Nivelten hyvinvointi

Nivelten hyvinvointi

Nivelet mahdollistavat raajojen, selkärangan ja leuan liikkeen

Nivel on kahden luun välinen liitos, joka salliin luiden liikkua.

Nivelelle ominaisia rakenteita ovat luunpäätä peittävä nivelrusto ja luusta luuhun ulottuva nivelpussi, joka erittää nivelnestettä.

Nivelruston tehtävänä on toimia iskunvaimentimena ja varmistaa nivelen kitkaton liike. Nivelneste vähentää kitkaa rustopintojen välillä ja huolehtii nivelruston aineenvaihdunnasta. Ruston uusiutumiskyky on huono, joten nivelnesteen aineenvaihdunta on iso osa ruston hyvinvointia.

Osteoartriitti eli nivelrikko koiralla

Nivelrikko syntyy kun nivelrusto hajoaa nopeammin kuin se ehtii uusiutua. Nivelrikon edetessä nivelrustoon syntyy vauriokohtia tai rusto kuluu osittain tai kokonaan pois. Edellä mainittujen muutosten myötä niveleen kehittyy tulehdusreaktio, joka ylläpitää ruston hajoamista, vaurioittaa niveltä, johtaa niveltä tukevien kudosten paksuuntumiseen sekä aiheuttaa kipua koiralle.

Nivelrikon syntyyn vaikuttavat mm. koiran geenit, kehityshäiriöt (mm. kyynär-, olka-, lonkka- ja kinnernivelissä), traumat (esim. ristisiteen repeäminen), yksipuolinen sekä raskas ja pitkäkestoinen rasitus, ylipaino sekä ikääntymiseen liittyvä nivelruston kuluminen.

Nivelrikko on krooninen, etenevä sairaus, johon ei ole parantavaa lääkehoitoa. Sairauden etenemisen säännöllisellä kontrolloinnilla, lääkityksillä ja oireenmukaisilla tukihoidoilla pyritään lievittämään koiran oireita ja hoitamaan kipua. Ainoa "parantava" hoito on tekonivelleikkaus.

Tunnista kivun merkit koirassasi

Nivelrikon yleisimmät oireet:

  • Jatkuva tai ajoittainen ontuminen
  • Vaikeus nousta ylös makuulta ja levon jälkeinen jäykkyys
  • Liikuntahaluttomuus
  • Muutokset kehon asennossa ja raajojen liikeradoissa - näkyy mm. kynsien epätasaisena kulumisena
  • Lihaskato ja lihasten toispuoleisuus
  • Venyttelyn ja ravistelun lisääntyminen tai vähentyminen
  • Levottomuus ja rauhattomuus
  • Syrjään vetäytyminen
  • Kosketuksen väistäminen ja käsittelemisen vaikeutuminen
  • Aggressiivisuuden lisääntyminen
  • Muutokset koiran koulutettavuudessa
  • Kylmän, kostean ja tuulisen sään vaikutukset koiran liikkuvuuteen
  • Raajojen järsiminen
  • Nivelrikon diagnosoiminen koiralla

    Hyvät esitiedot ovat tärkeä osa tutkimusta. Voit miettiä valmiiksi vastaanotolle tulessasi vastaukset seuraaviin kysymyksiin:

  • Mitä oireita koiralla on?
  • Koska koiran oireet ovat alkaneet?
  • Oireileeko koira jatkuvasti vai ajoittain?
  • Ovatko koiran oireet pysyneet samanlaisina koko ajan?
  • Lisääkö rasitus tai lepo koiran oireita?

  • Eläinlääkäri arvioi vastaanotolla koiran liikkumiskykyä, nivelten liikkuvuutta, lihasvoimaa sekä mahdollisia kipupisteitä. Diagnoosi sekä hoitosuunnitelma tehdään koiran oireiden, kliinisen tutkimuksen ja röntgen-, magneetti- tai tietokonekerroskuvauksen (CT-kuvaus) perusteella.

