ELÄINLÄÄKÄRIASEMA JA VERKKOKAUPPA | SUOMEN SUURIN ERIKOISRUOKAVALIKOIMA | ENSITILAAJILLE -15% ALE KAIKISTA TUOTTEISTA - KLIKKAA TÄSTÄ!
ENSITILAAJILLE -15% ALE KAIKISTA TUOTTEISTA - KLIKKAA TÄSTÄ
Punkkilääke suojaa

Punkkilääke suojaa

Punkkilääke suojaa lemmikin lisäksi omistajaa

Punkin välittämät taudit

Puutiainen (Ixodes ricinus) on niveljalkaisiin kuuluva hämähäkkieläin, jota esiintyy lähes koko Suomessa. Puutiaiset eli punkit aktivoituvat aikaisin keväällä muutaman plus-asteen lämpötilassa, jonka jälkeen niitä voi nähdä kävelemässä lemmikin turkissa tai kiinnittyneenä lemmikin ihoon. Kiinnittyneenä ja verta imiessään punkki saattaa siirtää jonkun punkkivälitteisen taudin lemmikkiin. Lemmikkien mukana puutiaiset pääsevät kulkeutumaan ihmisen lähelle ja voivat kiinnittyessään välittää taudit myös ihmiseen. Ihmisen kannalta merkittävimpiä puutiaisvälitteisiä tauteja ovat borrelioosi (Borrelia burgdorferi), anaplasmoosi (Anaplasma phagocytophilum) ja puutiaisaivokuume (Tick borne encephalitis). Puutiaisvälitteisten tautien ennaltaehkäisy onkin tärkeää etenkin omistajan oman terveyden kannalta.

Sopivan punkkilääkkeen valinta - muistathan lukea aina myös pakkausselosteen

Suosittelemme suojaamaan lemmikin jatkuvalla lääkityksellä puutiaiskauden ajan. Lääkevalmisteita löytyy lääkepantana kissalle ja lääkepantana koiralle, paikallisvalelulioksena (fretille, kissalle ja koiralle), purutablettina (koiralle) ja sumutteena (kissalle ja koiralle). Klikkaa tästä taulukko eri valmisteista.

Huom! Muista aina lukea pakkausseloste huolellisesti ennen punkkilääkkeen käyttöä.

Lääkevalmisteen valintaan vaikuttaa mm. lemmikin laji, ikä, paino ja perheen muut lemmikit. Valmisteen valintaan vaikuttaa myös se, onko perheessä pieniä lapsia, nukkuuko lemmikki perheen kanssa samassa sängyssä ja altistuuko lemmikki säännöllisesti vedelle (pesu, uinti).

Valmisteesta riippuen punkkilääkkeiden teho perustuu punkkeja karkottavaan vaikutukseen, tappavaan vaikutukseen tai punkkeja karkottavaan ja tappavaan vaikutukseen. Mikäli valmisteella on pelkästään tappava vaikutus, tulee punkin kiinnittyä lemmikkiin ennen kuin valmiste tehoaa. Epäsuotuisissa olosuhteissa punkkivälitteisten tautien tartuntariskiä ei voi täysin poissulkea punkkilääkkeitä käytettäessä.

Suosittelemamme tuotteet


Punkkilääkkeen yleisimmät haittavaikutukset

Yleisimmät haittavaikutukset liittyen punkkilääkkeiden käyttöön ovat purutablettien osalta ohimenevät ruuansulatuskanavan oireet (oksentelu ja ripulointi) ja muiden punkkilääkkeiden osalta ohimenevät iho-oireet (punoitus, turvotus, kutina, karvanlähtö). Mikäli lemmikkisi saa oireita punkkilääkkeen annostelun jälkeen niin olethan yhteydessä oman lemmikkisi eläinlääkäriin.

Muista päivittäinen punkkitarkistus

Kaikki sisällä asuvat lemmikit, jotka ulkoilevat - myös punkkeja vastaan lääkityt - tulisi tarkistaa päivittäin punkkien varalta ja tarvittaessa poistaa lemmikissä olevat punkit. Punkin irrottamiseksi siihen tartutaan mahdollisimman läheltä lemmikin ihoa ja punkki vedetään hitaasti irti pyörittämällä. Puutiaisen voi irrottaa sormin tai irrottamiseen tarkoitetuilla pihdeillä, pinseteillä tai lassolla. Puutiaisen irrottaminen saattaa jättää osan eläimestä ihon sisään, mutta elimistö poistaa puutiaisesta jääneet osat tulehdusreaktion kautta.

Koira on myös mahdollista rokottaa borrelioosia vastaan. Rokotteen antaminen ei kuitenkaan vähennä muiden lääkkeellisten valmisteiden käytön tarvetta, sillä vaikka rokote antaa suojaa borrelioosia vastaan, ei se karkota punkkeja.

Mikäli Sinulla on kysyttävää liittyen sopivimman lääkkeen valitsemisesta lemmikillesi, niin olethan yhteydessä klinikallemme. Huomioithan, että myymme lääkkeitä klinikaltamme vain omille asiakkaillemme. Osa valmisteista on reseptilääkkeitä.

Varaa meiltä aika punkin poistoon

Nettiajanvarauksessa valitse listalta käynnin syyksi "Hoitajakäynti".

Edellinen artikkeli Kivuton anestesia
Seuraava artikkeli Lemmikkien rokotukset

Jätä kommentti

Kommentit hyväksytään ennen julkaisua

*Pakollinen kenttä