100% SUOMALAINEN ELÄINLÄÄKÄRIASEMA JA VERKKOKAUPPA | SUOMEN SUURIN ERIKOISRUOKAVALIKOIMA | ENSITILAAJILLE -15% ALE KAIKISTA TUOTTEISTA - KLIKKAA TÄSTÄ!
ENSITILAAJILLE -15% ALE KAIKISTA TUOTTEISTA - KLIKKAA TÄSTÄ
Lemmikin ruoansulatus

Lemmikin ruoansulatus

Ruuansulatuselimistö huolehtii koiran energian ja ravintoaineiden saannista

Ruuansulatuselimiin kuuluvat hampaat, sylkirauhaset, kieli, nielu, ruokatorvi, mahalaukku, suolisto, maksa ja haima. Ruuansulatuksen avulla elimistö muokkaa syödyn ruuan ravintoaineita yksinkertaisemmiksi aineiksi, joita elimistön solut käyttävät hyväkseen energianlähteenä ja rakennusmateriaaleina.

Ruuansulatuksen häiriöt ja sairaudet voivat johtua monista eri elimien sairauksista sekä esimerkiksi virus-ja bakteeritartunnoista tai allergiasta, joten oireet voivat olla siten hyvin erilaisia sairauden alkuperästä riippuen. Ruuansulatuskanavan häiriöissä ravintoaineiden imeytyminen huonontuu ja saattaa jopa täysin estyä. Oireiden kroonistuessa tulee taustalla oleva syy pyrkiä aina selvittämään.

Eläinlääkärin vastaanotolla

Eläinlääkärimme kysyy käynnin aluksi omistajalta esitietoja liittyen koiran vointiin ja oireisiin. Esitietojen ja yleistutkimuksen perusteella lääkäri päättää tehtävistä tutkimuksista, joita tapauksesta riippuen ovat verinäytteenotto, röntgen- ja/tai ultraäänikuvaus, tähystys ja koepalojen otto. Tehtäviä tutkimuksia ajatellen suosittelemme koirille 12 tunnin ruokapaastoa ennen klinikalle saapumista. Mikäli lemmikkisi on tulossa tähystykseen, on ruokapaasto 24 tuntia.

Suolistohäiriöiden hoito

Esitietojen, yleistutkimuksen ja muiden tutkimusten perusteella eläinlääkärimme tekee diagnoosin ja hoitosuunnitelman. Tapauksesta riippuen hoito on oireenmukaista tukihoitoa (mm. nesteytys, pahoinvoinninestolääkitys ja mahansuojalääkitys) ja mahdollisesti muuta lääkehoitoa (mm antibiootti ja kortisoni). Lääkehoidon tukena käytetään usein myös ruokavaliota ja lisäravinteita.

Ruokavalio ja lisäravinteet suoliston tukena

Äkillisissä ruuansulatuskanavan sairauksissa suositellaan käyettäväksi ruokavaliota ja erilaisia lisäravinteita hoidon tukena. Helposti sulava ja maittava ruokavalio huolehtii koiran riittävästä energian ja ravintoaineiden saannista ruuansulatushäiriöiden aikana. Probioottia sisältävät valmisteet auttavat tasapainottamaan ruuansulatuskanavan mikrobistoa ja prebiootit ruokkivat suolistossa jo eläviä probiootteja ja auttavat niitä lisääntymään. Kaoliinillä on absorboivia ominaisuuksia, jotka auttavat kiinteyttämään ulostetta. Pektiini rauhoittaa ärtyneitä limakalvoja ja sitoo bakteerikäymisen tuotteita.

Edellinen artikkeli Kivutonta hammashoitoa
Seuraava artikkeli Vuodenvaihde on pelottavaa aikaa monille lemmikeille - helpota näillä ohjeilla koiran ja kissan stressiä

Kommentti

Eija Lapinkataja - huhtikuu 16, 2023

Kiitos ajankohtaisesta kirjoituksesta. Kaoliini ei ole tuttu asia, muut ovat ja joiden mukaan meidän perheessä olemme pyrkineet toimimaan. Pitkäkarvaisten norjanmetsäkissojen turkin hoito on ollut hakusessa. Hätäkeinona on käytetty parafiiniöljyä. Toivoisimme ohjeistusta ja oikeaa ruokavalion ohjeita karvapallojen estoon, sekä ulkoa myyriä, hiiriä, lintuja, rottia, päästäisiä ym. saalistavien ja niitä joitakin syövien 11-vuotiaiden norjanmetsäkissojen ruokavalioon sekä loisten häätöön. n. kerran kuussa on madotus ja ulkoloisten häätö ja ennaltaehkäisyn saaneet eri merkkisiä häätölääkkeitä käyttäen. Turkin kastelu, harjaus ja kampaus ja sekå näin helteillä viilennys. Kiitos hyvistä artikkeleista ja tarjoustuotteista. Hyvästä palvelusta kiittäen eläkeläispariskunta kera kolmen lemmikkieläimen.

Jätä kommentti

Kommentit hyväksytään ennen julkaisua

*Pakollinen kenttä