ELÄINLÄÄKÄRIASEMA JA VERKKOKAUPPA | SUOMEN SUURIN ERIKOISRUOKAVALIKOIMA | ENSITILAAJILLE -15% ALE KAIKISTA TUOTTEISTA - KLIKKAA TÄSTÄ!
ENSITILAAJILLE -15% ALE KAIKISTA TUOTTEISTA - KLIKKAA TÄSTÄ
pelko-ja-stressi-1

Vuoden vaihde on pelottavaa aikaa monille lemmikeille - helpota näillä ohjeilla koiran ja kissan stressiä

Joulunpyhät sekä uusivuosi aiheuttavat usein isojakin muutoksia lemmikin normaaliin arkeen. Arat ja pelokkaat eläimet reagoivat herkemmin ympäristön muutoksiin, kuin rohkeammat yksilöt. Silti jokainen lemmikki reagoi stressiin yksilöllisesti. Koiran ja kissan stressi on täysin normaali reaktio haastaviin, uhkaaviin tai vahingollisiin ärsykkeisiin. Lyhytkestoisen stressin tarkoituksena on suojella ja auttaa selviytymään uhkaavasta tilanteesta. Lemmikki palautuu yleensä nopeasti tällaisista tilanteista stressiärsykkeen poistuttua.

Yksi yleisimmin esiintyvä pelkotila asiakkaidemme lemmikeillä on ilotulitteisiin liittyvä pelko. Etenkin koiran stressi ja pelko aiheutuu usein ilotulitteista. Omistajan on helppo yhdistää koiran pelokas käytös raketteihin, sillä se on selkeästi tulkittavissa: koira on levoton, läähättää, ravaa edestakaisin, pyrkii piiloutumaan, hakeutuu lähelle, jne.

Kissan stressin ja pelon tulkitseminen on omistajalle yleensä haastavampaa. Kissan ahdistuminen ja piileskely ovat helposti tulkittavissa, mutta kissa voi ilmentää stressiä myös syömättömyydellä, reviirin merkitsemisellä (puskeminen, kynsiminen, vääriin paikkoihin pissaaminen) ja jatkuvalla peseytymisellä.

Kanien ja jyrsijöiden stressin tulkitseminen on hankalaa. Muutokset aktiivisuudessa ja syömistavoissa voivat olla merkki stressistä. Kanit voivat ilmentävät kokemaansa stressiä myös ripuloimalla.

Tee vuoden vaiheesta turvallinen

Uudenvuoden aikaan on hyvä välttää koiran ulkoiluttamista alueella, jossa tiedät ammuttavan paljon raketteja. On myös hyvä huomioida, että ilotulitteiden myynti aloitetaan ennen uutta vuotta, joten usein ensimmäiset raketit ammutaan jo ennen vuoden vaihdetta sekä esimerkiksi joulun avauksissa saatetaan ampua raketteja.

Mikäli et tiedä kuinka lemmikkisi raketteihin reagoi (esim. koiranpentu), ei uusivuosi ole hyvä aika testata lemmikin reaktioita. Pahimmassa tapauksessa lemmikki menee paniikkiin, pääsee hihnasta irti, karkaa ja vahingoittaa itseään tai muita. Ulkoiluta koiraa sellaisella pannalla tai valjailla, joista tiedät, että se ei pääse karkaamaan. Huomioithan myös, että käyttämäsi hihna on ehjä ja toimiva. Vanha, pitkään käytössä ollut hihna saattaa katketa yllättävästä nykäisystä ja osa lukoista on sellaisia, että ne saattavat aueta. Kissat kannattaa myös pitää sisätiloissa vuodenvaihteen yli.

Kotona voit peittää ikkunat verhoilla, jotta rakettien valoreaktiot eivät näkyisi sisälle. Pidä ikkunat myös suljettuina, jotta lemmikki ei pääse ulos ennen ilotulituksen alkua tai säikähdettyään. Ulko-ovista liikkumiseen kannattaa kiinnittää erityistä huomioita. Pidä radio tai tv auki, jotta rakettien pauke hukkuisi muihin ääniin. Älä jätä pelkäävää lemmikkiä yksin kotiin ja pysy itse rauhallisena sekä jätä raketit ja lemmikin käytös huomiotta. Huolehdithan kuitenkin, että lemmikkisi pysyy turvassa eikä pääse vahingoittamaan itseään.

Koiran ja kissan kokemaa stressiä voidaan lieventää

Lemmikin kokemaan stressiin voi pyrkiä vaikuttamaan myös esimerkiksi tarjoamalla lemmikille lajityypillistä tekemistä. Aktivointilelut, kuten ruualla täytetty ja pakastettu KONG-lelu tarjoaa koiralle muuta ajateltavaa ja vie huomion pois pelon ja stressin aiheuttajasta.