    Nivelrikon hoito koiralla

    Nivelrikon hoidossa on ensisijaista riittävä ja säännöllinen kivunlievitys sekä nivelrikon etenemisen hidastaminen. Nivelrikkokivun hoitoon käytetään yleensä koirien tulehduskipulääkkeitä sekä tarvittaessa krooniseen kipuun keskushermostoon vaikuttavia lääkkeitä.

    Tulehduskipulääkkeillä pyritään vähentämään tulehdusreaktiota ja kipua nivelessä, kun taas keskushermostoon vaikuttavilla lääkkeillä pyritään vaikuttamaan kivun aistimiseen. Akuutissa kiputilassa on myös mahdollista antaa koiralle opioidipohjaisia lääkkeitä, joiden tarkoituksena on kipuratojen toiminnan muuttaminen.

    Nivelrikkoon liittyvää kipua on mahdollista hoitaa myös nivelten sisäisillä pistoksilla. Niveleen punktoitavien aineiden tarkoituksena on valmisteesta riippuen vähentää tulehdusta ja kipua sekä parantaa nivelnesteen voitelevia ominaisuuksia.

    Koiralle on myös mahdollista antaa injektiona nahan alle nivelrustoa suojaavaa lääkettä, joka parantaa nivelnesteen laatua ja vähentää nivelessä olevaa tulehdusreaktiota.

    Huomioithan, että lääkereseptin antaminen tai uusiminen jatkuvaa lääkitystä vaativan sairauden hoitoon edellyttää, että eläinlääkäri tutkii eläimen vuosittain. Säännöllisessä käytössä olevat lääkkeet voivat aiheuttaa maksan ja munuaisten toiminnnan häiriöitä, joten perusveriarvojen säännöllinen seuranta on tarpeen. Vaikka säännöllisen lääkityksen pitkäaikainen käyttö ei ole riskitöntä, on koiran lääkitseminen kivuttomaksi tärkeämpää.

    Suosittelemme jatkuvaa suun kautta annettavaa lääkitystä käyttäville koirille myös tarvittaessa vatsansuojalääkkeitä.

    Nivelrikkoa on mahdollista hoitaa myös kirurgisesti sekä esimerkiksi kantasoluhoidon tai rustonkorjausistutteen avulla. Kyseisistä hoidoista saat lisätietoa asiaan erikoistuneelta ortopedilta.

    Nivelrikkopotilaan tukihoito

    Nivelrikkopotilaan tukihoidossa voidaan hyödyntää akupunktiota, fysioterapiaa, hierontaa, ravintolisiä, tarvittaessa painon pudotusta ja erikoisruokia. Akupunktion, fysioterapian ja hieronnan avulla pyritään vaikuttamaan koiran tuntemaan kipuun ja lihaksiston hyvinvointiin. Kun koiran kipu on hallinnassa ja lihaksisto rento, liikkuu koira mielellään ja ylläpitää samalla lihaksiston hyvää kuntoa, joka tukee nivelten toimintaa.

    Nivelrikon tukihoitoon tarkoitetuista ravintolisistä omega3-rasvahapot (EPA ja DHA), glukosamiini ja kondroitiinisulfaatti ovat eniten käytettyjä. Näillä valmisteilla pyritään mm. vähentämään nivelessä olevaa tulehdusreaktiota. Tutkimustietoa koirilla käytettävistä ravintolisistä on kuitenkin vähän ja tieto on ristiriitaista. Osa koirista näyttää kuitenkin selvästi hyötyvän erikoisruokien ja ravintolisien käytöstä.

    LIITY LAUMAAMME

    Tilaamalla uutiskirjeemme saat kertaluontoisen -15% ALENNUKSEN ensimmäisestä tilauksestasi.

    Kommentoi

    Kommentit tarkistetaan ennen julkaisua.

    Tämä sivu on suojattu hCaptcha-tunnistuksella ja hCaptchan tietosuojakäytäntöjä ja käyttöehtoja sovelletaan.