Koiran pennun rokotukset

Koiranpennun rokotukset

 Rokottaminen on tärkeä osa koiran terveydestä ja hyvinvoinnista huolehtimista. Tässä artikkelissa käymme läpi mitä, miksi ja milloin rokotetaan – ja miten koiranpennun kanssa voi valmistua ensimmäiselle eläinlääkärikäynnille. 

Miksi rokotetaan?

Rokotuksilla pyritään parantamaan eläimen vastustuskykyä tiettyjä infektioita vastaan ja siten ennaltaehkäisemään ja lievittämään tiettyjä tartuntatauteja. Kun riittävän suuri määrä koiria on rokotettu samoja tauteja vastaan, myös tautien esiintymisen todennäköisyys koirapopulaatiossa pienenee. Suomessa koirat rokotetaan tyypillisimmin parvovirusripulia, tarttuvaa maksatulehdusta, penikkatautia ja kennelyskää sekä rabiesta vastaan. Paljon matkustava tai ulkomailla oleskeleva koira voi hyötyä muistakin rokotteista. 

Rokotusohjelma koiranpennulle

Koiranpennut saavat ensimmäisen rokotuksensa yleensä noin 12 viikon ikäisinä, mutta rokotusohjelman voi aloittaa jo 7–9 viikon ikäiselle pennulle, mikä mahdollistaa varhaisen ja turvallisemman sosiaalistamisen muiden koirien kanssa. Joissain tapauksissa pentu on saattanut saada ensimmäisen rokotteen jo kasvattajan luona.

Rokotusohjelman aloitusaika riippuu mm. arvioidusta tartuntariskistä. Omalle pennulle sopivasta rokotusohjelmasta kannattaakin keskustella kasvattajan kanssa ja olla yhteydessä eläinlääkäriin ajoissa. 

Alle 12 viikon ikäisenä rokotetulle koiranpennulle tulee antaa tehosterokote ja rokote raivotautia vastaan noin kuukauden kuluttua varhaisrokotuksesta pennun ollessa jo vähintään 12 viikon ikäinen. Seuraavat tehosterokotteet annetaan pennun täytettyä vuoden. Tämän jälkeen rokotteita tehostetaan tavallisesti 1–3 vuoden välein. 

Ensimmäinen rokotuskäynti

Ensimmäiselle rokotuskäynnille saapuessa on hyvä varata hetki aikaa ilmoittautumiselle. Hoitaja kyselee aluksi tietoja koiranpennusta ja tekee samalla koiralle oman "kortin" potilastietojärjestelmäämme. Omistajalle täytetään myös oma paperinen rokotuskortti, johon eläinlääkäri tekee merkinnät koiran saamista rokotteista.

Rokotuskortti on todiste siitä, että koiran rokotukset ovat ajantasalla. Kortti on hyvä pitää tallessa, sillä esim. pentukursseille osallistuminen tai koirahoitolaan vieminen edellyttävät ajantasalla olevia rokotuksia. Korttiin on myös merkittynä seuraava rokotusajankohta. Mikäli rokotuskortti häviää, löytyvät meillä annettujen rokotteiden tiedot potilastietojärjestelmästämme. Pyrimme lähettämään asiakkaillemme säännöllisesti "rokotuskutsuja" tekstiviestein, jotka muistuttavat omistajaa, että koiran rokotukset tulisi uusia lähiaikoina.

Ennen varsinaista rokottamista eläinlääkäri tekee pennulle perustarkastuksen. Perustarkastusta tehdessään eläinlääkäri käy päällisin puolin koiran läpi, tarkistaa purennan, kuuntelee sydämen sekä hengitysäänet jne. Tämän jälkeen pentu pääsee herkuttelemaan makupaloilla, samalla kun eläinlääkäri antaa koiralle rokotuksen.

Mikäli pentua haluaa totuttaa jo kotona tulevaa eläinlääkärikäyntiä varten, voi kotona säännöllisesti käydä läpi pennun korvat, katsoa silmiä, katsoa suuhun, tutkia turkkia, koskettaa tassuja ja häntää, hellästi kohottaa niskan ihoa (yleisin kohta, mihin rokotus pistetään) samalla palkiten ja totuttaa pentua pöydälle nostamiseen.

Ennen kotiinlähtöä omistaja saa hoitajalta mukaansa kirjallisen käyntikertomuksen, toimintaohjeet rokotusreaktioiden varalta sekä ohjeet seuraavan rokotuskäynnin varaamiseksi. Ensimmäisen rokotuksen saamisen jälkeen olisi hyvä oleskella koiran pennun kanssa klinikan lähistöllä noin puoli tuntia, jotta varmistutaan, ettei vakavempia yliherkkyysreaktioita ilmene.

Haluamme tehdä pennun ensimmäisestä eläinlääkärikäynnistä mahdollisimman miellyttävän ja rauhallisen. Uskomme positiiviseen vahvistamiseen: pennun palkitseminen, kehuminen ja rapsutukset kuuluvat Kivuttomaan rokotuskäyntiin :)

 

Kuvassa poseeraava Tessu sai klinikallamme ensimmäisen rokotuksensa parvorirusta, penikkatautia, tarttuvaa maksatulehdusta ja kennelyskää vastaan.

Kommentoi

Kommentit tarkistetaan ennen julkaisua.

Tämä sivu on suojattu reCATPCHA-tunnistuksella ja Googlen tietosuojakäytäntöjä ja käyttöehtoja sovelletaan.