ELÄINLÄÄKÄRIASEMA JA VERKKOKAUPPA | SUOMEN SUURIN ERIKOISRUOKAVALIKOIMA | ENSITILAAJILLE -15% ALE KAIKISTA TUOTTEISTA - KLIKKAA TÄSTÄ!
ENSITILAAJILLE -15% ALE KAIKISTA TUOTTEISTA - KLIKKAA TÄSTÄ
Kivuton anestesia

Kivuton anestesia

Klinikallamme tehdään päivittäin rauhoitusta ja anestesiaa vaativia toimenpiteitä. Rauhoittaminen tarkoittaa, että lemmikille annetaan lihakseen tai nahan alle pistettävää lääkettä, jonka tarkoituksena on rentouttaa ja rauhoittaa eläin toimenpiteitä varten. Tarvittaessa lemmikin unta syvennetään lääkkeellisesti, jolloin puhutaan anestesiasta.

Eläinlääkärimme käyttävät rauhoitusta silloin, kun toimenpiteiden onnistumisen kannalta on tärkeää, että lemmikki pysyy paikoillaan. Kyseiset toimenpiteet ovat lyhytkestoisia ja eläimelle kivuttomia kuten esimerkiksi koirien viralliset röntgenkuvaukset tai kanin hampaiden raspaus.

Eläinlääkärimme hyödyntävät rauhoitusta myös pakko- ja voimakeinojen käytön minimoimiseksi - näin pyrimme vähentämään eläimen kokemaa stressiä ja pelkotiloja. Pitkäkestoisemmat ja kivuliaat toimenpiteet teemme yleisanestesiassa. Anestesian on tarkoitus rauhoittumisen lisäksi turvata eläimelle tunnottomuus, kivuttomuus ja muistamattomuus toimenpiteen aikana. Anestesiaa vaativia toimenpiteitä ovat esimerkiksi haavojen ompelut, sterilisaatiot, kastraatiot ja hammastoimenpiteet kuten hammaskivenpoisto.

Huolellisella suunnitelulla ja ammattitaitoisella toteutuksella pyrimme tekemään anestesiasta lemmikillesi mahdollisimman turvallista, mutta täysin riskitöntä anestesiaa ei ole. Kattavilla esitiedoilla sekä yksilöllisellä anestesian suunnittelulla ja toteutuksella pyrimme minimoimaan riskit. Otimme tänä keväänä klinikallamme käyttöön esitietolomakkeen, jonka jaamme asiakkaillemme täytettäväksi ennen kuin lemmikki saapuu toimenpiteeseen. Lomake löytyy tästä, ja sen voi tulostaa ja täyttää valmiiksi ennen toimenpiteeseen saapumista.

Lemmikin laji, rotu, ikä, luonne, paino, terveydentila, pitkäaikaissairaudet, käytössä olevat lääkkeet, lääkeaineallergiat ja aikaisempi anestesiahistoria ovat vain osa niistä asioista, jotka vaikuttavat anestesiaprotokollan valintaan. Lomakkeen tietojen sekä ennen toimenpidettä tehtävän yleistutkimuksen ja mahdollisten verinäytteiden avulla eläinlääkäri määrittää lemmikillesi anestesiariskiluokan.

Anestesiariskiluokitus (ASA)

  • I: normaali, terve eläin
  • II: vastasyntynyt tai iäkäs, lievästi lihava, brakykefaalinen, oireeton sydänvika, lievä yleissairaus
  • III: krooninen yleissairaus esim. sydänvika, hoitamaton sairaus esim. munuaisen vajaatoiminta
  • IV: vakava yleissairaus tai sairaus, joka ei ole hallinnassa esim. sokeritauti, useita systeemisiä sairauksia samalla eläimellä
  • Huolellisella valmistautumisella kotona voi vähentää rauhoitukseen ja anestesiaan liittyviä riskejä.

  • Koirille tulisi pitää 12 tunnin ruokapaasto ennen toimenpidettä. Kissoille suosittelemme 8 tunnin paastoa. Vettä saa olla normaalisti tarjolla. Kaneja ja jyrsijöitä ei tule paastottaa, pidä ruokaa ja vettä normaalisti tarjolla. Sairaiden eläinten ja pienten pentujen osalta paastotus henkilökuntamme ohjeiden mukaan.
  • Käytä koira ulkona tarpeillaan ennen toimenpidettä, vältä kuitenkin kovaa fyysistä rasitusta.
  • Mikäli lemmikilläsi on lääkitys, varmista henkilökunnaltamme onko lääkkeitä tarvetta antaa ennen toimenpidettä.
  • Varaa lemmikille lämmin peitto mukaan. Huomioithan, että peitto saattaa mennä likaiseksi.
  • Ulkoilevien lemmikkien osalta on tärkeää, että etenkin rapakelillä lemmikki pestään leikkausalueelta toimenpidettä edeltävänä päivänä.
  • On todella tärkeää, että kerrot eläinlääkärille, mikäli lemmikkisi voinnissa on ollut jotain poikkeavaa ennen rauhoitusta!

    Jos lemmikkisi tulee jatkotutkimuksiin toiselta eläinlääkärilta, ota sieltä saamanne paperit mukaan (käyntikertomus, kotihoito-ohjeet, laboratoriovastuakset, röntgenkuvat, jne.) tai lähettäkää ne etukäteen klinikallemme sähköpostilla osoitteeseen kivuton@kivuton.fi

    Voit kysyä lisätietoja anestesiasta ja sen turvallisuudesta hoitavalta eläinlääkäriltä.

    Edellinen artikkeli Vieras esine
    Seuraava artikkeli Punkkilääke suojaa

    Jätä kommentti

    Kommentit hyväksytään ennen julkaisua

    *Pakollinen kenttä