ELÄINLÄÄKÄRIASEMA JA VERKKOKAUPPA | SUOMEN SUURIN ERIKOISRUOKAVALIKOIMA | ENSITILAAJILLE -15% ALE KAIKISTA TUOTTEISTA - KLIKKAA TÄSTÄ!
ENSITILAAJILLE -15% ALE KAIKISTA TUOTTEISTA - KLIKKAA TÄSTÄ
Vieras esine

Vieras esine

Vieraat esineet

Ruuansulatuskanavan vierasesineet ovat yleisimpiä koiranpennuilla ja nuorilla koirilla sekä nuorilla kissoilla. Nuoret eläimet leikkivät mielellään leluilla ja pureskelevat paljon leikin yhteydessä, jolloin on mahdollista että osa lelusta päätyy lemmikin nielemäksi. Myös kaikenlaiset puruluut voivat aiheuttaa harmia mikäli niistä irtoaa isoja paloja tai eläin hotkii palat liian vauhdikkaasti.

Vierasesine voi jäädä kiinni esimerkiksi lemmikin nieluun tai ruokatorveen. Nieluun jäädessään vierasesine aiheuttaa tukehtumisvaaran ja ruokatorveen jäädessään se estää koiraa syömästä ja juomasta normaalisti sekä aiheuttaa kipua ja vaurioita ruokatorveen. Mikäli vieresesine on isokokoinen voi se jäädä lemmikin vatsaan pitkäksikin aikaa, jos se ei mahdu kulkeutumaan mahanportista eteenpäin. Suolistossa vierasesineet aiheuttavat pahimmassa tapauksessa tukoksen ja pysyviä vaurioita suolistolle. Lemmikki oireilee vierasesineitä oksentamalla, lemmikki on haluton syömään ja juomaan, lemmikillä voi olla ummetusta ja lemmikki on vaisu.

Vierasesine-epäily todennetaan röntgenkuvalla ja ultraäänitutkimuksella.

Lemmikin yleisvoinnista sekä vierasesineen sijainnista ja materiaalista riippuen hoitona on konservatiivinen hoito eli odotetaan, että vierasesine kulkeutuu suoliston läpi. Apuna käytetään purkkiparsaa ja parafiiniöljyä. Tarvittaessa vierasesine poistetaan tähystyksessä tai laparotomialla eli vatsaontelon avoleikkauksella.

Etenkin pentujen sekä pienikokoisten ja ahneiden koirien leikkimistä ja luiden syömistä tulisi valvoa huolellisesti! Tarjotut luut ja lelut tulisi suhteuttaa lemmikin kokoon ja syömistapaan. Aidoista luista ahneille koirille ovat parhaita naudan putkiluuosat, joista koira ei saa paloja irti. Kovien luiden kanssa kannattaa huomioida, että koiran hampaat voivat lohjeta luun syönnin yhteydessä. Vuotaluissa solmut ja liian pienet luut voivat aiheuttaa vaaratilanteita ahneilla koirilla.

Koirille luut tarjoavat hyvää ajanvietettä ja ne voivat edesauttaa hammaskiven ehkäisyssä. Hammaskiven ehkäisyyn ehdottomasti paras keino on kuitenkin lemmikin hampaiden säännöllinen harjaaminen. Koiran aktivointiin tarkoitetut, ruualla täytettävät lelut voivat olla lemmikillesi luita turvallisempia, mikäli lemmikkisi on kovin ahne ja hotkii luita syödessään. Omien koirieni suosikki on kissanruualla täytetty ja sen jälkeen pakastettu KONG-lelu.

Vierasesineet voivat olla hengenvaarallisia. Mikäli epäilet lemmikkisi syöneen jotain ruuaksi sopimatonta tai lemmikki hotkaisseen liian ison palan luusta niin olethan viipymättä yhteydessä eläinlääkäriin.

Edellinen artikkeli Harjoittelijamme ovat tulevia alan ammattilaisia
Seuraava artikkeli Kivuton anestesia

Jätä kommentti

Kommentit hyväksytään ennen julkaisua

*Pakollinen kenttä