ELÄINLÄÄKÄRIASEMA JA VERKKOKAUPPA | SUOMEN SUURIN ERIKOISRUOKAVALIKOIMA | ENSITILAAJILLE -15% ALE KAIKISTA TUOTTEISTA - KLIKKAA TÄSTÄ!
ENSITILAAJILLE -15% ALE KAIKISTA TUOTTEISTA - KLIKKAA TÄSTÄ
Sydänultraäänitutkimukset Kivuttomalla

Sydänultraäänitutkimukset Kivuttomalla

Sydämellistä hoitoa

Nyt myös koirien viralliset sydänultraäänitutkimukset meiltä!

Sydänultraäänitutkimuksen tärkeyttä sydänsairauksien diagnosoimisessa ja hoitosuunnitelman tekemisessä ei voi tarpeeksi korostaa. Elämän perusedellytyksenä ja tahdin näyttäjänä sydämen toiminnan varmuus onkin jokaiselle lemmikille elintärkeää ja mahdollisiin ongelmiin on olennaista puuttua ripeästi. 

Esimerkiksi rokotuskäynnin yhteydessä tapahtuva sydämen ja hengitysäänten auskultaatio on tärkeä perustoimenpide, jolla pystytään puuttumaan huomattuihin ongelmakohtiin jo ennen, kuin ne etenevät elämää rajoittaviksi sairauksiksi. Kuuntelun yhteydessä todetun sivuäänen laatu ja aiheuttaja onkin syytä selvittää tarkemmalla ultraäänitutkimuksella, jonka perusteella voidaan arvioida mahdollisten lääkitysten tai elämäntapamuutosten tarvetta. Sivuääni ei ole diagnoosi, vaan oire mahdollisesta sairaudesta.

Ensin lyhyesti sydämen fysiologiasta. Sydämen tehtävänä on kierrättää verta, tuota elämän eliksiiriä, elimistössä – tietenkin sopivalla nopeudella ja paineella. Tämän säätely tuottaa joskus hankaluuksia.  Karkeasti neljään osaan (kaksi eteistä, kaksi kammiota) jaettu elin hoitaa tehtäväänsä erikoistuneiden sydänlihassolujen avulla, joita ohjaa oma sähköinen yksikkö säädellen sydämen rytmiä.  Silkan veren kierrättämisen lisäksi sen happipitoisuudesta täytyy huolehtia kierrättämällä veri keuhkojen kautta. Kammioiden ja eteisten välillä sijaitsevat läpät huolehtivat siitä, että veri ei lähde väärille teille. Läppien toimintahäiriöt ovatkin yksiä yleisimpiä sydämen sairauksia etenkin ikääntyvillä koirilla.

Sähköisen toimintatapansa ansiosta EKG eli sydänsähkökäyrä on toinen tärkeä työkalu sydänsairauksien diagnosoimisessa ja hoidossa. Käyrän muodon ja piikkien ulkonäön perusteella voidaan paikallistaa ongelmia tiettyihin sydämen rakenteisiin ja mahdolliset rytmihäiriöt tai lisälyönnit saadaan helposti selville.

Sydäntutkimukset koskettavat sekä koiran- että kissanomistajia; valitettavasti useat rotukoirat ja -kissat omaavat perinnöllisen alttiuden eräille sydänsairauksille. Jalostuskannan huolellisella tutkimisella voidaan kuitenkin vähentää perinnöllistenkin sydänsairausten esiintyvyyttä populaatiossa. Riskirotuihin kuuluvat koirista mm. cavalier kingcharlesinspanieli, dobermanni, bokseri, tanskandoggi, kissoista taas esimerkiksi Maine Coon ja ragdoll.

Kissojen ja koirien sydänsairaudet eroavat tyypillisesti toisistaan. Kissoilla tavataan melko yleisesti HCM:ää (hypertrofinen kardiomyopatia; vasemman kammion seinämän paksuuntuminen), koirilla sen sijaan DCM:ää (dilatoiva kardiomyopatia; vasemman kammion laajeneminen) ja erilaisia läppävikoja. Lisäksi pentukoiria voi vaivata PDA (patentti ductus arteriosus; sikiöaikainen sulkeutumatta jäänyt suoniyhteys aortan ja keuhkovaltimon välillä).

 

Sydänultraäänitutkimukseen saapuminen onnistuu matalalla kynnyksellä. Toimenpide suoritetaan pehmustetulla pöydällä kyljellään maaten. Tarvittaessa hoitaja avustaa omistajaa potilaan aloillaan pitelemisessä. Sydänultraa varten potilasta ei pääsääntöisesti rauhoiteta; suurin osa rauhoiteaineista vaikuttaa verenkiertoon heikentävästi. Lemmikin oikealta kyljeltä ajellaan kaistale karvaa ultraääniaallon esteettömän kulun takaamiseksi, huone pimennetään ja eläinlääkäri aloittaa hiljaisella ultraäänilaitteistolla työskentelyn. Tässä yhteydessä voi tottunein potilas ottaa vaikka pienet torkut. Ultraääni auttaa eläinlääkäriä mm. selvittämään virtausnopeuksia ja -suuntia, sydämen rakenteiden kokoa ja seinämien paksuuksia tai havaitsemaan esimerkiksi nestettä sydänpussissa.

Varsinaisen tutkimuksen jälkeen eläinlääkäri viettää tovin mittaillen ja tutkien tallentamiaan kuvia. Mittaustuloksia verrataan normaalirajoihin ja näin voidaan selvittää erilaisten sydänsairauksien vakavuusaste. Sydänsairauksien varhainen diagnosointi ja mahdollisten lääkitysten aloittaminen voi parantaa lemmikin elämänlaatua sekä pidentää elinkaarta merkittävästikin.

Kivuttomalla sydänultraäänitutkimuksia tekee Kirsi Mäkimattila. Kirsi on laajasti jatkokouluttautunut etenkin sydänsairauksiin ja niiden diagnosointiin ja onkin varsinainen velho ultraäänilaitteen kanssa. Työtä helpottaa korkealaatuinen ultraäänilaitteisto, jonka erinomainen kuvanlaatu ja tarkkuus auttaa varman diagnoosin saavuttamisessa.

Tyypillinen ultraäänipotilas on noin 10-vuotias keskikokoinen yskivä koira.

Jos olet havainnut lemmikilläsi seuraavia tyypillisiä sydänsairausoireita, on paikallaan käydä eläinlääkärin tarkastuksessa:

- koiralla kuiva yskä ja kissalla läähätys

- raskas hengitys

- yölevottomuus

- väsymys tai haluttomuus

- pyörtyily

- hetkelliset poissaolokohtaukset            

 

Sara        

Edellinen artikkeli KOIRAN TASSUT JA HIIVA
Seuraava artikkeli Potilaskertomus - Urhea Ritu

Jätä kommentti

Kommentit hyväksytään ennen julkaisua

*Pakollinen kenttä