Kissoille, kaneille ja jyrsijöille kannattaa tarjota useita piiloutumismahdollisuuksia sekä omaa rauhaa. Mikäli lemmikki itse hakeutuu johonkin tiettyyn paikkaan kannattaa sen antaa olla siellä.

Klinikaltamme ja verkkokaupaltamme on saatavissa erilaisia feromonivalmisteita, joiden tarkoitus on lievittää koiran ja kissan stressiä ja sitä kautta reaktioita pelon aiheuttajia kohtaan. Huomioithan, että valmisteiden käyttö kannattaa aloittaa jopa kahta viikkoa ennen pelkoreaktion alkamista, valmisteesta riippuen.

Koiran stressiä helpottamaan tarkoitettuja valmisteita on:

 • suihkeena (Adaptil, Pet Remedy)
 • haihduttimena (Adaptil, Pet Remedy)
 • pantana (Adaptil)
 • tablettina (Calmex, Serene UM, Zylkene, Aptus Relax)
 • kapselija (Zylkene)
 • jauheena (Trikem Working Dog MAxREelax)
 • tippoina (Serene UM)
 • Kong-painepaita
 • Erikoisruoka Royal Canin Calm

  TUTUSTU KAIKKIIN KOIRA-TUOTTEISIIN TÄSTÄ

  Kissan stressiin tarkoitettuja valmisteita on:
 • suihkeena (Calmex, Feliway, Feliway Friends, Pet Remedy)
 • haihduttimena (Feliway, Pet Remedy, Zenifel)
 • tippoina (Serene UM)
 • tablettina (Aptus Relax)
 • kapselina (Zylkene)

  TUTUSTU KAIKKIIN KISSA-TUOTTEISIIN TÄSTÄ

 • Lemmikin muuttuneen käytöksen yhdistäminen stressin ja pelon aiheuttajaan ja niiden aiheuttamien reaktioiden tunnistaminen on tärkeää stressin ja pelon hoitamisen kannalta.

  Mikäli tiedät, että lemmikkisi reagoi voimakkaasti ilotulitteisiin tai muihin ärsykkeisiin, niin ole ajoissa yhteydessä meihin tai omaan eläinlääkäriisi. Voimme miettiä yhdessä ratkaisua stressin ja pelko-oireiden hallitsemiseksi. Pelon lievittämiseen voidaan tarvittaessa käyttää myös reseptilääkkeitä.

  Tuotteita stressiä helpottamaan

  Edellinen artikkeli Lemmikin ruoansulatus
  Seuraava artikkeli Haimasairaus ja sen hoito

  Kommentti

  Sirpa Harjanne - huhtikuu 16, 2023

  Hei vielä, jatkoa edelliseen viestiini.
  Tärkein jäi pois. Eli valmistakaa, tuottakaa tällainen totutusääni sopivaksi tuotteeksi.
  Esim. puhelimeen voisi ladata sivustoiltanne, maksua vastaan, totutuspaukkeet ja
  -ujellukset. Tai joku ammattitaitaja voisi kehitellä pienen toimivan tuotteen teille.
  Tärkeintä on, että totutus aloitetaan hiljaisella äänellä.

  Ääniin totutetun koiran kanssa ei ole pelkoa karkailuista tai stresseistä.
  Hyvää Uutta Vuotta teille kaikille.

  Sirpa Harjanne - huhtikuu 16, 2023

  Hei

  Vinkki.
  Koiran voi totuttaa pennusta alkaen uuden vuoden pauke- ja ujellusääniin.
  Lähteä hiljaisesta äänestä aina kovempaan ja kovempaan.
  Näitä ääniä löytynee ehkä kaupoistakin, eri peleistä tai sitten omaäänitteisenä.

  Itse olen opettanut jo kaksi koiraani tottumaan em. ääniin Microsoft Solitaire Collection pasianssipelien Klondiken ja Spiderin avulla. Kun peli menee läpi sieltä tulee ns.
  onnittelut ja ehkä joka toinen tai kolmas onnittilu on tätä uuden vuoden pauketta.
  Ääniä on kyllä nyt vähän vaimennettu siitä mitä olivat, mutta tehoavat kyllä edelleen.
  Aloitan jo syksyllä ääni-muistutukset. Ja joulukuussa sitten tiheämmin.
  Molemmat koirani ovat rauhallisia vuoden vaihteen paukkeessa.

  Jätä kommentti

  Kommentit hyväksytään ennen julkaisua

  *Pakollinen kenttä