, on se varmasti kipeä.

  Eläinlääkärin avustajana toimenpiteessä on aina koulutettu hoitaja. Hoitaja valmistelee toimenpidehuoneen ja lemmikin toimenpidettä varten sekä puhdistaa ja kiillottaa lemmikin hampaat ennen mahdollisia muita hammastoimenpiteitä. Toimenpiteiden ajan hoitaja tekee tiivisti yhteistyötä eläinlääkärin kanssa seuraten lemmikin vointia ja valvoen anestesiaa. Hoitajan apuna anestesian valvonnassa on anestesiamonitori, joka mittaa lemmikin elintoimintoja.

  Anestesian aikana huolehdimme lemmikin nestetasapainosta ja lämpötilasta. Huolellinen anestesian suunnittelu ja toteutus, kipulääkitykset sekä paikallispuudutteet takaavat lemmikille kivuttoman toimenpiteen. Toimenpiteiden jälkeen hoitaja valvoo lemmikin heräämisen sekä puhdistaa ja huoltaa toimenpidehuoneen ja käytetyt instrumentit.

  Huoneen ja instrumenttien huolellisella puhdistuksella takaamme hyvän hygienian kaikille potilaille kaikissa toimenpiteissämme. Omistaja saa hoitajalta mukaan kirjallisen käyntikertomuksen sekä kotihoito-ohjeet ja suositukset hampaiden jatkohoidoista.

  Ennaltaehkäisevä hammashoito on lemmikkin suun terveyden kannalta tärkeää. Koirien ja kissojen osalta hampaiden päivittäinen harjaaminen on paras tapa huolehtia lemmikin hampaista. Tarvittaessa säännöllinen hampaiden ja suun tarkastus eläinlääkärissä sekä hammaskivenpoisto ovat osa lemmikin suun terveyttä. Vaikka lemmikit oireilevat vain harvoin suun ja hampaiden ongelmia näkyvästi, voi lemmikin suu olla jatkuvasti kipeä. Suussa oleva tulehdus saattaa myös levitä muualle elimistöön, kuten sydämeen. Yleisimpiä oireita suun ongelmista ovat lemmikin pahanhajuinen hengitys, ikenien verestys, kuonon ja posken turvotus tai syömättömyys.

  Huomioithan, että hammastoimenpideaikamme ovat kysyttyjä, joten olethan ajoissa yhteydessä klinikallemme, mikäli lemmikkisi tarvitsee hampaiden huoltoa.

  Asiasanat: hampaat

  Kommentoi

  Kommentit tarkistetaan ennen julkaisua.

  Tämä sivu on suojattu reCATPCHA-tunnistuksella ja Googlen tietosuojakäytäntöjä ja käyttöehtoja sovelletaan.